Nieuwe buitenverflijn LAB WALLPAINT Exterior kleurt de wereld
Paint your house, colour the world. Met de lancering van de nieuwe buitenverflijn van LAB PAINT, op 28 maart, kan deze lijfspreuk bijna niet nog meer nageleefd worden. Door de komst van deze nieuwe lijn, hoef je je niet meer te beperken tot het huis, maar kan ook dat muurtje in de tuin, de schutting
of zelfs het tuinmeubilair geverfd worden in de meest hippe kleuren. Maar welke kleuren zijn dat precies? En waar moet je met buitenschilderwerk eigenlijk zoal op letten? DeTuinMarkt sprak hierover met Robert Schellekens, de oprichter van Vestingh Paint. Craft. Lifestyle.
Tekst: Colette Aronstein
Beginnen bij het begin
Zoals zoveel startende ondernemers is ook Vestingh in 2010 klein begonnen, met een winkelruimte van circa 60 vierkante meter. In 13 jaar tijd is dat kleine winkeltje uitgegroeid tot een heuse conceptstore in Bussum van ongeveer 500 vierkante meter en een voltallig team op kantoor in Amersfoort, onder meer om de webshop te runnen. Meer dan genoeg ruimte dus, om inspiratie op te doen, kleuradvies in te winnen of zelfs workshops te volgen. Robert is met een heel duidelijke visie gestart als ondernemer; niet alleen ervoor zorgen dat de wereld mooier gekleurd wordt met verf, maar als merk ook daadwerkelijk bijdragen aan een mooiere wereld in de vorm van maatschappelijke betrokkenheid. Met de ontwikkeling van LAB PAINT wordt deze visie duidelijk nagejaagd. LAB PAINT is een duurzaam verfmerk van Nederlandse bodem, gekenmerkt door een hoogwaardige kwaliteit. Aan het label is de LAB PAINT FOUNDATION verbonden; een stichting die in 2018 werd opgericht met het doel om schoon drinkwater beschikbaar te maken voor iedereen die daar geen (goede) toegang tot heeft. Van elk blik LAB PAINT dat er wordt verkocht, gaat een deel van de opbrengst naar de stichting, die op haar beurt weer samenwerkt met bestaande organisaties in gebieden waar zuiver drinkwater verre van vanzelfsprekend is. Tot 2021 was dit vooral in India, waar inmiddels drie waterinstallaties gerealiseerd zijn. Daarnaast wordt geïnvesteerd in voorlichting en training van de lokale bevolking. En tenslotte wordt voor het onderhoud van de waterinstallaties geld gereserveerd en draagt de bevolking ook haar steentje bij. Dit laatste is belangrijk om een gedeelde verantwoordelijkheid te creëren en de afhankelijkheid van de bevolking te verkleinen. Inmiddels zijn er ook projecten in Bangladesh gestart en zal de stichting een nog grotere impact hebben, zeker gezien de zich doorzettende groei van LAB PAINT.
Van binnen naar buiten
Die groei is merkbaar, merkt Robert op. Het idee om de buitenlijn te ontwikkelen werd geboren uit een toenemende vraag van klanten. “Vanuit de markt werd echt duidelijk dat er veel behoefte was aan bepaalde LAB-kleuren voor buiten”, vertelt Robert. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat binnen en buiten vrijwel naadloos in elkaar over gaan, veelal door een veranda, buitenkamer of schutting. Heel bewust is daarom ervoor gekozen om de 176 kleuren van de interieurlijn ook in de buitenlijn op te nemen. Toch heeft het nog vrij lang geduurd om de buitenverf te ontwikkelen. Dit komt doordat de eisen die aan buitenverven worden gesteld anders zijn dan binnen. Zo heb je buiten te maken met weersinvloeden, zoals regen en zon, waardoor voor de aflak en primer andere pigmenten zijn toegepast. Alle 176 kleuren zijn opnieuw geformuleerd, wat een enorm project is geweest. Het resultaat mag er wezen: de verf is volledig afgestemd op het Nederlandse klimaat en wordt net als de interieurlijn in Nederland geproduceerd. Uiteraard zijn er in kwaliteit en duurzaamheid geen concessies gedaan.
Ik mushroom, jij mushroomt, wij mushroomen
Misschien wel de meest bekende kleur van LAB PAINT is de tint Mushroom. Wie LAB PAINT volgt op social media, ziet nagenoeg elke dag wel een story of post voorbij komen waarin deze kleur genoemd wordt. Het is dan ook niet vreemd dat dit één van de kleuren is waar ook voor buiten veel behoefte aan was. “Mushroom is echt fantastisch en doet het buiten ook heel erg goed”. Toch merkt Robert wel op dat er nog een andere kleur is die veel wordt verkocht: “Amaze. Deze kleur is iets donkerder. Al heeft de zon een enorme impact op hoe je een kleur ervaart. Buiten wordt de kleur 1 à 2 tinten lichter, dus vandaar dat deze donkerdere kleur eenzelfde effect geeft als Mushroom binnen”, aldus Robert. Daarom is het altijd slim om een testpotje te bestellen, zodat je zeker bent van hoe de kleur buiten tot zijn recht komt. Kijk dit ook gerust een paar dagen met verschillend weer aan. Regen, zon en bewolking geven allemaal een ander effect.
Qua trends wordt dus vastgehouden aan de kleuren voor binnen. Waar het vroeger de trend was om hard wit met antraciet af te wisselen, zowel binnen als buiten, worden de kleuren nu wat zachter, lichter, en wat ‘vuiler’. Het assortiment LAB kleuren speelt hier perfect op in. Daarnaast merkt Robert op dat steeds meer mensen ervoor kiezen het houtwerk van hun woning terug te brengen naar de originele kleur. Gelukkig is LAB PAINT niet alleen verkrijgbaar in de LAB kleuren, maar is de verf ook te mengen in bekende kleuren zoals monumentengroen. Zo zijn klanten verzekerd van een kwalitatief goede verf, in de juiste kleurcode.
Tips & Tricks
De belangrijkste tip is toch wel dat je echt de tijd moet nemen in de voorbereiding. Lees je goed in, maak je te verven oppervlak goed schoon en geef elke verflaag de tijd om te drogen. “Op dit moment zijn er nog geen filmpjes over tips en tricks voor de buitenlijn. Daar willen we wel naar toe”. Wel zijn er informatiebladen die stap voor stap het proces doorgaan. “De basis moet goed zijn. Alles wat snel droogt, is over het algemeen niet goed. Het verouderingsproces versnelt daardoor”. De primer van LAB doet er dan ook wat langer over om te drogen. Daar staat wel tegenover dat wanneer je de primer opzet, je gerust twee jaar kunt wachten voordat je de verf opzet, zonder dat het houtwerk ondertussen nadelig
beïnvloed wordt. Voor het verven van een buitenmuurtje is de voorbereiding iets eenvoudiger. LAB Wallpaint Exterior is een weerbestendige verf met een hoge dekkracht, die zeer geschikt is voor gemetselde muren en cementgebonden pleisterwerk. Onbewerkte muren kunnen het beste voorbehandeld worden met LAB Wallfix, om de zuiging weg te nemen.
Meer informatie is te vinden op www.vestingh.nl en in de conceptstore in Bussum.
Deel dit bericht