Het bodemleven van Agriton

Agriton is groothandel, leverancier en producent van natuurlijke producten voor de agrarische sector, tuin- en particuliere markt. Producten van Agriton verbeteren de biologische, chemische en fysische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-mest.

Bokashi hoort daarbij, en dat is waar ze bij Agriton goed in zijn. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ en betekent letterlijk ‘verzachten’. Nuttige bacteriën verteren groene resten alvast voor, zodat ze makkelijk opneembaar zijn voor het bodemleven. Het (verkleinde) groenafval wordt vermengd met Microferm, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen en wordt anaeroob bewaard.

Simone Vos, adviseur bij Agriton, vindt Bokashi ook ideaal voor de tuinbranche. “Hoveniers kunnen hun snoeiafval zelf fermenteren tot bodemverbeteraar”, licht ze toe. “Bokashi is na acht tot tien weken klaar om verwerkt te worden in de bodem. Als je aan het begin van de winter start, kun je in het vroege voorjaar Bokashi gebruiken. We helpen mensen graag op weg en zijn daarom aanwezig bij het opzetten van het proces.”

De markt groeit flink. Gemeenten, waterschappen, boeren en hoveniers, allemaal willen ze Bokashi. Dat kan ook worden gemaakt met etensresten in compacte emmers en is dus zelfs geschikt voor in volkstuinen of stadslandbouw.

Kijk op de website voor alle mogelijkheden: homeandgarden.agriton.nl

Meer weten over het bedrijf

Deel dit bericht