Recordjaar 2021: STIHL realiseert meer dan 5 miljard euro omzet

  • Nieuwe records op vier vlakken: omzet, verkoop, productie en personeelsbestand
  • STIHL versterkt internationale productiealliantie
  • Tal van nieuwe producten in het accu- en benzinesegment voor professionele en thuisgebruikers

De STIHL groep realiseerde in het boekjaar 2021 een recordomzet van 5,06 miljard euro, een groei van 10,4 procent ten opzichte van 2020. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet met 12,3 procent. De groep, met hoofdzetel in het Duitse Waiblingen, genereerde 90 procent van haar verkoopinkomsten in het buitenland. “We hebben in 2021 onze eigen verwachtingen overtroffen”, zegt Michael Traub, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL, op de persconferentie over de jaarresultaten van de onderneming op 26 april 2022. “Niet alleen hebben we nieuwe records behaald op vlak van verkoop en productie, we hebben ook voor het eerst in onze 96-jarige geschiedenis de kaap van 5 miljard euro omzet overschreden, en dat ondanks enorm uitdagende omstandigheden.” Hoewel de wereldwijde verstoring van de bevoorradingsketen en de ernstige tekorten aan materiaal, capaciteit en personeel de bevoorrading van de markt aanzienlijk beïnvloedden, kon STIHL dankzij een proactieve planning zijn productie toch op volle toeren laten draaien. Zo kon het zijn klanten op de best mogelijke manier STIHL producten blijven aanbieden. “De nieuwe records die we in 2021 op het vlak van omzet, verkoop en productie hebben gevestigd, zijn een bewijs van de uitstekende prestaties van het hele STIHL team en van de enorme inzet en flexibiliteit van onze medewerkers”, voegt Traub eraan toe. “Zij hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt. Ook het personeelsbestand van de groep bereikte een recordniveau. Op 31 december 2021 telde de STIHL groep wereldwijd 20.094 medewerkers, goed voor een groei van 10,4 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Groei op alle markten – vooral veel vraag naar tuinproducten

De tuin- en doe-het-zelftrend – waarbij klanten thuis een gevoel van welzijn willen creëren en hoogwaardige tuinmachines kopen – zette in 2021 door. Veel klanten, vooral in West-Europa en Noord-Amerika, gingen op zoek naar volledig nieuwe benaderingen om hun groene ruimtes te verfraaien. Als gevolg daarvan was de vraag naar hoogwaardige en gebruiksvriendelijke machines die de feelgoodfactor in de huizen en tuinen van mensen verder verhogen, bijzonder groot. Talloze productinnovaties en de gunstige weersomstandigheden stimuleerden ook elders in de wereld de verkoop. Ook de onlineverkoop liet een aanzienlijke groei zien. De vraag naar consumenten- en professionele producten nam in alle regio’s toe. De trend van accugereedschap zette zich het afgelopen jaar over het algemeen voort, met name in het segment van de consumentengoederen in westerse industrielanden. De vraag van professionele gebruikers naar krachtige accumachines nam echter ook toe. Ook de vraag naar de benzineproducten van STIHL bleef groot en ook in dit segment steeg de verkoop ten opzichte van het voorgaande jaar. “Deze cijfers tonen duidelijk aan dat onze klanten beide segmenten als relevant en belangrijk blijven beschouwen”, aldus Traub. “Daarom zullen we ook in de toekomst veel blijven investeren in het vooruitstrevende segment van de accuproducten, zonder onze activiteiten op het gebied van benzinemachines terug te schroeven.”

Op veel markten zou STIHL meer producten hebben kunnen verkopen dan de wereldwijde bevoorradingsketen niet verstoord was. De productie in alle vestigingen over de hele wereld draaide op volle toeren om te beantwoorden aan de sterke wereldwijde vraag. Traub: “We stellen alles in het werk om onze klanten te blijven bevoorraden met onze producten. In de context van de huidige gebeurtenissen is het echter gewoonweg niet mogelijk om de beschikbaarheid van de producten op betrouwbare wijze te voorspellen. De problemen veroorzaakt door de spanningen in de bevoorradingsketen zullen alleen maar verergeren door het conflict in Oekraïne.”

STIHL investeert aanzienlijk in productiealliantie, produceert recordhoeveelheden

De STIHL groep investeerde in 2021 in totaal 331 miljoen euro; 16,9 procent meer dan het jaar voordien. 91,8 procent van dit bedrag was toe te schrijven aan de internationale productiebedrijven. “De gevolgen van de coronapandemie hebben eens te meer aangetoond hoe belangrijk flexibele en veerkrachtige productie- en logistieke ketens zijn”, aldus Traub. “In 2021 hebben we ongepland enkele honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in onze wereldwijde productielocaties voor de aankoop van bijkomende machines en systemen om de internationale STIHL productiealliantie nog slagvaardiger te maken en om aan de aanhoudend hoge wereldwijde vraag naar producten te voldoen. De grootste investeringen werden gemaakt in de cilinderproductie in Brazilië, de productie van driedelige zaagbladen in de VS, de kettingproductie in Zwitserland en de productie van krukassen en kunststof in Duitsland. De productie draaide 24 uur per dag op veel van de locaties van de groep.

  • Het Duitse moederbedrijf realiseerde sinds zijn oprichting in 1926 zijn op één na hoogste jaarlijkse productie.
  • STIHL Inc. in Virginia Beach (VS) produceerde 19 procent meer aandrijfkoppen vergeleken met het jaar voordien. Door de opleiding van het personeel te verbeteren, kon de vestiging haar flexibiliteit verhogen om snel te reageren op veranderingen in de bevoorradingsketen en in de verkoop.
  • STIHL China vierde in de vestiging van Qingdao het 25 miljoenste product sinds haar oprichting in 2006. Dankzij maatregelen om de efficiëntie te verhogen, kon de Chinese productielocatie haar productie met bijna 50 procent verhogen in vergelijking met 2019.
  • In 2021 produceerde STIHL Brazilië zijn 100 miljoenste cilinder. Sinds de oprichting in 1996 heeft de productievestiging in São Leopoldo haar productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid.
  • De nieuwe productiefaciliteit voor kunststof wordt in de zomer van 2022 in STIHL Tirol operationeel, waardoor de verticale integratie op deze locatie aanmerkelijk zal toenemen. De STIHL groep produceert het merendeel van haar accuproducten (waaronder de STIHL MSA 300, de krachtigste accukettingzaag op de markt) in STIHL Tirol.
  • De productie in de Zwitserse STIHL kettingfabriek werd in 2021 met 20 procent opgetrokken, wat een nieuw productierecord opleverde. De onderneming heeft ook aanzienlijk geïnvesteerd in de uitbreiding van haar machinepark. Daarbij werd bijzondere aandacht besteed aan speciale machines, die in de fabriek zelf ontwikkeld en gefabriceerd worden en die gebruikt worden in verschillende productieprocessen en bij de assemblage van kettingen.
  • ZAMA, een volle dochteronderneming van de STIHL groep, heeft haar onderdelengamma uitgebreid en produceert sinds 2021 zowel membraancarburators als kabelbomen. De productie van kabelbomen is een investering voor de toekomst, aangezien ze nodig zijn voor benzineproducten, alle accugereedschappen en de iMOW robotmaaier.

Omzet in Duitsland gestegen ondanks spanningen in de bevoorrading

STIHL zag in 2021 in Duitsland zowel de verkoop als de omzet stijgen. De vraag van de professionele gebruikers in de bosbouw, bouw, tuinbouw en het landschapsonderhoud was net zo groot als de vraag van de particuliere klanten. De trend om meer tijd thuis door te brengen en te investeren in het onderhoud van huis en tuin zette zich hier voort. De STIHL webshop noteerde ook in Duitsland een toegenomen activiteit. Het voorbije jaar werd de sterke vraag naar producten beantwoord door aanhoudende spanningen op de bevoorradingsmarkten, die in het eerste kwartaal van 2022 nog toenamen door de geopolitieke situatie. Als gevolg daarvan moesten zowel de erkende STIHL dealers als de klanten – in sommige gevallen gedurende een lange periode – wachten op de bestelde producten.

STIHL moederbedrijf in Duitsland realiseert recordomzet en geeft vorm aan transformatie

ANDREAS STIHL AG & Co. KG, het Duitse moederbedrijf, zette zijn groei in 2021 voort met een recordomzet van 1,59 miljard euro. Dit cijfer komt overeen met een omzetgroei van 15,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal werknemers steeg op jaarbasis met 9,2 procent tot 5.748 per 31 december 2021. Hiervan werkten 4.094 mensen in Waiblingen, 427 in Fellbach, 254 in Ludwigsburg, 896 in Weinsheim, en 77 in Wiechs am Randen.
Midden in de coronapandemie zette STIHL een belangrijke stap door een akkoord te sluiten dat de werkgelegenheid en de activiteiten tot 2025 veiligstelt. Het akkoord garandeert de voortzetting van de tewerkstelling bij het moederbedrijf, financiële steun voor gevorderde en voortgezette opleidingen en kwalificaties en een investering van 200 miljoen euro in gebouwen en machines. “STIHL is zich momenteel aan het omvormen van een machinebouwbedrijf tot een mechatronica- en softwarespecialist”, aldus Traub. “Het akkoord om banen en activiteiten veilig te stellen is essentieel om de verandering en innovatie de komende jaren te kunnen vormgeven en realiseren.” Om een actieve rol te kunnen spelen bij het vormgeven van deze transformatie, blijft STIHL investeren in IT-infrastructuur, geconcentreerd op het moederbedrijf, en in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming richt haar aandacht ook op toekomstgerichte domeinen zoals accu’s, elektronica, robotica, kunstmatige intelligentie en e-commerce. Het moederbedrijf heeft meer dan 200 nieuwe vacatures openstaan, waaronder banen voor experts in elektrotechniek, robotica, software engineering, mechatronica, embedded systems en informatietechnologie.

STIHL moederbedrijf in Duitsland realiseert recordomzet en geeft vorm aan transformatie

ANDREAS STIHL AG & Co. KG, het Duitse moederbedrijf, zette zijn groei in 2021 voort met een recordomzet van 1,59 miljard euro. Dit cijfer komt overeen met een omzetgroei van 15,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal werknemers steeg op jaarbasis met 9,2 procent tot 5.748 per 31 december 2021. Hiervan werkten 4.094 mensen in Waiblingen, 427 in Fellbach, 254 in Ludwigsburg, 896 in Weinsheim, en 77 in Wiechs am Randen.
Midden in de coronapandemie zette STIHL een belangrijke stap door een akkoord te sluiten dat de werkgelegenheid en de activiteiten tot 2025 veiligstelt. Het akkoord garandeert de voortzetting van de tewerkstelling bij het moederbedrijf, financiële steun voor gevorderde en voortgezette opleidingen en kwalificaties en een investering van 200 miljoen euro in gebouwen en machines. “STIHL is zich momenteel aan het omvormen van een machinebouwbedrijf tot een mechatronica- en softwarespecialist”, aldus Traub. “Het akkoord om banen en activiteiten veilig te stellen is essentieel om de verandering en innovatie de komende jaren te kunnen vormgeven en realiseren.” Om een actieve rol te kunnen spelen bij het vormgeven van deze transformatie, blijft STIHL investeren in IT-infrastructuur, geconcentreerd op het moederbedrijf, en in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming richt haar aandacht ook op toekomstgerichte domeinen zoals accu’s, elektronica, robotica, kunstmatige intelligentie en e-commerce. Het moederbedrijf heeft meer dan 200 nieuwe vacatures openstaan, waaronder banen voor experts in elektrotechniek, robotica, software engineering, mechatronica, embedded systems en informatietechnologie.

De STIHL fanartikelen nodigen uit om naar buiten te gaan

De nieuwe STIHL COLLECTIE is nu verkrijgbaar, net op tijd voor het begin van het outdoorseizoen 2022. Comfortabele snits, functioneel design en aardse, natuurlijke kleuren – zoals katoenen jacks geïnspireerd op de trend van de werkkleding of coole T-shirts voor jong en oud – kenmerken de nieuwe collectie. Een nieuwe speelgoedkettingzaag met de look-en-feel van de innovatieve STIHL MS 500i reproduceert op speelse wijze alle functies van de ‘grote’, van de beweegbare, vervangbare ketting en het led-bedieningsdisplay tot het nieuwe zaagbladdesign. Leuk voor mensen van alle leeftijden.

STIHL TIMBERSPORTS® seizoen 2022: publiek weer toegelaten

Na de coronapandemie in 2020 en de slechts gedeeltelijke terugkeer naar normaal in 2021, brengt 2022 een STIHL TIMBERSPORTS® kalender boordevol activiteiten. De toeschouwers kunnen opnieuw genieten van de individuele en teamwedstrijden die de hoogtepunten vormen van het sporthouthakseizoen 2022. De World Trophy trapt het internationale seizoen af op 28 mei 2022, op de Rathausplatz in het hart van Wenen (Oostenrijk). Het wereldkampioenschap rookie vindt een dag eerder plaats. Het slotevenement van het seizoen wordt gehouden op 28 en 29 oktober 2022 in Göteborg (Zweden), waar voor het eerst in twee jaar een wereldkampioenschap voor teams met meer dan honderd atleten op het programma staat. Andere internationale wedstrijden in 2022 zijn de European Trophy in Frankrijk en de European Nations Cup in Zwitserland.

Website België
Website Nederland
Facebook België
Facebook Nederland

Deel dit bericht