Trends voor vitale honden en katten

De laatste jaren zien steeds meer mensen hun huisdieren als een volwaardig deel van het gezin. Daarmee groeit ook de belangstelling om hen de best mogelijke levenskwaliteit te bieden. De gezondheid van onze huisdieren is dan ook steeds belangrijker geworden, en baasjes zijn er meer dan ooit op gericht om hun harige vrienden de beste voeding, speeltjes en producten ter beschikking te stellen. Er is een schat aan trends voor honden en katten die kunnen helpen om hen vitaal en gezond te houden. Zo zijn er ontwikkelingen met betrekking tot de voeding die ze eten tot aan het speelgoed waarmee ze spelen. In dit artikel bekijken we een aantal van de meest interessante trends voor honden en katten op het gebied van voeding, speelgoed en elektrische gadgets.

Tekst: Lisette Holwerda

Voedingstrends voor honden en katten
Als het gaat om voeding richten eigenaren van huisdieren zich steeds meer op voedzame, hoogwaardige diëten die katten en honden voorzien van de nodige voeding voor een optimale gezondheid. Deze diëten bieden ook extra voordelen, zoals ondersteuning van het gebit en een betere spijsvertering. Hoogwaardige voedingsmerken bieden een verscheidenheid aan recepten die zijn afgestemd op specifieke rassen of levensfasen. Ook is er meer aandacht gekomen voor natuurlijke diëten voor zowel katten als honden. Dit betekent dat bewerkt voedsel vaker wordt vermeden. In bewerkte voeding zitten namelijk vaak toegevoegde chemicaliën of conserveringsmiddelen die op termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In plaats daarvan stappen veel huisdiereigenaren over op graanvrije voeding of voeding op basis van uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

Verder zien we steeds meer rauwe voeding voor huisdieren. Dit houdt in dat de viervoeters een ongekookt dieet krijgen met vers vlees, groenten, fruit, noten en andere natuurlijke ingrediënten. Door het vermijden van bewerkt voedsel met additieven of conserveringsmiddelen krijgen huisdieren alle essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten uit natuurlijke bronnen zoals fruit en groenten. Zo krijgen de dieren alle stoffen binnen die ze nodig hebben, en dat bovendien met smakelijke maaltijden. Bovendien kiezen veel eigenaren er nu voor om hun eigen voer te koken in plaats van voorverpakt voer te kopen. Zo heeft men meer controle over de ingrediënten.

Een andere trend is gevriesdroogd voer, dat steeds populairder wordt vanwege het gemak. Hierbij hoef je immers alleen maar water toe te voegen. Gevriesdroogde maaltijden zitten boordevol vitaminen en mineralen, en daarnaast probiotica voor een optimale darmgezondheid. Dieren krijgen ook hiermee alle benodigde voedingsstoffen binnen, en dat zonder dat hun baasjes zelf iets klaar hoeven te maken.

Speelgoedtrends voor honden en katten
Met de bloeiende huisdierenindustrie is het geen verrassing dat huisdiereigenaren steeds meer interesse hebben in het nieuwste en beste speelgoed op de markt. Voor katten en honden zijn er enkele toptrends om rekening mee te houden. Interactief speelgoed is helemaal in voor zowel katten als honden. Speelgoed zoals ballen die traktaties uitdelen en puzzelvoeders zijn geweldige manieren om huisdieren mentaal te stimuleren, te binden en ook om verveling tegen te gaan, wat leidt tot gezonder gedrag. Veel interactief speelgoed dient ook als snoepautomaat, zodat uw pup of kat bezig blijft terwijl ze wachten op hun volgende snack.

Een andere trend die zich aftekent bestaat uit pluche speelgoed dat speciaal is ontworpen voor katten en honden. Deze ultrazachte knuffeldieren zijn er in allerlei vormen, maten, texturen, kleuren en zelfs geuren, waardoor ze een leuke keuze vormen voor elke huisdiereigenaar die iets speciaals zoekt voor zijn harige vriend. Bovendien zijn deze speeltjes vaak machinewasbaar, zodat ze schoon gehouden kunnen worden.
Kattenbezitters kunnen ook belangstelling hebben voor meer traditionele krabpalen en moderne krabpads of zelfs kattenhangmatten die aan meubels of muren kunnen worden bevestigd. Krabpalen bieden meerdere niveaus om op te klimmen en geven katten een uitlaatklep om te krabben zonder meubels of tapijten te beschadigen. Krabpalen bieden vaak een zacht oppervlak. Ideaal voor huisdieren die liever iets zachters onder hun klauwen hebben. Tot slot is geen speelgoedcollectie compleet zonder duurzaam kauwspeelgoed van natuurlijke materialen zoals rubber of katoentouw dat bestand is tegen enthousiaste kauwers. Kauwspeelgoed houdt huisdieren, en vooral pups met een voorkeur voor de pantoffels van het baasje, een tijdje bezig. Daarnaast bevordert het een gezonde gebitshygiëne.

Elektrische gadgets
Het moge duidelijk zijn dat elektrische gadgets deel zijn gaan uitmaken van ons leven, en nu worden ze zelfs gebruikt voor de verzorging van onze geliefde huisdieren. Honden en katten zijn twee van de populairste huisdieren ter wereld, maar ze hebben zeer verschillende persoonlijkheden. Honden zijn doorgaans actiever en energieker, terwijl de meeste katten meer ontspannen en onafhankelijk zijn. Maar elektrische gadgets bieden comfort aan beide dieren én hun baasjes. Met de ontwikkeling van nieuwe technologieën worden elektrische gadgets steeds vaker gebruikt om comfort en gemak te bieden aan zowel honden als katten. Van automatische voerbakken tot automatische kattenbakken; er is een verscheidenheid aan elektrische gadgets beschikbaar om het huisdierbezit gemakkelijker dan ooit te maken. Voor honden is een populaire elektrische gadget de automatische voederautomaat. Deze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om voedsel te verstrekken op specifieke tijdstippen gedurende de dag, zodat een hondeneigenaar zich geen zorgen hoeft te maken dat de pup honger krijgt als zij een langere dag weg zijn. Sommige van deze voeders zijn ook voorzien van timers, zodat de baasjes zelf kunnen bepalen hoeveel voer hun hond de hele dag nodig heeft. Bovendien bieden sommige elektronische voederautomaten opties zoals langzame voedingstechnologie en portiecontrole, zodat de honden precies de juiste hoeveelheid voer krijgen zonder te veel te eten of belangrijke voedingsstoffen te missen. Katten hebben ook baat bij hun eigen elektronische gadgets, zoals automatische kattenbakken. Deze zijn een geweldige manier om de toiletruimte van de kat schoon te houden, omdat ze automatisch worden schoongemaakt na elk gebruik. Sommige hebben zelfs sensoren die detecteren wanneer ze geleegd moeten worden. Zo ontstaan er geen nare luchtjes door een overvolle kattenbak. Bovendien zijn veel modellen uitgerust met functies zoals geurcontrole en afvalzakhouders om ze na gebruik gemakkelijk op te ruimen.

Een andere interessante gadget voor zowel honden als katten is de GPS-tracker. Omdat huisdieren steeds meer op familieleden gaan lijken, zijn hun veiligheid en welzijn van het grootste belang voor de ‘ouders’. Een GPS-tracker voor honden of katten kan veel extra gemoedsrust opleveren, in de wetenschap dat het huisdier op elk moment kan worden gelokaliseerd. GPS-trackers gebruiken satelliettechnologie om de locatie van een huisdier te bepalen, en met sommige modellen kunnen baasjes zelfs veilige zones instellen en waarschuwingen ontvangen als hun huisdier het aangewezen gebied verlaat. Dus zowel honden die zich als ontsnappingsartiest gedragen als de meest nieuwsgierige katten worden in de gaten gehouden met behulp van dergelijks GPS-trackers.

Tal van trends
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van trends die momenteel plaatsvinden als het gaat om het voorzien van katten en honden van vitale voeding, stimulerende activiteiten en zelfs geautomatiseerde opties als het gaat om speelplezier. Of men nu de voorkeur geeft aan traditionele methoden zoals zelfgemaakte maaltijden in combinatie met klassieke speeltjes zoals ballen of touwen (voor behendigheid) of aan meer technologisch geavanceerde oplossingen zoals interactieve voeders en speelgoed op batterijen of elektriciteit, iedereen zou in staat moeten zijn iets passends te vinden voor hun geliefde viervoeter, ongeacht het beschikbare budget. Door op de hoogte te blijven van het huidige aanbod als het gaat om de verzorging van onze harige vrienden, kunnen we ervoor zorgen dat ze een lang en gelukkig leven leiden vol vreugdevolle momenten met hun baasjes.

Deel dit bericht