Het Dierbaar-keurmerk, van belang voor ondernemingen, consumenten en natuurlijk dieren
Het Dierbaar-keurmerk loopt al behoorlijk wat jaren mee, maar heeft nog niet de status die branchevereniging Dibevo het graag zou geven. Als het ligt aan Gijs van den Assum, voorzitter van Dibevo, krijgt dit keurmerk meer status voor zowel consumenten als dierenspeciaalzaken en pensions. “Dat is in ieders belang en vooral in het belang van het dierenwelzijn”, aldus Van den Assum. Het Dierbaar- keurmerk stelt namelijk strenge eisen aan de huisvesting, hygiëne en verzorging van dieren, én de deskundigheid van de ondernemer.
Tekst: Michelle van der Harst
De Dibevo-voorzitter licht het idee achter Dierbaar toe: “Heb je een dierenspeciaalzaak of dierenpension, dan moet je voldoen aan wettelijke basiseisen, die staan in het Besluit houders van dieren en in de Wet dieren. Wij vinden dat deze bedrijven zich nog extra moeten kunnen onderscheiden. Wat ik zou willen, is het Dierbaar-keurmerk voor de gezelschapsdierensector net zo’n positie geven als het Beter Leven-keurmerk voor productiedieren. Zo kunnen gecertificeerde zaken zich in positieve zin onderscheiden van collega’s. Op het Dierbaar-schild zou de klant moeten aanslaan, wetende: hier kan ik met liefde en plezier voor mijn huisdier inkopen doen.”
Gijs vertelt dat hij momenteel in conclaaf is met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om Dierbaar meer handen en voeten te geven. Hij geeft ook toe dat Dibevo onvoldoende in staat is geweest om de voordelen voor het voetlicht te brengen. “Zowel richting onze leden, degenen die het keurmerk kunnen aanvragen, alsook richting de consument”, aldus Van den Assum. Daar wordt nu dus wat aan gedaan. Alleen, “het akelige is, het staat of valt met een hoop geld.”
Eén van de voordelen blijkt uit een ervaring van een Dibevo-lid. Gijs: “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) komen regelmatig controleren. Een inspecteur kwam naar deze winkel en zag het schild met Dierbaar-gecertificeerd aan de voordeur hangen. Hij zei: ‘O mevrouw, dan heeft u de zaakjes netjes op orde.’ Hij draaide zich om en ging weer weg. Dus als ondernemers zich afvragen wat het hen oplevert, nou, onder andere dit.”
Het keurmerk aanvragen
Wilt u een Dierbaar-certificering, dan kunt u zich bij Dibevo aanmelden. U ontvangt de vereisten (opgesteld door een panel van onafhankelijke deskundigen) en u krijgt begeleiding. Daarna komt er een onafhankelijke inspecteur langs om te kijken of alles conform de regels wordt gerealiseerd. Zo ja, dan krijgt u het keurmerk toegewezen. Indien van toepassing krijgt u een aantal verbeterpunten mee. Huisdiereigenaren kunnen daarnaast ook een check doen op de website www.dierbaar.nl.
Deel dit bericht