Voedingssupplementen voor huisdieren

We leven in een tijd van groeiende bewustzijn naar gezonder eten. Biologische producten of met de juiste voedingsmiddelen komen steeds vaker terug in de supermarkt. Maar hoe ziet dit er uit voor dierenvoeding? Het zijn vaak huisdieren die heel de dag door actief bewegen. Hoe spelen producenten van dierenvoeding in op de toenemende bewustzijn van behoefte naar de juiste voedingssupplementen
in voeding?

Tekst: Ferhat Tokbay

Vraag vanuit consumenten
Een groeiend gezondheidsbewustzijn onder consumenten heeft een domino-effect gehad op de markt voor dierenvoeding. Eigenaren zijn nu meer geneigd om voedingsopties te verkennen die het algehele welzijn van hun huisdieren bevorderen. De rol van sociale media en online communities is niet te ontkennen in het verspreiden van informatie over de voordelen van supplementen in dierenvoeding. Deze platforms hebben een ruimte gecreëerd voor de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen huisdiereigenaren. Daarnaast moeten we de rol van dierenartsen niet onderschatten. Een toenemende kennis onder professionals over de impact van gezonde dierenvoeding, eventueel met supplementen, zorgt ervoor dat eigenaren worden onderwezen in deze voordelen. Men is daarnaast sneller geneigd om iets aan te nemen van een dierenarts. Hoewel in een consult met een veterinair niet snel een merk ter sprake zal komen, worden bepaalde supplementen of suggesties gedaan die uiteindelijk de markt kunnen beïnvloeden. Deze vraag komt overigens niet helemaal uit het niets en is vooral een trend van de afgelopen jaren. Met de lockdown tijdens de pandemie, een periode die gelukkig al weer heel lang geleden lijkt te zijn, is in eerste instantie de vraag naar huisdieren toegenomen. Mensen moesten thuis blijven en gingen andere ‘activiteiten’ zoeken om bezig te blijven. Nieuwe en oude eigenaren gingen meer op onderzoek naar de mogelijkheden om voor zichzelf én hun huisdieren een gezond dieet samen te stellen. Tel daarbij op dat heel de dag met je huisdier doorbrengen je sneller bewust maakt van eventuele gezondheidskwaaltjes en het is niet gek dat mensen een groeiende interesse in dierensupplementen hebben gekregen.

De toegevoegde waarde voor dieren
Wat zijn dan die voordelen voor huisdieren die steeds belangrijker worden? Ten eerste kan je je voorstellen dat de algehele gezondheid verbetert. Supplementen kunnen de algemene gezondheid van huisdieren verbeteren door het bieden van essentiële voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in hun basisdieet. Specifieke supplementen kunnen helpen bij het voorkomen of beheren van gezondheidsproblemen zoals artritis, spijsverteringsproblemen en huid- en vachtproblemen. Hierbij is het natuurlijk wel van belang om goed op de hoogte te zijn van de verschillende aanbieders en wie wat aanbiedt, om de klant uiteindelijk goed te kunnen helpen. Door het verbeteren van de gezondheid en het welzijn, kunnen supplementen bijdragen aan aan een langer leven en een betere levenskwaliteit voor huisdieren. Dit is natuurlijk heel moeilijk vast te leggen, maar over het algemeen leven dieren leven dieren langer en beter wanneer ze een gebalanceerd dieet met alle essentiële voedingsstoffen en -supplementen binnen krijgen.

Ontwikkeling van de markt
Hoe speelt de markt in op deze toenemende vraag naar voedingssupplementen? Om een nieuw product te lanceren of een bestaand product aan te passen, gaat er vanzelfsprekend een heel proces van onderzoek aan vooraf. Zo wordt er aanzienlijk geïnvesteerd door producenten om supplementen te creëren die veilig en effectief zijn voor huisdieren. Dit omvat klinische proeven, samenwerkingen met dierenartsen en voedingsdeskundigen en formules ontwikkelen die echt een verschil kunnen maken voor de gezondheid van huisdieren. Op deze manier veranderen producten constant, wordt een recept aangepast of vervangen of worden zelfs volledig nieuwe producten gelanceerd. Een voorbeeld hiervan is het merk Dogsuppy, een merk dat zich volledig richt op voedingssupplementen voor honden. Dit merk is ontstaan uit een vraag naar gezondere voeding en supplementen en het gebrek aan aanbod op dat moment. Momenteel is het gevarieerde aanbod van Dogsuppy via meerdere fysieke en online winkels te verkrijgen. Maar hoe spelen de grotere aanbieders in op deze vraag? Dan doelen we natuurlijk op de merken die in menig supermarkt en dierenspeciaalzaak onmisbaar zijn, zoals Purina, Hill’s Pet Nutrition en Royal Canin. Merken die zeer bekend zijn, ook bij veel mensen die geen huisdier hebben.

Royal Canin
Royal Canin heeft een onderscheidende benadering door voeding te ontwikkelen die is afgestemd op de unieke behoeften van verschillende honden- en kattenrassen. Het assortiment supplementrijke voeding richt zich op specifieke gezondheidsbehoeften zoals huid- en vachtverzorging, spijsverteringsondersteuning, en gewichtsbeheer. Hoe bijzonder is het dat er producten bestaan die gericht zijn op het specifieke verteringssysteem of stressniveau van een hond? Daarnaast zijn er supplementen tegen kwetsbare gewrichten of een kwetsbaar gebit. Het laat zien dat de producent zich goed bewust is van de specifieke gezondheidsklachten die een hond kan ervaren en dat ze proberen deze klachten te verlichten. Door middel van samenwerkingsverbanden met dierenartsen en een breed scala aan educatieve initiatieven, bevordert Royal Canin de kennisdeling over de voordelen van supplement verrijkte voeding voor huisdieren. Op haar website biedt het bedrijf verschillende informatieve artikelen aan die gaan over waarom welk supplement geschikt is voor een huisdier. Deze kennis kan ook in een dierenspeciaalzaak goed van pas komen, bijvoorbeeld wanneer een klant een vraag heeft over de beste dierenvoeding.

Purina
Purina zet zich in voor geavanceerd onderzoek en ontwikkeling om voedingsoplossingen te bieden die verder gaan dan dan basisvoeding. Zo biedt hun Pro Plan-lijn formules met probiotica die helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering bij huisdieren. De producten uit deze lijn beloven 100% van de voedingsstoffen te leveren die een huisdier nodig heeft. Daarnaast zit er een wetenschappelijke onderbouwing aan alle producten en willen ze aanzienlijke gezondheidsvoordelen toegankelijk maken voor alle eigenaren. Door een groot deel van hun informatie beschikbaar te maken aan wederverkopers en samenwerkingen met experts aan te gaan wil Purina zich blijven onderscheiden met een allround product dat huisdieren makkelijk gezond houdt.

Hill’s Pet Nutrition
Hill’s staat bekend om zijn wetenschappelijke benadering van dierenvoeding. Ze bieden een breed scala aan voedingsproducten die gericht zijn op specifieke gezondheidsproblemen, zoals de Prescription Diet- en Science Diet-lijnen, die supplementen bevatten om gezondheidsproblemen zoals gewrichtspijn en spijsverteringsproblemen aan te pakken. Waar de overige merken zich inzetten op de emotionele waarde van een gezonde huisdier, onderbouwt Hill’s Pet Nutrition haar assortiment vanuit de wetenschap. De producten zijn in veel gevallen gericht op een specifiek gezondheidsvoordeel en zij benoemen hoe dit aan te pakken.

Deze drie toonaangevende producenten van dierenvoeding tonen een diepe toewijding aan het verbeteren van de gezondheid van huisdieren door middel van zorgvuldig geformuleerde, supplementrijke voedingsproducten. Door voortdurende innovatie en een sterke nadruk op educatie en samenwerking met dierenartsen, dragen ze bij aan het verhogen van de normen in de dierenvoedingsindustrie en het bevorderen van een betere gezondheid en welzijn voor huisdieren wereldwijd.

Kansen voor dierenspeciaalzaken
Dierenspeciaalzaken staan op een unieke positie in de markt door een combinatie van productaanbod en expertise te bieden die moeilijk te evenaren is door algemene verkopers. Vooral op het gebied van dierenvoeding kunnen deze winkels aanzienlijke kansen benutten om hun klanten beter te bedienen en tegelijkertijd hun bedrijfsgroei te stimuleren. Investeer in de opleiding van het personeel over de verschillende soorten dierenvoeding en supplementen op de markt, en de voordelen die ze bieden. Kennis is macht en zal vaak ook leiden tot een tevreden klantenbestand. Het kan ook interessant zijn om een relatie te ontwikkelen met lokale dierenartspraktijken, voor eventuele referenties en gezamenlijke educatieve evenementen om klanten te informeren over de voedingsbehoeften van hun huisdieren. Bied voedingsconsultaties aan waar klanten persoonlijk advies kunnen krijgen over de beste voedingskeuzes voor hun huisdieren, gebaseerd op leeftijd, ras en gezondheidstoestand. Dit is allemaal informatie die online te vinden is of verkregen kan worden op aanvraag bij een van de eerder genoemde bedrijven. Wanneer we kijken naar voorraadbeheer is het verstandig om deze fris en interessant te houden door regelmatig nieuwe producten te introduceren die aansluiten bij de laatste trends en onderzoek in dierenvoeding. Hierbij is het voor dierenspeciaalzaken mogelijk om met een event de nieuwe producten aan te kondigen, waarbij alle voordelen worden benoemd zodat klanten gelijk weten of het iets is voor hun huisdier.

De toekomst van dierenvoeding met supplementen lijkt veelbelovend, met een sterke nadruk op regelgeving, veiligheid, en duurzaamheid. Door deze strategieën te implementeren, kunnen dierenspeciaalzaken niet alleen een loyaal en tevreden klantenbestand opbouwen, maar ook hun positie in de markt versterken als de expert in kwaliteitsdierenvoeding en deskundig advies.

Deel dit bericht