Hamsterscaping, wat is het en wat zijn de voordelen?
Iedereen met een huisdier wil het beste voor zijn beestje; de juiste verzorging, het goede voer en ook een fijne verblijfplaats. Bij kleine huisdieren die binnen in de woning gehouden worden, staat het hok vaak op een prominente plek. Hoewel het welzijn van het dier het allerbelangrijkste is, is het dan wel mooi meegenomen wanneer het hok er ook leuk uitziet. Door middel van HamsterScaping richt je het hok op een creatieve manier in én zorg je voor de ideale leefomgeving voor het dier. En alles wat je nodig hebt, kun je gewoon vinden bij het tuincentrum. Wij stelden enkele vragen aan Denise Huijts, dé HamsterScaping-specialist.
Tekst: Janneke van Boven
Wat is HamsterScaping?
Bij HamsterScaping zorg je voor een leefomgeving van de hamster die zo natuurgetrouw mogelijk is. Hierbij is er dus veel aandacht voor de natuurlijke gedragingen van het huisdier. Denk bijvoorbeeld aan: kunnen graven, de mogelijkheid tot het maken van een gangenstelsel en genoeg ruimte en beschutting. De term HamsterScaping is afgeleid van het al bekende AquaScaping. Dit richt zich op het creëren van een realistische onderwaterwereld in een aquarium. Dit is om de leefomgeving van de dieren zo aangenaam te maken als maar kan. HamsterScaping heeft hetzelfde doel, maar dan boven water.
Welke materialen heb je nodig?
Het belangrijkste bij HamsterScaping is een verblijf dat groot genoeg is. Een dwerghamster heeft al een leefomgeving nodig van minimaal 2800 vierkante centimeter. Dat is dus een bak van 70 bij 40 centimeter bijvoorbeeld, of van 80 bij 35 centimeter. Meer ruimte is natuurlijk altijd goed. En een grotere hamster, zoals een Syrische hamster, heeft uiteraard ook weer een groter verblijf nodig. Hoe beter de ruimte wordt ingericht, hoe gelukkig, gezonder en enthousiaster de hamster wordt. Daarnaast is een goede graafbodem essentieel. Denise Huijts, expert op het gebied van HamsterScaping, adviseert een mix van hennepvezel, zaagsel en katoen te gebruiken. Andere veel gebruikte materialen bij het inrichten van de kooi zijn huisjes, takken, een zandbak, een loopwiel, boomschors, gedroogde planten en een kurktunnel. Het is niet essentieel om alle onderdelen in de scape op te nemen. Zolang er uiteindelijk maar een leefomgeving ontstaat waarin de hamster zich goed voelt en al zijn natuurlijke gedragingen kan uiten.
Wat zijn de voordelen?
We vroegen Denise naar de voordelen van HamsterScaping. Waarom zou je al die moeite doen? Huijts vertelt: “Hoe diverser en natuurlijker een hamsterhok is, hoe beter het dier zich zal voelen. En dit merk je ook aan het gedrag. Hij zal meer graven, wordt enthousiaster en laat zichzelf over het algemeen vaker zien, omdat hij zich veilig voelt. De hamster zal hierdoor dus ook minder negatief gedrag vertonen, zoals: aan de tralies knagen, bijten of zichzelf laten vallen. Dit zijn namelijk allemaal tekens dat de hamster gefrustreerd of verveeld is. Dus met
HamsterScaping zorg je voor een blije hamster. En een blije hamster is een blij baasje.” Beginnen met HamsterScaping lijkt een flinke investering vanwege de nieuwe materialen die aangeschaft moeten worden. “Maar ook met een klein budget zijn er zeker mogelijkheden om te beginnen met HamsterScaping”, aldus Huijts. “Een groot voordeel is ook dat de materialen jarenlang mee kunnen gaan. Een groot glazen verblijf van goede kwaliteit kan keer op keer opnieuw gebruikt en ingericht worden. Ook het goed inrichten van de kooi kost wel wat tijd. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat het beste is voor de hamster.” Het resultaat van HamsterScaping is dus niet alleen een mooier hok in huis, maar vooral ook een nog gelukkiger huisdier.
Deel dit bericht