Enorme drukte op Nationale Tulpendag 2023

Typisch Hollands: Nationale Tulpendag

Het officiële snijtulpenseizoen 2023 is onder massale belangstelling van start gegaan. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseerde zaterdag 21 januari, voor het eerst op het Museumplein in Amsterdam, Nationale Tulpendag. Hoogtepunt was de pluktuin met 200.000 tulpen waar het publiek gratis tulpen mocht plukken. Door COVID19-maatregelen vond de pluktuin in 2021 en 2022 geen doorgang. Olympisch schaatskampioene Irene Schouten was eregast en doopte een nieuwe tulp (‘Dutch Pearl’) en verrichtte de opening.

Typical Dutch
TPN-voorzitter Arjan Smit: “Nationale Tulpendag is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat met veel internationale bezoekers. Ook de belangstelling van binnen- en buitenlandse pers is groot en via social media waren tulpen trending. Wij hadden ons geen betere start van het tulpenseizoen kunnen voorstellen.” Het thema van Nationale Tulpendag was ‘Typical Dutch’ en er waren diverse verwijzingen naar de Hollandse meester Johannes Vermeer. Zo was het ontwerp van de pluktuin gebaseerd op een detail uit een van zijn schilderijen en kregen de kwekers bezoek van ‘het Melkmeisje’ en ‘het Meisje met de parel’. De wit-roze ‘Dutch Pearl’ die door Irene Schouten werd gedoopt was een verwijzing naar laatstgenoemde.

Tulpendag
Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is Hollandse tulp wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld met zo’n 2 miljard stelen per seizoen.

Deel dit bericht