Boeket uit eigen tuin – Zelf snijbloemen kweken

Kleurrijke dahlia’s, geurige gladiolen of hoge calla lelies – een vrolijk boeket bloemen brengt elke huiskamer in zomerse sferen. Nóg leuker is het, als die bloemen uit eigen tuin komen. Met de juiste variëteit aan planten kan uw tuin maandenlang in bloei staan en altijd fleurige bloemen opleveren. Lees in dit artikel over de aanleg van een snijbloembed en over drie populaire, prachtige soorten die u erin kunt zetten.

Tekst: Michelle van der Harst

De ligging
De eerste stap is het vinden van de juiste locatie. Het snijbloembed dient op een zonnige plek in de tuin te liggen en de grond mag geen wortels van bomen of struiken bevatten. Bij het inrichten van het bed is het raadzaam om aandacht te besteden aan de groeihoogten van de verschillende planten die u wilt neerzetten. Grotere soorten zoals dahlia’s of gladiolen staan het best achteraan. Lagere bloemen zoals tuinanemonen, sedum of vrouwenmantel doen het goed aan de rand van het bed.

Om de verschillende bloemen goed te kunnen bereiken voor het snijden, is het bed liefst niet breder dan 1,20 meter en bij voorkeur is het van alle kanten toegankelijk. Een lage border met een muurtje of een schutting behoort ook tot de mogelijkheden. Zo hoeft het bed niet betreden te worden bij het snijden van de bloemen voor het zomerboeket. Dit biedt ook meteen windbescherming, wat belangrijk is aangezien veel zomerbloemen eenvoudig breken bij harde windstoten. Overigens kan een snijbloementuin ook worden opgedeeld in meerdere grote bakken. Dat maakt het ook in kleine stadstuinen of op balkons en terrassen bijzonder eenvoudig om snijbloemen te kweken.

Verzorging in de tuin en op tafel
De basis van het bloembed wordt gevormd door meerjarige vaste planten, die maandenlang kunnen bloeien. Tussendoor worden eenjarige zomerbloemen geplant, die elk jaar kunnen wisselen. De bloemen moeten in de zomer regelmatig worden bewaterd en meestal elke twee weken worden bemest. Als het bed in volle bloei staat, staat niets uw eerste zomerboeket meer in de weg. Snijd de bloemen vroeg in de ochtend met een scherp mes schuin af, wanneer ze nog vers zijn, zodat ze niet zo snel verwelken in de vaas. Zet die vaas op een schaduwrijke plek, vanwaar de frisse geuren en kleuren u een heerlijk zomers gevoel kunnen bezorgen.

Dahlia’s
Een klassieker in zomerboeketten is de dahlia. De vaste plant verrast ons met een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Net als veel andere soorten, produceren dahlia’s meer bloemen naarmate ze vaker worden gesneden. Afhankelijk van het type, kunt u ervan genieten van juli tot de eerste nachtvorst. Dahlia’s hebben naast voldoende water een zonnige standplaats nodig, en vanwege hun zware bloemschermen ook ondersteuning. Omdat de planten niet winterhard zijn, moeten de knollen
in de herfst worden uitgegraven en op een koele en droge plaats overwinteren.

Gladiolen
Een van de mooiste zomerbloeiers in frisse kleuren zijn gladiolen. De zonaanbidders worden in voedselrijke grond soms wel een meter hoog, dus mogelijk kunnen de lange bloemstengels wat steun gebruiken. De bloemen blijven lang mooi in de vaas, maar gaan nog langer mee als de bovenste bloem wordt verwijderd. Ook gladiolen zijn niet tegen vorst bestand en moeten daarom in de herfst worden opgerooid en vorstvrij bewaard.

Lelies
Lelies zorgen voor fijne geuren in huis. De bollen zijn zeer goed te kweken in eigen tuin, de bloemen schitteren in verschillende kleuren en fraaie vormen. De calla lelie – met haar kelkachtige opgerolde bladeren – zorgt voor een vleugje elegantie en kent een breed spectrum aan kleuren, die goed tot hun recht komen boven felgroene bladeren. De bloemen gaan bijzonder lang mee in de vaas.

Deel dit bericht