AARDKAART: het groenste kaartje van Nederland

Een wenskaart op basis van landbouwafval, zoals bijvoorbeeld maïsstrengen? Aardkaart maakt het mogelijk. Deze inventieve onderneming brengt kaarten op de markt die volledig CO2-positief zijn. Bij Aardkaart geen plastic en houtkap, maar maatschappelijk betrokken ondernemen op een kaart. Tijdens de Trendz voorjaarsbeurs sprak DeTuinMarkt met Dennis Botman, mede-eigenaar bij Aardkaart, over een missie die letterlijk wortel heeft geschoten.

Tekst: Erik van der Does de Bye

Dennis vertelt over het begin van Aardkaart. “Het aantal aanbieders van wenskaarten is vrij klein en kaarten zijn best prijzig. Ons viel op dat er plastic wordt gebruikt. Wij hebben een concept ontwikkeld waarbij er op de prijs, de productie en de verpakking wordt gelet. En zo zijn we in 2021 met Aardkaart begonnen.”

Maïsstrengen en bomen
Aardkaart produceert kaarten van landbouwafval. Dennis: “Met plantaardig materiaal als maïsstrengen wordt weinig gedaan en door er papier van te maken, hoef je geen bomen te kappen. De kaarten worden niet wit, zoals traditionele kaarten, maar dat maakt de kaart zeker niet minder mooi. Onze kaarten hebben juist een natuurlijke uitstraling.” In plaats van bomen te kappen voor papier, zorgt Aardkaart juist voor nieuwe bomen. “Voor elke 25 verkochte kaarten wordt er een boom geplant.” De omzet van Aardkaart groeit. Het concept slaat aan – of, om in stijl te blijven: heeft wortel geschoten. Dennis vat het kort samen: “Koop een kaart. Plant een boom.” Een kaartje ontvangen blijft bijzonder en is veel persoonlijker dan een appje. “Ons is opgevallen dat veel jongeren ook (weer) kaarten zijn gaan versturen, zeker tijdens de pandemie.”

Sociale werkplaats
Plastic komt er bij Aardkaart niet in. Zelfs de kaartenstandaards voor in winkels zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Deze worden op sociale werkplaatsen gemaakt. “Ook op deze manier proberen wij maatschappelijk verantwoord te ondernemen”, aldus Dennis.•

www.aardkaart.nl

Deel dit bericht