Just Lily, inspirerende bloemsierkunst

Ooit nagedacht over hoe bloemstukken bijdragen aan de sfeer? Omdat het antwoord in de meeste gevallen nee zal zijn, is het goed om eens stil te staan bij deze bloemsierkunst. Saai? Integendeel! In de wereld van de bloemsierkunst is het woord ‘topsport’ beter op z’n plaats. Vandaar een bezoek aan Lily Beelen, meesterbinder en Freelance Floral Artist in Horst.

Tekst: Harrie Linssen

Aanleg
Als kind kwam Lily vaak in Oostenrijk en maakte ze met zelf geplukte bloemen boeketjes voor op de tafels in het pension waar ze verbleef met haar ouders. Na de lagere school ging ze voor een toekomst in de administratieve sector, maar dat liep anders. Lily: “Ik ging stagelopen in een bloemenzaak. Daar bleek dat ik het veel leuker vond om met bloemen te werken. Zo is mijn passie voor het bloemistenvak begonnen.”

Meesterbinder
“Ik heb de economieopleiding afgemaakt en ben toen begonnen met de opleiding tot bloemist. Na deze opleiding, met veel aandacht voor creatieve vakken en materialenkennis, ben ik verdergegaan. In 1990 ben ik meesterbinder geworden, de hoogste graad in de bloemsierkunst.

Ervaring
Lily heeft 26 jaar gewerkt voor drie bloemisterijen, waarbij ze in aanraking kwam met alle facetten, bijvoorbeeld versieringen voor grote evenementen zoals staatsbezoeken. Daarnaast maakte ze ook privé bloemwerken en gaf ze meer dan 10 jaar workshops bloemschikken, collages en buitenkunstobjecten. Deze combinatie van werk en eigen projecten werd toch wat veel. Daarom nam ze het besluit om in juli 2015 haar eigen bedrijf onder de naam Just Lily te starten.

Just Lily
Lily werkt nu voor verschillende bloemisten, organiseert nog steeds workshops, geeft florale demonstraties in binnen- en buitenland en maakt versieringen voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en begrafenissen. Sinds 2017 is ze Nederlands ambassadeur van de internationale organisatie Floral Fundamentals, waardoor ze ook opdrachten uit de hele wereld krijgt. Daarnaast is ze gastdocent op verschillende scholen. “Het is fantastisch om jong talent te inspireren, te motiveren en zo de liefde voor ons mooie vak door te geven.”

Werkwijze
“Ik hou ervan om van bloemen iets unieks te maken. In mijn werk kies ik vaak voor een contrast tussen moderne vormen en natuurlijke lijnen. Ik begin vaak heel abstract vanuit een wiskundige vorm, om dit te laten samensmelten met bloemen. Inspiratie haal ik ook uit mijn omgeving: natuur, kunst, architectuur, mode, muziek en sparren met collega’s, een ‘fusie’ van allerlei stijlen. Het mooie aan dit vak is dat je je eigen gevoelens en/of de wensen van een klant kunt uitdrukken en vertalen in florale kunst.”

Momenteel is Lily betrokken bij de aankleding van de Kasteeltuinen Arcen. Met als thema ‘Rozenfestijn’ heeft ze, geïnspireerd door de Waterlelies van Monet, ‘rozentoeven’ in grote waterlelies gecreëerd. Daarnaast heeft ze op het voorplein ‘kijkdozen’ met rozen geplaatst, die een mooie doorkijk bieden naar het kasteel.

Corona
“De coronatijd heb ik benut om mezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen, en om te zoeken naar nieuwe materialen en vormen. Leren over van alles en van iedereen, maar vooral mezelf blijven: Just Lily!” 

Deel dit bericht