Droogte? Geen probleem voor deze planten!

Ook bij droogte wil je kunnen genieten van een mooie, groene buitenruimte: van tuin tot terras en balkon. Met droogtebestendige planten ben je goed voorbereid op een zonovergoten zomer. Dat is nog eens klimaatslim tuinieren! https://www.mooiwatplantendoen.nl/ presenteert planten die goed tegen droogte kunnen.

Woestijnroos
Je kent de woestijnroos (Kalanchoë) vast als een bloeiende kamerplant in vrolijke kleuren. Maar er is ook een tuinversie: Kalanchoë Garden. Die kun je tijdens de zomer met een gerust hart op balkon of terras neerzetten. De plant heeft een ‘ingebouwd waterreservoir’ waardoor verzorging nauwelijks aan de orde is. De dikke, stevige blaadjes houden namelijk vocht vast, zodat je maar eens per week water hoeft te geven. Tijdens een heftige hittegolf misschien een keertje extra. Ook hemelsleutel (Sedum) is een droogtebestendige vaste plant mét bloemen. Deze winterharde plant doet het goed in zowel potten als in de border.

Woestijnroos (Kalanchoë)

Groene vetplanten
Ook voor groene vetplanten als Agave americana en jadeplant (Crassula) zijn lange zonovergoten zomers geen probleem. Ze houden gewoon een voorraadje water vast in hun bladeren en stengels. Veel rotsplanten zijn ook vetplanten. Nu is een rotstuin misschien niet wat je voor ogen hebt voor je achtertuin. Maar een mini-rotstuintje in een lage schaal past bij elke tuinstijl. Combineer bijvoorbeeld verschillende soorten huislook (Sempervivum) in een robuuste betongrijze schaal of in aparte potjes van verweerd terracotta. Zorg wel voor een gat in de bodem (waardoor regenwater makkelijk kan weglopen), want als deze plantjes ergens een hekel aan hebben dan is het teveel water!

Huislook (Sempervivum)

Kruidenplanten
Zon en droogte. Kruidenplanten als tijm (Thymus), salie (Salvia) en rozemarijn (Rosmarinus) zijn er aan gewend. Ze bloeien ook nog eens weelderig in de zomermaanden – welkom bijen! Voor een landelijke sfeer kun je verschillende kruidenplanten bij elkaar zetten in een lage schaal (of pan). De kruidenplanten hebben geen moeite met de kou van Nederlandse winters, dus zet ze gerust ook in de border. Het zijn vaste planten, dus je kunt er jarenlang van genieten én oogsten!

Tuinkruiden

Tip voor het najaar: droogtebestendige planten in de border
Met droogtebestendige vaste planten in de border kun je ook op zomerse dagen van groen en bloemen genieten. De beste planttijd voor vaste planten is het najaar. Hemelsleutel (Sedum), zonnehoed (Echinacea) en kattenkruid (Nepeta) zijn voorbeelden van droogtebestendige vaste planten. Ook veel siergrassen kunnen verrassend goed tegen droogte. Planten die iets minder droogtebestendig zijn kun je combineren met snelgroeiende bodembedekkers. Deze voorkomen dat de grond snel uitdroogt. Combineer vooral veel verschillende planten. Als er bij extreme droogte één soort het wat moeilijker heeft, dan valt dat niet op. En variatie is natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit!

Zonnehoed (Echinacea)

Deel dit bericht