Bloedluis bij kippen: beter voorkomen dan genezen

Kippen houden; steeds meer mensen doen het. Sinds de bio-industrie onder een vergrootglas ligt en steeds meer mensen kiezen voor een diervriendelijker alternatief, zijn er ook steeds meer initiatieven om legkippen te redden van de slacht wanneer de legproductie afneemt. Vooral tijdens de pandemie nam het aantal huishoudens met kippen flink toe. Maar over het houden van kippen moet niet lichtzinnig gedacht worden; de beestjes kunnen aardig wat zorg nodig hebben.

Tekst: Colette Aronstein

Wat is bloedluis?
Bijna elke pluimveehouder krijgt er wel een keer mee te maken: bloedluis. Om te beginnen is dit een verkeerde naam. Bloedluis is namelijk eigenlijk geen luis, maar een mijt. Wel voedt de luis zich, net als een mijt, met het bloed van de kip. Met het blote oog zijn bloedmijten goed te zien. Ze zijn bruin van kleur en de vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. De beestjes kleuren rood wanneer ze van de kip gedronken hebben. Larven zijn doorschijnend wit en lastiger te zien, omdat ze kleiner zijn dan de volwassen mijten.

Bloedmijten zijn verder lichtschuw. Ze verstoppen zich daarom in de kieren, spleten en andere donkere plekken in het kippenhok. Overdag zal je bloedmijten dan ook niet betrappen. Wanneer de kippen ’s avonds op stok gaan, komen ze tevoorschijn en slaan ze hun slag. Het zijn vervelende beesten die grote invloed kunnen hebben op het gedrag en de gezondheid van je geliefde (leg)kippen. Zo erg zelfs, dat bij een zware plaag je kippen ’s avonds niet meer het hok in willen, ze gestrest of geïrriteerd gedrag vertonen, bloedarmoede oplopen of in het ergste geval er zelfs sterfte plaatsvindt. Dit wil je natuurlijk niet, dus hoe pak je de bloedmijt aan?

Voorkomen
Bij het voorkomen of bestrijden van bloedmijt, is het belangrijk om te weten dat de beesten zich razendsnel voortplanten. Volwassen bloedmijten leggen ongeveer 8 eitjes per dag. Bij optimale omstandigheden zijn deze eitjes binnen 6 dagen volwassen en kunnen zij op hun beurt weer eitjes leggen. Een plaag voorkomen doe je door in eerste instantie ervoor te zorgen dat het hok schoon is en blijft. Een goede hygiëne verkleint de kans op een besmetting en houdt je kippen tevreden. Hiervoor kan het volgende schoonmaakrooster aangehouden worden zie tabel hieronder.

Daarnaast is het slim om zeker elk kwartaal, maar vaker als dit nodig is, de vloer van het hok te desinfecteren en te voorzien van nieuwe, verse bodembedekking. De bodem moet droog zijn en niet naar ammoniak ruiken. Een goede tip voor het schoonmaken van het kippenverblijf is het gebruiken van een stoomreiniger op minimaal 70 graden. In het hok kun je de bloedmijt ook heel goed bestrijden door het er zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zorg voor veel licht, zo min mogelijk kieren en verstopplekken, versper de weg met bloedmijtbakjes onder de zitstokken en slaapplekken en houd het hok droog met bijvoorbeeld witkalk of diatomeeënaarde.

Tenslotte is het aan te raden om het kippenhok vogeldicht te maken. Dit klinkt misschien gek, maar kippen zijn niet de enige vogels die last hebben van bloedmijten. Andere vogels kunnen de parasieten meenemen wanneer zij gezellig met jouw kippen willen mee-eten. Hang daarom ook liever geen nestkasten in de buurt van het kippenhok; de bloedmijten kunnen zich in vogelnesten verschuilen
en zich van daaruit voortplanten en verplaatsen.

Genezen
Heb je ondanks consequent en grondig schoonmaken toch bloedmijten geconstateerd, dan zijn deze op zowel natuurlijke als chemische wijze te bestrijden. Aangezien chemische bestrijdingsmiddelen, net als bloedmijten, invloed kunnen hebben op de gezondheid van je geliefde kippen, is het aan te raden eerst de natuurlijke wijze te proberen. Gelukkig kan dit op verschillende manieren. Via de dierenarts is, net als voor katten en honden, een diergeneesmiddel te verkrijgen voor kippen tegen bloedmijt. Dit medicijn heeft echter geen enkele zin als niet tegelijkertijd het kippenverblijf grondig schoongemaakt wordt.

Een ander mooi natuurlijk bestrijdingsmiddel is de roofmijt. Deze natuurlijke vijand van de bloedmijt is
eenvoudig bij tuincentra of online te bestellen. Net als bloedmijten vermijden roofmijten licht, omdat zij dit met uitdroging associëren. Het mooie van roofmijten is dat deze niet schadelijk zijn voor de kippen en ze daarom preventief én als bestrijdingsmiddel ingezet kunnen worden in de strijd tegen bloedmijt. Er zijn diverse soorten roofmijt beschikbaar. Je kunt kiezen voor mijten die actief op jacht gaan, of mijten die juist liever wachten tot hun maaltje voorbij komt. Ook kan de hoeveelheid bloedmijten die ze dagelijks verorberen of de gewenste leefomgeving van de roofmijt natuurlijk een rol spelen in de keuze voor welke roofmijt je wilt inzetten. Aangeraden wordt om elke zes weken de roofmijten te vervangen, om zo een sterk front te vormen tegen de bloedmijten.

Nazorg
Het is gelukt, jij en je kippen zijn van de bloedmijten verlost! Nu is het vooral van belang dat je de kippen weer aansterken. Zeker na een zware plaag kan het zijn dat de kippen veel bloed verloren hebben en de vogels daardoor sneller ziek kunnen worden. Geef de verzwakte kippen na een besmetting dus gezond voer met voldoende calcium en eiwitten zodat ze snel weer kunnen aansterken. Kijk tenslotte nog eens kritisch naar het leefgebied van de kippen. Een zandbad kan bijvoorbeeld helpen bij de natuurlijke afweer tegen bloedmijten, door het zand tussen de veren. De kippen zullen je dankbaar zijn en wanneer ze weer volledig aangesterkt zijn, zullen ze je belonen met heerlijke, verse eitjes.

Deel dit bericht