Jarathana, professionele interieurbouw voor dieren

Kleine huisdieren doen het goed bij gezinnen met kinderen. Zaten deze dieren vroeger opgesloten in een kooitje, tegenwoordig wordt er gelukkig diervriendelijk gedacht. Deze trend past perfect bij Jarathana, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van slimme, trendy onderkomens voor dieren in winkels, tuincentra, instellingen en scholen.

Tekst: Harrie Linssen

Geschiedenis
De firma Jarathana is door vier broers begin jaren ‘70 opgericht als import- en exportbedrijf in siervissen, met daaraan gekoppeld een afdeling aquariumbouw. “In augustus 1997 zijn deze twee afdelingen gesplitst in aparte bedrijven. Ik heb toen het aquariumbouwgedeelte overgenomen. Later heb ik dat uitgebreid door hokken en onderkomens te ontwerpen en maken voor kleine huisdieren. Dat resulteerde uiteindelijk in ‘Jarathana, interieurbouw voor dieren’”, aldus eigenaar Jan Visser.

Passie
Jan spreekt met liefde en passie voor dieren: “Vroeger zaten dieren vaak in een klein hok, nu vinden mensen een dier al snel zielig. Terecht, als hij niet goed wordt behandeld. Tegenwoordig worden ze steeds meer gehouden in ruime hokken. Ook bij dierentuinen zie je dat beesten zich kunnen bewegen in speciaal ingerichte gebieden waar ze volop ruimte hebben. Die bewegingsvrijheid geeft minder stress, dat is veel beter voor de dieren.”

Concept
“In Harderwijk werken we met een klein, specialistisch en zeer gemotiveerd team in een hal van 1.500 m2 aan onze producten. Hier worden de meubels, opstellingen en werkblokken gemaakt en snijden we het glas op maat. Bepaalde werkzaamheden en bewerkingen besteden we uit, dat is veel efficiënter. Als we wat grotere projecten doen, huur ik ook mensen in. Daarvoor kan ik een beroep doen op een netwerk van ervaren ZZP’ers.”
Naast een aanbod van onderkomens met vaste maten, levert Jarathana vooral maatwerk aan zakelijke klanten in Nederland en Vlaanderen. “Nadat een aanvraag of opdracht binnenkomt, brengen we vaak een bezoek aan de klant om een passend advies te geven en een offerte te maken. Als we weten hoeveel ruimte er ter beschikking is en als alle overige wensen bekend zijn, gaan we aan de slag.”

“Door ruim 45 jaar ervaring in deze branche weten we wat belangrijk is voor een winkel, instelling of school. Daarmee kunnen we een compleet pakket leveren dat niet alleen voldoet aan de wettelijke en kwaliteitseisen, maar dat ook veilig en praktisch in gebruik is. Ook het design is belangrijk. We gebruiken bij Jarathana duurzame materialen en betrouwbare technische onderdelen zoals pompen, verwarming en verlichting, van gerenommeerde merken. We maken alles in onze eigen werkplaats en plaatsen het vervolgens bij de klant. De producten worden gebruiksklaar en werkend opgeleverd.”

Groot assortiment
Jarathana biedt een uitgebreid assortiment aan dierenverblijven, van standaard tot maatwerk tegen een zeer scherpe prijs. Alles voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. We garanderen niet alleen een jarenlang probleemloos gebruik, maar ook een zo mooi mogelijke presentatie. Jan: “Vroeger was het vooral veel glas, hout en gaas. Momenteel maken we ook nog wel van die boerderijtjes, maar er is vooral veel vraag naar een eigentijdse ‘trendy look’ in industriële stijl, zoals een zwarte aluminiumconstructies met veel glas.”

Jan vindt het zowel uitdagend als leuk om na te denken over onderkomens voor dieren, hoe die praktischer maar ook beter en mooier kunnen. “Ik heb plezier in het ontwerpen en realiseren. Dat zie je terug in onze producten. Voorbeelden zijn een knaagdiereiland met knuffelbak op een meubel van steigerhout en een omgebouwde Land Rover die dienstdoet als terrarium. Dit meedenken met de wensen en eisen van onze klanten heeft echt meerwaarde als verkoopaspect.”

De producten kunnen grofweg verdeeld worden in natte opstellingen zoals aquaria, schildpaddenverblijven, plantenverkoopaquaria, visbassins en koudwaterbakken. Verder zijn er droge opstellingen, bijvoorbeeld knaagdiereilanden, terrariums, vogelwandstellingen en volières. Tenslotte nog producten zoals werkblokken en paludariumstellingen, een kunstmatige leefomgeving met zowel een land- als watergedeelte.

Projecten
“Een mooi project waarmee we bezig zijn is een originele opstelling voor vogels met gebruik van onconventioneel materiaal, zoals veel glas en aluminium. Dit was gepland bij Intratuin in Lisse, maar is vanwege een brand verschoven naar het knaagdierenhuis te Voorschoten.” Hoewel Jarathana zich qua omvang bevindt in de middenmoot, kent het een indrukwekkende lijst van uitgevoerde projecten bij tevreden, professionele klanten. De website (www.jarathana.com) spreekt boekdelen.

Toekomst
De toekomst ziet er veelbelovend uit. “Wij blijven zorgen voor de perfecte huisvesting van kleine huisdieren in een goed, schoon onderkomen in elk gewenst design, dat past in de omgeving en hoort bij het dier dat er gebruik van maakt.” Toch heeft Jan nog een wens: “Tijdens corona waren veel mensen thuis en zijn er veel dieren aangeschaft. Ik hoop van harte dat ze hun dieren blijven koesteren, ook als de crisis voorbij is!” 

Deel dit bericht