Professionals in tegelvloeren, exclusieve dakterrassen en balkons

We zien steeds meer hoogbouw ontstaan in Nederland. Daarmee neemt ook het aantal balkons en dakterrassen toe als belangrijke plaats om lekker buiten te kunnen zijn. Het gewicht dat een balkon of dakterras kan dragen, is een belangrijke factor. Dat begint bij de vloer, die nog afgezien van het eigen gewicht ook moet voldoen aan andere eisen.

Tekst: Harrie Linssen

Het bedrijf Exclusieve Dakterrassen uit Woudenberg is gespecialiseerd in het aanleggen van tegelvloeren op balkons en dakterrassen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van keramische tegels op tegeldragers. Zo ontstaat een vloer die kaarsrecht ligt, stabiel is en een strakke uitstraling heeft. Zowel particulieren als VvE’s, projectontwikkelaars, architecten en aannemers kunnen bij Exclusieve Dakterrassen terecht voor een luxe terrasvloer. De hoogwaardige kwaliteit en eigenschappen van de tegels blijven tot in lengte van jaren behouden.

Keramische tegels: van binnen naar buiten
Na jarenlang actief te zijn geweest in de aanleg van sierbestrating in tuinen, startte Erik Dirksen enkele jaren geleden met Exclusieve Dakterrassen, een bedrijf dat zich volledig richt op luxe terrasvloeren voor dakterrassen en balkons. “Al onze klanten lopen tegen dezelfde problemen aan met hun bestaand balkon of dakterras. Wij bieden oplossingen die nog niet iedereen kent, maar waar wel iedereen razend enthousiast over raakt.” Erik komt doorgaans drie soorten verouderde terrassen tegen. “Er liggen vaak houten of composiet vlonders, of betonnen tegels. De ervaring leert dat houten vlonders na een jaar of tien gaan rotten, waardoor de planken inzakken en er onveilige situaties ontstaan. Plankgroeven die een antislipwerking zouden moeten hebben, zijn juist een plek waar mos en groene aanslag goed gedijen. Dit zorgt voor gladheid en gevaarlijke situaties.”

Ook vlonders en planken van composiet hebben zo hun nadelen. “Nieuw aangelegd lijkt een vlonder van composiet heel wat. Maar na enkele jaren verliest composiet zijn uitstraling door inwerking van weer en zonlicht. Planken trekken vaak krom en er ontstaan enorme kieren.”
De problemen bij betontegels zijn ook altijd hetzelfde. “Deze raken verweerd en houden vuil en groenaanslag vast. Vaak liggen ze op rubbers, die voor veel gewiebel en ‘geknars’ zorgen, doordat ze tegen elkaar schuren. Betontegels worden meestal ook niet op maat gezaagd langs de randen. Naast de rommelige uitstraling die dit oplevert, zijn ze zwaar en vormen zo een belasting voor de dak- of balkonconstructie.”

Keramische terrastegels
Hét alternatief voor vlonders of betontegels zijn keramische terrastegels. “Voorheen werden keramische tegels alleen binnenshuis gebruikt. Maar door een speciale bewerkingsmethode zijn ze tegenwoordig ook te gebruiken in tuinen. Door te werken met tegeldragers, kunnen we keramische tegels nu ook toepassen op dakterrassen en balkons.”

“Keramische terrastegels hebben nogal wat voordelen”, betoogt Erik. “Allereerst zijn deze tegels zeer onderhoudsarm. Omdat ze van hardgebakken keramiek zijn, hebben groene aanslag en vuil geen kans. Het terras wordt daardoor nauwelijks vuil en het vuil dát erop komt, is eenvoudig weg te spoelen. Ook zijn keramische terrastegels erg stroef, zodat de antislipwerking van nature al fantastisch is. Wel zo veilig. Daarnaast is de levensduur van keramische terrastegels circa 30 jaar, dus ze zijn ook nog eens duurzaam. Met een vloer van Exclusieve Dakterrassen is jarenlang genieten van een onderhoudsarm dakterras of balkon dan ook gegarandeerd”, aldus Erik.

Veel keus
Het assortiment tegels dat Exclusieve Dakterrassen aanbiedt is enorm. “Klanten kunnen bij ons kiezen uit tal van formaten en designs. Tegels met houtlook zijn het populairst, maar ook de stoere betonlooktegels en de tegels met luxe natuursteenlook worden veel gekozen. Vaak wordt een mooie match gemaakt met de binnenvloer, zodat het dakterras of balkon één geheel wordt met de woning.”

Licht, sterk en strak
“Bijkomend belangrijk voordeel is dat keramische tegels ook nog eens relatief licht van gewicht zijn. Een tegel van 60×60 centimeter weegt ongeveer 17 kilo, dat is de helft van een betontegel van die grootte. Zo blijft de belasting op de constructie binnen de perken”, aldus Erik.
Het lage gewicht wordt bereikt door de geringe dikte van 2 centimeter. “Dit lijkt misschien erg dun, maar het doet niets af aan de sterkte van de tegels. Zowel de tegels als de tegeldragers van onze terrasvloeren kunnen een belasting hebben van tot wel 900 kilo per m2.
Keramische tegels worden door ons altijd op maat gezaagd, zodat de terrasvloer een strakke afwerking krijgt. Ronde kanten, schuine lijnen of obstakels als draagpalen of regenpijpen worden vakkundig afgewerkt met tegels op maat.”

Systeem van tegeldragers
De monteurs van Exclusieve Dakterrassen plaatsen de keramische terrastegels op tegeldragers die in hoogte verstelbaar zijn. “Dankzij dit systeem kunnen we vloeren bouwen die altijd perfect vlak zijn en een strakke uitstraling hebben. We proberen de tegels goed aan te laten sluiten op de dorpelhoogte, wat de veiligheid en het comfort ten goede komt.
Met de tegeldragers zijn hoogtes vanaf enkele centimeters tot wel 25 centimeter te behalen. Regenwater vloeit tussen de open voegen door en komt onder de tegels terecht, zodat het kan afvloeien naar de regenwaterafvoer. De ruimte onder de tegels kunnen we ook benutten bij het verwerken van leidingen en kabels voor beregening en verlichting op het dakterras.”
Dit biedt volgens Erik een grote meerwaarde. Hij illustreert dit met een paar voorbeelden van gerealiseerde projecten. “In Laren hebben we alle balkons van een appartementencomplex voorzien van dezelfde antraciet terrastegels. Zo ontstaat er een rustige sfeer die past bij het beeld dat de architect voor ogen had. In Ede werd door een VvE opdracht gegeven om gemeenschappelijke ruimtes en balkons te betegelen met als resultaat een luxe uitstraling met een rustige sfeer. Graag komen we in gesprek met architecten, projectontwikkelaars en VvE’s om de mogelijkheden te bespreken.”
Een ander voordeel van het systeem is dat de tegels uitneembaar zijn, bijvoorbeeld met een zuignap. Het schoonmaken van een waterafvoer of inspectie van de ondergrond zijn zo eenvoudig uit te voeren.

Samenwerking architecten, aannemers en VvE’s
Exclusieve Dakterrassen bedient de particuliere markt in heel Nederland. “Daarnaast werken we graag samen met architecten, aannemers en VvE. Het is verstandig om bij luxe nieuwbouwappartementen direct ook een luxe terrasvloer aan te brengen, en het is mooi als een architect de terrassen van een appartementencomplex helemaal kan laten aansluiten bij zijn ontwerp, of wanneer een VvE een gemeenschappelijke ruimte of zelfs alle terras- sen van de bewoners veilig en comfortabel wil maken bij een renovatie.”

Extra’s
Naast terrasvloeren biedt Exclusieve Dakterrassen ook producten voor de aankleding van terras of balkon, zoals bloembakken met beregening, verlichting, kunstgras en zelfs hekwerken. “We bieden een compleet pakket voor de particuliere klant. Zo maken we met groen, een sfeervolle verlichting en het gemak van automatische beregening van elk balkon of dakterras een fijne buitenruimte die niet onderdoet voor een ‘normale’ tuin”, besluit Erik.

Exclusieve Dakterrassen Woudenberg T 033 – 303 73 37 info@exclusievedakterrassen.nl www.exclusievedakterrassen.nl

Deel dit bericht