GARDEN SEEDS BV: goed zaad, goed verpakt!

Het begon bijna 40 jaar geleden, toen Sluis Garden BV een dochteronderneming werd van Royal Sluis. Zo’n 20 jaar later verklaarde Sluis Garden zich onafhankelijk en veranderde de naam in Garden Seeds BV. Het middelgrote verpakkingsbedrijf uit Enkhuizen levert ruim 600 soorten onbehandelde groente-, kruiden- en bloemzaden aan tuincentra, webwinkels, postorder- en grootwinkelbedrijven binnen Europa. Aan het roer staan Jacco Kaagman en Ed Meester.

Tekst: Michelle van der Harst

Gevraagd naar hoe het gaat, antwoordt Ed: “Ik vind het een cliché om te zeggen ‘druk, druk, druk’, maar we hebben wel veel werk te verzetten. We zijn lekker bezig.” Meester legt zich toe op het kantoorwerk en zijn compagnon houdt zich bezig met productiewerk. Ze hebben zes medewerkers in dienst. Met z’n allen verzorgen ze de verpakking van zaden onder het eigen merk en onder een privaat label, evenals voor diverse bedrijven. Vrijwel alle producten van Garden Seeds staan bij de wederverkopers. Dat zijn retailers zoals tuincentra, maar ook webshops.

Hoe Garden Seeds zichzelf onderscheidt van zijn eigen concurrenten? “Dat is best moeilijk, want er zijn niet veel spelers in onze branche die zich enkel en alleen beperken tot zaadzakjes. Met ons bekende en vertrouwde merk Sluis Garden bieden we een uitgebreid assortiment aan. Een kwaliteit die we zoveel mogelijk nastreven en waarmee we ons mogelijk wel onderscheiden, is ons adagium: vóór 12 uur besteld, is diezelfde dag nog verzonden. Wat naar mijn mening het meest telt, is de band die je door de jaren heen opbouwt met klanten. Die relaties proberen we goed te onderhouden.”

Uiteraard is ook de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk. Tevens op het programma staat het thema duurzaamheid. “We weten allemaal van de klimaatdoelstellingen. Er is sprake van hittestress in veel bebouwde gebieden. In versteende tuinen kan regenwater moeilijk weglopen, terwijl grasperken, bloemen, planten en bomen het water kunnen opnemen. Met onze zaden dragen we een steentje bij”, aldus Ed.

Garden Seeds heeft dit seizoen een serie van 16 soorten inheemse bloemen geïntroduceerd. Hierover vertelt Ed: “We moeten nog even aankijken hoe ze het gaan doen, maar tot op heden gaat het redelijk goed. Onderdeel van de reeks zijn onder andere Slangenkruid, gewoon Barbarakruid, heemst en de grote Kaardebol. Dit assortiment is vrij uniek. Ik ben er best trots op.” •

Garden Seeds BV, Voorland 3,
1601 EZ Enkhuizen; 0228-326381;
info.consument@sluisgarden.nl

Deel dit bericht