Tuinaanleg behoeft een andere aanpak
Vanaf 1 maart gaan de poorten van De Tuinen van Appeltern weer open voor een kersvers tuinseizoen. Het is overal in het park merkbaar dat je je bevindt in ‘hét inspiratiecentrum van het nieuwe tuinieren’. Nederlands grootste tuininspiratiepark gaat voorop in de markt als het gaat om verduurzaming, biodiversiteit, groene en klimaat-adaptieve tuinen.
Door de veranderingen in het klimaat, de algemene bewustwording ten aanzien van schaarsheid en herkomst van grondstoffen, de behoefte aan rust en verbinding met de natuur kan de tuinaanleg en het onderhoud niet doorgaan zoals het ging. Het algemene advies is dat het duurzamer, klimaat-adaptiever en biologischer moet … Maar hoe dan!?
De Tuinen van Appeltern bestaat nu zo’n 35 jaar. De tuinmannen en tuinvrouwen van het park hebben de veranderingen van ons klimaat stukje bij beetje ervaren. Vroeger stonden de paden nooit onder water. Vroeger werd er nauwelijks gesproeid in de zomer en waaide er zelden een boom of schutting om. De klimaatveranderingen zorgden ervoor, dat er bij de aanleg van tuinen anders wordt gedacht dan vroeger. De tuindienst let er op dat de juiste planten op de juiste plek in de juiste grond staan en dat er heel veel groen in de tuin is voor de opvang van water. Sinds deze winter zijn er weer extra stappen gezet op het gebied van duurzaam tuinieren. Zo wordt de hogedrukspuit niet meer gebruikt om de paden schoon te spuiten. Ook wordt het snoeiafval bij de beplanting niet weggehaald en wordt er minder gespit, wat zorgt voor een beter bodemleven én minder werk. Ongedierte en ziektes in planten en bomen worden bestreden met biologische middelen of met natuurlijke vijanden.
De jarenlange praktijkervaring maakt De Tuinen van Appeltern expert op het gebied van ‘het nieuwe tuinieren’. Partners als Milieu Centraal, NL Greenlabel en Stichting Steenbreek gebruiken het park als het praktijkcentrum waar je kunt zien en leren hoe we onze tuinen groener krijgen. Er zijn al prachtige initiatieven ontstaan door deze samenwerkingen, als De Week van de Groene Tuin, Het Vergeten Plantseizoen en het NK Tegelwippen. Ook de media weet het park te vinden bij tuinvraagstukken; Ben van Ooijen (directeur De Tuinen van Appeltern) wordt vaak geraadpleegd over allerlei duurzaamheidsvragen rondom de tuin. En dat is mooi, want het inspiratiepark wil tuinbezitters graag informeren en haar missie overbrengen.
“Tegeltje er uit en plantje er in” klinkt simpel, maar welke plantje dan? Veel tuinbezitters willen wel veranderen, maar weten niet hoe. De vele workshops en tuinadviesartikelen op appeltern.nl helpen je al goed op weg. En dé plek waar je alles in de praktijk kunt zien, vind je in Appeltern. Zo ben je niet alleen beter voorbereid op periodes van droogte of hevige regenval, maar wordt je tuin ook een plek waar je jouw tuingeluk gaat vinden.
Vanaf 1 maart openen de poorten weer van het Gelderse tuininspiratiepark en kunnen bezoekers zelf ervaren hoe de tuin van de toekomst eruit ziet.
Deel dit bericht