Hoe vijf tuincentra floreren in de regio Groningen

De provincie Groningen biedt veel verschillende tuincentra, van erg groot tot een stuk kleiner. In deze uitgestrekte provincie vind je diverse bekende ketens, waaronder Intratuin en Welkoop (met zelfs meerdere vestigingen in de provincie), maar ook minder bekende centra zoals Arkema Tuinhoutcentrum, Tuinland Groningen en Tuingroen Stadskanaal. Mensen met groene vingers zitten hier in het noorden van Nederland in ieder geval goed.

Tekst: Job Boerspage78image22926400

Welkoop Groningen
Tuincentrumketen Welkoop heeft 150 vestigingen, waaronder negen in de provincie Groningen. Ze zijn te vinden in Groningen, Marum, Leek, Winsum, Hoogezand, Veendam, Winschoten, Vlagtwedde en Musselkanaal. ‘Verstand van Tuin en Dier’ is het credo van Welkoop. In 2020 is de keten voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot Beste Tuinspeciaalzaak en voor de zevende keer tot de Beste Dierenspeciaalzaak. Tevens won Welkoop de award voor beste webshop in de categorie Tuin. De franchisenemers van de keten horen zich te conformeren aan de regels en het assortiment van de keten. Welkoop biedt een breed assortiment en kent vijf hoofdgroepen die in de winkels duidelijk herkenbaar zijn. In deze categorieën voert Welkoop producten van A-merken én van eigen labels. Welkoop Retail is een ‘full-service’ franchiseorganisatie. Deze service bestaat onder andere uit gecentraliseerde inkoop, marketing, commerciële winkelbegeleiding en opleidingen.

Tuinland Groningen
Tuinland Groningen ligt op 10 minuten rijden van de bekende Martinitoren in het centrum van Groningen. Naast het tuincentrum in Groningen heeft Tuinland ook vestigingen in Zwolle, in het Drentse Assen en in het Gelderse Wilp. De geschiedenis van Tuinland Groningen gaat terug naar het jaar 1919. Aan het begin van de vorige eeuw begon Girbe Drenth een kwekerij van groenteplanten in Assen, om hier vervolgens groente- en landbouwzaden aan toe te voegen. De zoon van Girbe, Henk Drenth, nam de zaak over in 1956. Henk bouwde de organisatie uit door samen te gaan met verschillende handelsvertegenwoordigers. In die periode stond Henk Drenth ook nog op de markt in Drenthe, waar hij perk- en kamerplanten en cyclaam verkocht.

In 1968 startte Henk Drenth een tuincentrum zoals we het tegenwoordig kennen. In die periode was het een nieuwe gewaarwording dat klanten zelfstandig producten konden uitzoeken in de winkel. Met negen andere tuinders werd er in 1980 het huidige Intratuin opgezet om het samen op te nemen tegen grotere bedrijven, en de inkoop gezamenlijk te doen. Nadat de zoon van Henk, ook weer een Girbe, bij de zaak betrokken werd, is er in 1986 een weiland in Groningen gekocht waar de tweede Intratuin tot bloei kwam.

In 2004 gaat Girbe zijn eigen droom achterna en wordt er afscheid genomen van de Intratuin-organisatie. Het huidige Tuinland is geboren. Hier is alles te vinden voor de tuin, het terras en huisdieren. Ze hebben de afgelopen jaren een bijzondere groei doorgemaakt waarbij in een vroeg stadium ook een webshop is opgezet. Tevens is de organisatie erg actief op alle sociale mediakanalen.

Tuincentrum Florahof
Iets buiten Groningen ligt Tuincentrum Florahof in Eelde, dat in 1942 is ontstaan als hoveniersbedrijf. Na de oorlog richtte de organisatie zich meer op kweekplanten en de aanleg van tuinen. Rond 1963 is het huidige tuincentrum ontstaan en maakte de organisatie een mooie groei door. Florahof richt zich namelijk niet alleen op consumenten, maar vervult tevens een groothandelsfunctie voor professionele tuinders.
Doordat de organisatie ontstond als hoveniersbedrijf, zien eigenaren Theo en Erik Ubels de hovenierstak als een verlengstuk van het tuincentrum. Deze tak heeft vijf mensen in vaste dienst, die onder andere tuinen van particulieren onderhouden. Het tuincentrum is er nog steeds direct mee verbonden; de hoveniers gebruiken namelijk de groenproducten die in het tuincentrum te koop zijn. In het complete assortiment voor huis en tuin verkoopt tuincentrum Florahof onder andere bomen en tuingereedschap. Onder het tuingereedschap vallen naast de professionele en semiprofessionele gereedschappen van Talen Tools ook die van de Wolf Garten-selectie.

Tuincentrum Drint
Vanaf de start in 1928 is deze organisatie al in familiehanden. Waar veel organisaties in de tuinwereld zijn opgegaan in een franchiseformule, heeft tuincentrum Drint er altijd voor kunnen zorgen dat het familiebedrijf intact bleef. De familie Drint begon als groentekwekerij en de organisatie is nu een begrip in Groote- gast en omgeving.
Het assortiment van tuincentrum Drint komt voornamelijk van de veilingen uit Eelde en Aalsmeer. Dat de organisatie met de tijd meegaat is te zien aan de verbouwing in 2012 en aan het feit dat ze ook een bezorgservice hebben.

Tuincentrum Rutgers
Sinds 1994 is Willem Rutgers eigenaar van dit tuincen- trum, dat al bestaat sinds 1926. In het ruime assortiment bevinden zich onder andere binnen- en buitenplanten, snijbloemen en potterie, maar de organisatie is gespecialiseerd in hortensia’s en bijzondere planten. Tuincentrum Rutgers is gevestigd in het kleine dorp Paterswolde, dat in 2020 slechts ongeveer 3.750 inwoners telde.
Dat inwonersaantal is een van de redenen dat het bedrijf op een bijzondere manier aan de klantenservice werkt. Zo bezorgen ze gratis boeketten, en gedurende de kerst ook kerstbomen, in Paterswolde en de omliggende gemeenten Eelde en Eelderwolde. Naast de bij- zondere wijze van klantenservice houdt het tuincentrum geregeld bijzondere en ludieke acties. Begin 2021 bijvoorbeeld, verkocht Rutgers bomen voor het symbolische bedrag van €1.
Tuincentrum Rutgers is een middelgroot tuincentrum met circa 5.000 m2 overdekte ruimte en zo’n 7.500 m2 buitenruimte. Bij Rutgers kunnen consumenten ook terecht voor hovenierswerk voor tuinonderhoud. Naast de particuliere markt bedient de organisatie tevens de professionele markt.

Deel dit bericht