Beestjesfeest
Beesten zijn niet bij iedereen populair, want: ‘eng’ of ‘vies’… Maar je hoeft geen dierenvriend te zijn om insecten en vogels te verwelkomen in je tuin. Insecten zorgen voor het bestuiven van planten of voor het bestrijden van ongedierte; vogels houden de natuur in evenwicht door insecten te eten (en zijn óók be-stuivers). Een insectenhotel of vogelhuisje biedt deze diertjes een veilig onderdak, en de tuineigenaar een mooi tafereel om naar te kijken. Producenten spelen hier slim op in, want er zijn vele soorten onderkomens verkrijgbaar.
Een hotel biedt insecten een veilige plek om zich terug te trekken, te voeden en voort te planten. Sommige hotels zijn geschikt voor één insectensoort, andere voor meerdere soorten die prima samenleven. Denk aan groene gaasvliegen, vlinders, wespen, oorwurmen, lieveheersbeestjes en solitaire bijen. Zolang het hotel van de juiste materialen gemaakt is, zullen zij er automatisch op afkomen en de voor hen bedoelde ruimtes uitkiezen.
Topmerken
De insectenhotels van Esschert Design verwelkomen bij- en, vlinders en lieveheersbeestjes. De goed geïsoleerde huisjes zijn gemaakt van elzenhout en geproduceerd in Europa. Ze hebben een schuin en overhangend dak waardoor het water gemakkelijk wegloopt en de insecten beschermd zijn tegen wind en regen. De exemplaren van Garden Spirit bieden onderdak aan insecten als vlinders, (wilde) bijen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Ze zijn gemaakt van grenen planken en bijvoorbeeld gevuld met rond hout en dennenappels, of zaagsel en houtsnippers. De huisjes zijn voorzien van het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer.
In het duurdere segment verkoopt Heijderhoff Hovenier de ‘BeeLoft’, een insectenhotel van cortenstaal met afmetingen van 125x60x20 centimeter, en tevens een kleiner model met de passende naam ‘BeeLoft Compact’ (82x35x132 centimeter). De bijenhotels van Trixie, vaak gemaakt van schorshout, zijn van kleiner formaat.
Bij bijen thuis
Wil je alleen bijen uitnodigen, dan kun je kiezen voor een specifiek hotel als een bijenhuis. Hier kunnen onder andere metselbijen, maskerbijen, kleine wolbijen en klokjesbijen hun weg naar vinden. Een vrouwtjes bij maakt dan in een holle bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje en wat pollen en nectar voor de larf. Het bijenhotel dient van hardhout gemaakt te zijn, zoals eik, esdoorn, es of beuk. Gangen van zachthout zijn niet glad genoeg van binnen, waarbij splinters de bijenvleugels kunnen beschadigen. De doorgangen of stengels, die aan één kant dicht moeten zijn, hebben het best wel een zachte merg die bijen zelf kunnen uitknagen (zoals van bamboe, riet, vlier, braam of Japanse duizendknoop).
Te gast in een nestkast
‘s Winters ontstaat er vaak een voedseltekort voor de vogels, maar met behulp van vogelhuisjes kunnen we vogels een goede aanvulling geven op het eten in de natuur. Tegelijkertijd dient zo’n kastje als een nest en schuilplaats tijdens het broedseizoen.
De insectenhotels van Esschert Design zijn ontwikkeld voor de winterkoning, de koolmees, de pimpelmees en het roodborstje. Ze hebben een geruwde binnenzijde en groeven aan de buitenkant, waardoor de jonge vogels ge- makkelijk uit het nest kunnen klimmen. De dikke wanden van elzenhout zorgen voor isolatie en de constructie met een schuin en overhangend dak voorkomt wateroverlast. Bovendien zijn de kastjes voorzien van ventilatiegaten, om oververhitting te voorkomen.
Goed om te weten
Hang een insecten- of bijenhotel aan de gevel van een huis of schuur, op een zonnige plek, en als het kan onder een afdakje. Plaats het huisje hoog genoeg (voor de veiligheid van de insecten) en goed in het zicht (voor een goede vind- en bereikbaarheid). Het hotel moet in de winter op dezelfde plek blijven staan, want verplaatsing overleven de beestjes vaak niet. Voor bijenhotels geldt daarnaast dat de stengels tijdig vervangen dienen te worden. Na ongeveer twee jaar zijn ze vaak minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke.
Tips voor de consument
Het zal de verkoop niet direct ten goede komen, maar het is wel leuk om klanten te kunnen vertellen dat ze ook zelf een houten insectenhotel kunnen maken. Dit kan door simpelweg een kistje te vullen met takjes, dennenappels, bladeren en dode plantendelen uit de tuin. Of door gaatjes te boren in een blok hout of boomschijf (van 2 tot 9 millimeter doorsnede, zo’n 18 centimeter diep).
Zorg dat de achterkant dicht blijft en dat het hout niet te veel splintert. Geschikte houtsoorten zijn eik, esdoorn, es, beuk of els.
Een derde techniek omvat een vierkant raamwerk. Men neme: hout dat niet behandeld is met verf of olie, dat je als achtergrond gebruikt. Verdeel dit vierkant in kamers. Verzamel dennenappels, stro, kleine houtsnippers, buisjes en holle stengels van bijvoorbeeld zonnebloemen of bamboe. Ook grote takken en kleine boomstammen kunnen geschikt zijn, als je er gaatjes in boort. Vul ieder vakje met een ander materiaal en stapel de holle stengels en buisjes op elkaar. Zie daar het Insectenhotel, 24/7 geopend. Daarentegen, zo’n mooie bestaande kast ophangen van een van de bovenstaande merken, is toch wel de meest verleidelijke en tijdbesparende optie…
Deel dit bericht