Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Bijna alle baasjes bezuinigen liever op zichzelf dan op huisdieren.

Ongeveer een derde van de huisdiereigenaren in Nederland heeft mede vanwege de inflatie op dit moment soms moeite om voor zijn huisdier te zorgen. Bezuinigen op hun viervoeter doen zij liever niet, want vrijwel alle huisdierbezitters verkiezen het comfort van hun beestje boven dat van henzelf. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder bijna 6000 Nederlanders van Pets Place, de marktleider in dierenspeciaalzaken.

Een kleine twintig procent van de ondervraagden heeft het afgelopen half jaar gemiddeld per maand minder geld uitgegeven aan zijn huisdier dan voorheen. De huisdiereigenaren die de afgelopen maanden hebben bezuinigd spenderen voornamelijk minder geld aan speelgoed (36 procent) en accessoires (23 procent).

Noodgedwongen besparingen

Volgens Dieke van Triest van Pets Place, paraveterinair en expert op het gebied van diergezondheid, zijn de besparingen vaak noodgedwongen. “In deze tijd waarin de energie- en gasprijzen zijn gestegen en ook de dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden, blijft er voor veel mensen minder geld over voor hun huisdieren. Het risico voor huisdiereigenaren die in financiële problemen komen is dat zij wellicht noodgedwongen moeten besparen op de medische zorg voor hun dier. Door een bezoek aan de dierenarts te vermijden, kan een dier onnodig lijden. Een kleine verwonding kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een hevige infectie, waardoor de problemen groter worden en de kosten juist steeds verder oplopen.”

Voeding is voor het merendeel van de huisdiereigenaren de grootste terugkerende uitgave, gevolgd door medische diensten of medische producten. Iets meer dan een kwart besteedt 25 tot 50 euro per maand aan hun huisdier. Meer dan een derde geeft maandelijks tussen de 50 en 100 euro uit en bijna 15 procent spendeert iedere maand meer dan 200 euro aan hun huisdier. Uit de enquête van Pets Place komt ook naar voren dat vrijwel alle baasjes het liefst helemaal niet bezuinigen op hun beestje. Maar liefst 94 procent geeft aan liever zijn huisdier te verwennen met iets lekkers dan zichzelf.

Huisdier gaat voor

Betty-Lou Luijken (65) uit Badhoevedorp heeft een kat en een konijn en vangt kittens en katten uit het asiel op. Ze heeft mede door de inflatie soms moeite alle eindjes aan elkaar te knopen. “De gas- en energieprijzen zijn gestegen, de boodschappen zijn prijziger en ook dierenvoedsel is duurder dan voorheen. Dat merk ik wel”, zegt Luijken. “Het is bijvoorbeeld een grotendeels economische keuze geweest om geen tweede konijn te nemen, terwijl ik voorheen altijd twee konijnen had.”

“Maar ik zal nooit besparen op dingen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van mijn huisdieren. Zij hebben niet gevraagd bij mij te komen. Ik heb de verplichting hun de best mogelijke verzorging en het beste leven te geven. Ik bespaar liever op mezelf dan op mijn huisdieren, zelfs als dat betekent dat ik soms een avondmaaltijd moet overslaan.”

Praktische adviezen

Voor huisdiereigenaren die moeten of willen besparen op de kosten van hun huisdier heeft Van Triest nog een aantal tips: “Koop dierenvoeding zo veel mogelijk in bulkverpakkingen. Dit is vaak goedkoper dan kleinere hoeveelheden. Daarnaast is het slim speelgoed te hergebruiken. Door een speeltje een tijdje weg te halen en later weer terug te laten komen, is dit voor het huisdier weer nieuw speelgoed. Verder kun je speelgoed op meerdere manieren gebruiken, zoals een flostouw dat is bedoeld om op te kauwen en mee te spelen te verstoppen voor de hond.”

“Het is ook redelijk eenvoudig om zelf speelgoed te maken. Van een rubberen mat met gaten en een fleecedeken kun je een snuffelmat voor de hond maken. Op de lange termijn valt er geld te besparen door een bedrag apart te houden voor onverwachte kosten. Dit kan door zelf maandelijks geld opzij te zetten, maar ook door een ziektekostenverzekering voor je huisdier af te sluiten.”

Dierenvoedselbanken en minimadierenartsen

Voor baasjes die regelmatig moeite hebben om hun huisdier te onderhouden, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden. Van Triest: “Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. En de Dierenbescherming biedt begeleiding en maatschappelijke dierenhulp voor mensen die over langere tijd met financiële problemen kampen.”

Het comfort van een huisdier boven dat van jezelf stellen past bij de humanisering van huisdieren, zegt Van Triest. “Wanneer mensen een huisdier nemen ontstaat er een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze hun beestje de best mogelijke zorg en een zo goed mogelijk leven willen geven. Bovendien zorgen huisdieren voor positieve effecten. Een gelukkig huisdier draagt ook bij aan het welzijn van mensen. Ook dat is een reden waarom we willen we dat onze viervoetertjes niets tekortkomen.”

Over Pets Place

Pets Place is onderdeel van IJsvogel Retail, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken in Nederland. Het bedrijf heeft 181 dierenwinkels door het hele land en is van plan om in de komende vier jaar het aantal vestigingen uit te breiden naar 230. In 66 winkels zit Pets Place onder één dak met Boerenbond, eveneens onderdeel van IJsvogel Retail. Daarnaast heeft het bedrijf een groothandel en een zeer sterk groeiende webshop. Pets Place, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Ede, heeft ongeveer 1700 werknemers in dienst.

Deel dit bericht