Floriade 2022: van tuinen en kas naar nieuwe wijk
Floriade Expo 2022 is geopend! Tussen 14 april en 9 oktober 2022 staat de wereldtuinbouwtentoonstelling een halfjaar lang in Almere. De stad houdt er na de tentoonstelling een groene nieuwe wijk aan over. DeTuinMarkt nam alvast een kijkje vóór de opening.
Tekst: Lisa Mooijman
Van beleving naar betekenis; de impact van ‘groen’ laten landen bij bezoekers. Dat is het doel van de Floriade en dit komt straks terug in de nieuwe wijk. Het arboretum vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus. Die wijk wordt straks tussen de beplanting gebouwd.
Maar nu wordt dicht bij het centrale plein van de tentoonstelling nog de laatste hand gelegd aan bijvoorbeeld acht kleurrijke tuinen voor het bloemenkunstproject Classics & Future Moments. Hier loop je, net als in een galerie, langs prachtige kunstwerken, maar dan van levende planten en bloemen.
Selfies
Op elk van die acht kavels is een pleintje waar je selfies kunt maken met een bloemenkunstwerk als achtergrond. “We kennen de toeristen wel die foto’s maken bij bloeiende bollenvelden. Dat idee gebruiken we hier”, vertelt Niek Roozen, landschapsarchitect bij Floriade.
Naast bloembollen staan er vooral veel bomen, vaste planten en heesters. Niek: “We laten zien hoe belangrijk goede beplantingsplannen zijn. Daarmee kun je bijvoorbeeld van vroeg tot laat in het seizoen zorgen dat je bloeiende planten hebt, of juist de geschikte soorten voor schaduwplekken. In het arboretum zie je planten met bijzondere eigenschappen. We noemen dat bij de bomen de ecosysteemdiensten. Bij Classics & Future Moments ontdek je hoe een mooie, eigentijdse combinatie van beplanting eruitziet.”
De naam verwijst naar de vier ‘klassiekers’ en vier aanstormende talenten die elk één van de acht kavels hebben gevuld. De bekende beplantingsdeskundigen: Buro Mien Ruys, Jacqueline van der Kloet, Fleur van Zonneveld en Atelier Ton ter Linden. Stefan Jaspers en Marcel Silkens en studenten van Van Hall Larenstein en Aeres zijn de talenten van de toekomst.
Luchtkwaliteit
Alle beplanting voor het basispark komt van Nederlandse, Belgische, Duitse en Italiaanse kwekers. De bomen zijn uitgekozen omdat ze bijvoorbeeld de luchtkwaliteit verbeteren, de temperatuur verlagen, of bijdragen aan de biodiversiteit met bijvoorbeeld nestmateriaal of voedsel. Daarnaast staan er 90.000 heesters en 180.000 vaste planten en natuurlijk ontzettend veel bloembollen.
Bij de constructie van het groene stadsarboretum sloten veel bedrijven zich graag aan. Zeker 200 bedrijven, waaronder veel laanbomen en vaste plantenkwekers, zijn bij de Floriade betrokken. Naast de bomen die al in het gebied aanwezig waren, zijn er zeker 750 boomsoorten en variëteiten bijgekomen. Zo’n 140 kwekers hebben 2.500 bomen voor het Groene Stad Arboretum aangeleverd.
Geen rust
Landschapsarchitect Niek Roozen heeft tot de start van de Floriade geen moment rust. Het is de tijd van de laatste hand aan van alles en nog wat. “Er gebeurt ontzettend veel tegelijk in deze laatste fase”, vertelt Niek tussen alle bedrijvigheid door. “We leggen de laatste beplantingen aan en er wordt nog hard gewerkt aan een deel van de paviljoens.” Dat bouwen gebeurt vooral met hout. “Een mooi materiaal waarmee je de mooiste constructies ziet staan. Het is super om te zien hoe de beplanting past bij de gebouwen.”
Het thema van Floriade is growing green cities. “Niet gek natuurlijk, gezien de woonwijk die hier straks komt”, aldus Niek. “Behalve het landschapsplan is de hele infrastructuur, met leidingen en lichtmasten, in samenwerking met stedenbouwkundigen zo aangelegd dat het
straks naadloos in de nieuwe wijk past.”
Toverwoord
De beplanting vormt een brede groene rand om elke bouwkavel. Biodiversiteit is daarbij het toverwoord. “Dat wordt het nieuwe normaal in stadsbeplanting, en dat laten we hier zien”, weet Niek. “Het is beter voor de natuur, en zorgt dat je minder ziektes krijgt.”
Bij de verschillende soorten bomen horen ook fruitbomen die straks ook blijven staan. Je kunt gewoon langslopen en plukken. “Bij alle bomen staat een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie”, vertelt Niek. “Dat infosysteem blijft nog lang na de Floriade bestaan.” Niek krijgt een papier onder de neus geduwd, waarna hij even verdwijnt. “Ik moest even wat rondwerk goedkeuren”, licht hij wat later toe. “Ik ben medeverantwoordelijk voor de hele groenstructuur van het project, dus we worden nu overal bijgehaald.”
Zo vlak voor de opening gaat het werk om de details, maar dat zijn er wel veel. De laatste perken met tweejarigen, een bijenbosje hier, een vleermuiskastje daar. “De eerste bomen zijn al vier jaar geleden geplant en zie waar we nu staan”, zegt Niek. “We kunnen straks allemaal
trots zijn.”
The Green House
Een hectare van het Floriade-terrein is voor The Green House. De kas staat meteen bij de ingang van het park. Het is geen gewone kas, maar eentje met een verhoogd deel boven de balustrade die over de hele lengte doorloopt. Er is een theater, er zijn tentoonstellingen, demonstraties en workshops en andere evenementen.
GreenLove is het thema in de kas. Bij de ingang staat dan ook een immens hart, gevuld met bloemen en planten, groente en fruit. Zorg goed voor jezelf, je medewerkers en de hele aarde: dat is volgens de organisatie GreenLove. Twee ruimtes zijn beschikbaar voor sectorevenementen; de Business Lounge en het Auditorium. Er is een workshopruimte in de kas met presentaties en workshops. En een teeltruimte, zodat iedereen kan zien hoe bloemen en planten telen in zijn werk gaat. Er is zelfs een High Tech Greenhouse, waarin paprika’s, aardbeien, pot-anthuriums en gerbera’s worden geteeld.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Innovation Center
In de kas zit ook het Innovation Center. Dat besteedt aandacht aan toekomstige teeltmethodes. Drones bijvoorbeeld, de vertical farm, of het telen van kruiden en sla met kunstlicht. Je kunt een nieuw type glas zien dat de groei verder bevordert en kennismaken met de bladplukrobot voor tomaten.
“Handjes zijn spaarzaam en duur en daar moet je iets op verzinnen”, vertelt kasmanager Maurice Wubben. “Die robot kan prima uitkomst bieden. Bij tomaten gaat het al zo. Die teel je in de hoogte en het blad onderin moet dagelijks worden weggehaald. De robot gaat elke dag door die paden heen, scant de bladen met een camera en haalt weg wat weg moet. In The Green House zie je hoe dit werkt”.
Proeven
Met producten die in de kas zijn gekweekt gaan studenten ook koken. Wat er mogelijk is met nieuwe types komkommer, paprika en ui? Of nieuwe en vers gekweekte radijzen en komkommer? Dat kun je in de kas proeven. Maurice: “Dat is niet alleen lekker, maar we vertellen ook wat nou maakt dat het gezond is. We hebben daarbij steun van een flinke groep Almeerse vrijwilligers die eerst een opleiding krijgen. Zo kunnen ze alles vertellen over hoe de producten geteeld worden. Verder heeft Hutten Catering een mooie ruimte in de kas met een zelfbedienings- en een à la carte-restaurant.”
Verkopen door de inzenders is niet de bedoeling. Laten proeven en de mening van het publiek vragen wel. Dat levert volgens Maurice veel informatie waarmee bedrijven hun producten verder kunnen ontwikkelen.
Keuringen
Naast alle activiteiten zijn er ook productkeuringen ofwel competities, een vast onderdeel van elke Floriade, met dit keer ook nieuwe elementen. Maurice: “Dat zijn keuringen voor vakjury’s die bijvoorbeeld de mooiste anjer, orchidee of fresia uitkiezen. Daar is nu een publieksjury en eeuwige roem, ook breed in de (sociale) media, bijgekomen. Dat maakt zo’n prijs nog waardevoller.”
Er is nog veel meer te zien en te doen op de Floriade. De kabelbaan bijvoorbeeld, of de weerwaterbrug en natuurlijk de vele landenpaviljoens. Ga voor meer informatie naar floriade.com/nl.
Deel dit bericht