Kleine tuin, grote mogelijkheden
Wie zich alleen maar richt op mensen met een grote tuin, laat omzet liggen. Want zeker in de steden hebben mensen vaak maar een tuintje ter grootte van een postzegel. En wat te denken van al die balkons? Zeker in de coronatijd willen mensen die wat groener hebben.
Een inspirerend platform op dit gebied is tuinenbalkon.nl van oprichters Olaf en Matthieu, die zich volledig richten op balkons en kleinere tuinen. Ook al komen de eigenaren van enorme lappen grond tegenwoordig aan de broodnodige inspiratie via het blog. Ze begonnen tien jaar geleden met de site omdat ze destijds zelf een dakterras (Matthieu) en een stads- en geveltuin hadden (Olaf) en maar moeizaam advies voor dat soort tuinen konden vinden.
Persoonlijkheid
Waar moet je nou op letten bij een kleine tuin of balkon? Bepaal samen met de klant de functie of functies die de tuin moet krijgen en of er een bepaalde stijl is waar hij van houdt, eventueel afgestemd bij de woonstijl in huis. Tuinmeubelen zijn er in alle soorten en maten, maar op kleine lapjes grond of een bescheiden balkon is er eigenlijk alleen plaats voor het hoognodige. Dan hebben we het over de meest praktische en best passende tuinmeubels. Op een kleine ruimte zijn meubels al gauw te groot, dus let daar goed op. Een kleine ruimte, wil je niet nog kleiner laten ogen. Je wilt eerder de illusie scheppen van een grotere (buiten)ruimte.
Verticaal tuinieren
Wat goed in kleinere tuinen past zijn tuinaccessoires. Die geven meer persoonlijkheid en zijn ideaal om mee aan te kleden. Metalen accessoires kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een stoere, industriële look. Kleurrijke accessoires zorgen weer voor een vrolijke buitensfeer.
Mensen met kleine tuinen kunnen prima beplanting gebruiken, verticaal tuinieren is met name voor die categorie geschikt. Er zijn veel wandsystemen in de markt die prima gebruikt kunnen worden voor een kleine tuin. Maar ook potten passen prima in een beperkte buitenruimte. Met een mooie mix van eenjarigen, vaste planten, en wintergroene of winterharde exemplaren bijvoorbeeld. Zo is de tuin of het balkon het hele jaar door prettig van kleur. En vergeet de pergola niet. Ook zo’n groene oase. Klimplanten doen het prima langs de palen van de pergola.
DIY (Do It Yourself): de verticale pallettuin
In plaats van een pergola is ook een pallet te gebruiken. Zoek maar eens op verticale tuinen op Pinterest en je ziet de meest exotische creaties voorbijkomen. Een staande pallet is bij uitstek geschikt voor balkons of ultrakleine tuinen.
Wat is nodig voor zo’n grappige pallettuin? Allereerst natuurlijk een pallet, worteldoek, potgrond en wat planten. En ter bevestiging een nietpistool of hamer met spijkers. Het is aan te raden om de verticale tuin liggend te maken. Dus leg de pallet op de grond, knip het op maat en maak het worteldoek vast. Neem ook de zijkanten mee.
Opvullen?
Als het worteldoek vast zit, draai dan het pallet om, zodat de open randen zichtbaar worden. Je kunt nu de bovenkant vullen met planten. Vul daarna de rest op met potgrond. Als het pallet gevuld is kun je de andere openingen opvullen met planten. Druk daarna de grond met daarin de planten stevig aan en zet het pallet rechtop tegen een muur. Even nog een keer aandrukken – wanneer nodig – en eventueel naar wens nog wat extra potgrond erbij.
Het beste kun je daarna de verticale tuin weer even neerleggen, het liefst een paar weken. Zo krijgen de wortels van de planten de mogelijkheid om zich goed te hechten. Vergeet de planten niet voldoende water te geven. Let er bij verticale tuinen wel op dat je ze goed vastmaakt aan een stevige constructie aan de muur. Maak de tuin mede om die reden ook niet te zwaar.
Waterafvoer
Verder is van belang dat er mogelijkheden zijn om het overtollige water af te voeren. Ook is het aan te bevelen om de planten die het meeste water nodig hebben onderaan te plaatsen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat ze voldoende voorzien worden, als de eigenaar tenminste genoeg water geeft.
Wie bij een barbecue denkt aan een verrijdbare buitenkeuken, zal die waarschijnlijk niet in een stadstuin of op het balkon willen hebben. Gelukkig zijn er ook veel kleine barbecues, bijvoorbeeld voor op tafel en exemplaren die aan de balkonrand gehangen kunnen worden.
Boom
Een boom in een kleine tuin is niet uitgesloten, zeker niet wanneer het bijvoorbeeld om een kleine boom in een pot gaat. Bomen en struiken moeten natuurlijk wel gesnoeid worden, anders wordt het al snel teveel voor een beperkte ruimte. Daarvoor is specifiek snoeigereedschap niet overbodig. Vraag waar het gereedschap voor nodig is. Om welke soort plant, struik of boom gaat het en hoe vaak moet deze gesnoeid worden?
Olaf en Matthieu tippen op hun site de ‘zeven dwergen’ die niet misstaan in een kleinere tuin. Hier komen ze: een van de kleinere vlinderstruiksoorten, Japanse esdoorns, mini-tree, hortensia’s, krentenboompje in zuilvorm, maar ook verticaal tuinieren en flink blijven snoeien. En anders een schutting met ingebouwde plantenbakken.
Deel dit bericht