Op een laagdrempelige manier de tuin verfraaien? GA VOOR BLOEMPOTTEN!

Wie op zoek is naar manieren om de tuin te decoreren, op te vrolijken en van kleur te voorzien, komt vaak al snel op het idee mooie potten – uiteraard gevuld met leuke bloemen en planten – neer te zetten. In deze uitgebreide bloempotspecial bekijken we waarop een consument kan letten bij de zoektocht naar een ideale bloempot. We zoomen extra diep in op de materialen waarvan een bloempot gemaakt kan zijn. Eerst beschrijven we echter welke uiteenlopende doelen met het neerzetten van bloempotten en plantenbakken worden bereikt.

Welke doelen dient het plaatsen van bloempotten?

Bloempotten en plantenbakken hebben meer functies dan menigeen denkt. Om de volgende redenen kun je een klant aanraden bloempotten en plantenbakken te plaatsen in de tuin:
• Van bloempotten gaat een decoratief effect uit. Pak je het goed aan, dan kan een bloempot zelfs een doorsnee plant prachtig laten ogen.
• Gevulde bloempotten brengen extra levendigheid en sfeer in de tuin.
• Bloempotten kunnen in elke tuin geplaatst worden, ongeachte de grootte en samenstelling.
• Je kunt bloempotten gemakkelijk verplaatsen. Hierdoor kun je verschillende opstellingen uitproberen of
bepaalde delen van de tuin afbakenen.
• Bloempotten zijn ideaal voor mensen die een onderhoudsvriendelijke tuin prefereren.
• Met potten en bakken kun je (met gebruikmaking van bloempothaken) ook de tuinomheining van decoratie voorzien.
• Bloempotten bieden bescherming tegen ongedierte, (extreme) hitte, wind en neerslag, en soms zelfs tegen vorst. Door dit alles kan een bloempot zelfs het groeiseizoen verlengen.
• In potten kun je bloemen en planten extra makkelijk water geven, bemesten en voeden.

Waarop te letten bij de aanschaf van bloempotten?
Wanneer een consument maximaal profijt wil hebben van bloempotten, dan dient deze op tal van aspecten te letten. Hieronder vind je de belangrijkste factoren, waarover je deze klanten kunt adviseren:
• Een van de eerste zaken waar je naar kijkt, is het formaat van een bloempot. Dit moet zijn afgestemd met de planten of bloemen die erin moeten. Neem hierbij de kluit van de plant als uitgangspunt, en tel tien centimeter bij de kluitdoorsnede op. Het resultaat kun je aanhouden als ideale doorsnede van de pot. Een plant meer ruimte geven is verder eigenlijk nooit een probleem. Geef je een plant daarentegen te weinig ruimte, dan loop je het risico dat de plant zich niet goed ontwikkelt. Als het gewenste formaat overigens niet voorhanden is, kun je een leverancier benaderen die op maat gemaakte bloempotten aanbiedt.
• Het uiterlijk. Uiteindelijk moeten aspecten als de kleur, de vorm en het ontwerp naar je smaak zijn,
maar ook passen bij de al aanwezige elementen en de gebruikte interieur- en exterieurstijl. Wie meerdere
exemplaren bij elkaar zet, moet er bovendien voor zien te zorgen dat de verschillende potten wel met elkaar matchen.
• In principe is elke bloempot verplaatsbaar, maar toch is het zinvol op voorhand rekening te houden met de precieze mate van verplaatsbaarheid. Grote potten van zwaar materiaal en vol met aarde en planten til je immers niet zomaar even op. Wil je je bloempotten per se kunnen verplaatsen, en wil je dit ook zelfstandig kunnen doen? Neem dan niet al te grote/zware potten, óf zoek exemplaren met wieltjes eronder.
• De kwaliteiten op het gebied van afwatering. Een bloempot voor buiten moet zeker afwateringsgaten
(ook wel drainagegaten genoemd) hebben. Is de afwatering namelijk niet goed genoeg, dan kan de (pot)
grond te nat worden. Voor een plant is dat erg gevaarlijk, zelfs nog gevaarlijker dan (te) droge grond. Structureel te natte grond kan wortelrot en plantsterfte veroorzaken. Aanvullende tip: zet een bloempot altijd zo neer dat het water ook daadwerkelijk onder de pot kan wegstromen. Zet je de pot op halfverharding, (kunst) gras of houtsnippers, dan zit dat sowieso wel goed.
• Goede afwatering draagt daarnaast bij aan een betere vorstbestendigheid. Er blijft immers geen overtollig water achter dat kan bevriezen. Wie een bloempot overigens ‘s winters buiten wil laten staan, kan het best een exemplaar nemen van een vochtbestendig materiaal, zoals kunststof of fiberclay.
• Het materiaal is sowieso een aspect waarover goed moet worden nagedacht. Hieronder gaan we dieper op de meest gangbare materiaalsoorten in. De voor- en nadelen van de verschillende
materiaalsoorten. Er bestaan veel geschikte materialen om bloempotten van te maken. Hieronder benoemen we de meest voorkomende soorten, en beschrijven we de belangrijkste voor- en nadelen per soort.

Deel dit bericht