Groei en uitbreiding voor STIHL

Voor het jaar 2020 mocht het Duitse familiebedrijf STIHL AG & Co, leider in tuingereedschappen, mooie groeicijfers noteren. DeTuinMarkt sprak onder andere hierover met de Belgische Joeri Welslau, afgevaardigd bestuurder van dochteronderneming STIHL Benelux.

Corona
Tuinmachineproducent STIHL maakte afgelopen jaar een aanzienlijke groei door (zie ook het nieuwsbericht op pagina 15). COVID-19 was daarmee voor het familiebedrijf niet per se slecht nieuws. Joeri vertelt ook over de positieve kant van de corona-medaille. “Door de pandemie hadden we een enorm succesjaar, zowel in de Benelux als de rest van de wereld. Er veel geklust in en rondom het huis. Daar hebben wij van kunnen meegenieten, om het zo te zeggen. Toen de winkels weer open mochten na een tijdje gesloten te zijn, sneuvelde het ene verkooprecord na het andere. We konden massaal beginnen met leveren.”

Tekst: Michelle van der Harst

Accu’s en benzine
De bestelde producten waren zowel machines op accu en benzine als bekabeld gereedschap.
Accugereedschap wordt steeds populairder (in de Benelux werkt inmiddels 4 op de 10 verkochte machines met een accu), maar door de schaarste in tuinproducten de afgelopen tijd, waren de eindklanten even wat onverschilliger. Wat op voorraad was, kochten ze. “Ondertussen is STIHL blijven innoveren in gereedschap op benzine, als een van de weinige fabrikanten wereldwijd. Zo ontwikkelden we een kettingzaag met een directe inspuiting: de MS 500i was een wereldprimeur. Waar accu stopt, nemen onze vernieuwde en schonere benzinemotoren het over. Om marktleider te zijn en blijven, is het belangrijk op verschillende fronten te blijven innoveren.” Dat deed STIHL dan ook op het gebied van accu’s. Joeri vertelt: “Zo’n tien jaar geleden introduceerden we onze eerste accu-heggenschaar. Onze dealers dachten dat niemand een accumachine zou willen. Maar het bleek de juiste beslissing. We voelden dat we moesten inspelen op nieuwe behoeften en wensen.” Op de vraag of de benzineproducten wel in de klimaatstrategie van het bedrijf passen, antwoordt Welslau bevestigend. “We hebben heel schone motoren ontwikkeld met 2- en 4-MIX motoren en we verkopen een kant-en-klare alkylaatbrandstof, de STIHL MotoMix, waar onder andere benzeen uit is gehaald. Uiteraard brengen we ook veel innovaties op accuvlak.”

Overvloed en tekort
Door de enorme boost in de verkoop, is er nu ook sprake van tekorten die STIHL niet direct zelf kan invullen, omdat het ook afhankelijk is van onderleveranciers. “Het mooie is echter dat de grootste leverancier van STIHL, STIHL zelf is. We hebben veel fabrieken wereldwijd en hebben daarmee niet alles, maar wel veel, in eigen hand”, vertelt Joeri. Dat willen ze zo houden, en dus breiden ze de eigen productie uit door nieuwe productielijnen te bouwen en de bestaande fabrieken met extra capaciteit te laten draaien. “We hopen dat de tekorten eind dit jaar genormaliseerd zijn.” 2021 blijkt qua verkoop weer een goed jaar. “Begin dit jaar vroegen we ons af hoe werecordjaar 2020 konden evenaren, omdat er al zoveel is aangekocht. Maar het lijkt erop dat we opnieuw wereldwijd een recordjaar boeken, met een double digit growth. We leveren een stuk meer uit dan vorig jaar, en nog is het te weinig. Maar het is dan ook een heel groeizaam jaar, waarin alles dankzij de vele regen enorm groen is. Iedereen heeft bosmaaiers en heggenscharen nodig. De natuur is ons goed gezind”, aldus Welslau.

Toekomst
“Wat de natuur de komende jaren gaat doen, weten we natuurlijk niet, maar op het vlak van innovaties ben ik ervan overtuigd dat het er voor STIHL en onze verdelers rooskleurig uit ziet. We zetten heel hard in op nieuwe producten en extra productiecapaciteit, zodat we voldoende voorraad hebben. STIHL wil de beste in de markt zijn en werkt daar dag in dag uit aan. Vooral ook door onze verkooppunten goed advies, goede instructies en de beste service te laten geven. Zoals oprichter Andreas Stihl lang geleden zei: ‘Een motorzaag is slechts zo goed als zijn service’. Daar staan we nog steeds achter en dat maakt ons een unieke speler in de markt”, besluit Joeri.

In september wordt er, als het mag en kan, opnieuw een dealerdag georganiseerd waar alle dealers fysiek worden samengebracht. STIHL zal hier presentaties geven over nieuwe producten, het afgelopen jaar en strategische doelstellingen.

Deel dit bericht