Pets world tropika: megastore met persoonlijke service

Pets World Tropika is een megastore voor dierbenodigdheden, outdoor en paardensport. Deze grote winkel in het Zuid-Hollandse Bergambacht combineert een zeer uitgebreid assortiment op ruim duizend vierkante meter met een prettige persoonlijke service. DeTuinMarkt sprak met eigenaars Yvonne en Alex Houtman over breed georiënteerd ondernemerschap en de grote diversiteit die hun megastore biedt.

Tekst: Erik van der Does de Bye

Yvonne startte in 1983 een dierenwinkel: “Mijn vader had als hobby het houden van vogels en handelde in allerlei benodigdheden voor vogels en ik had een opleiding voor detailhandel afgerond. Midden in een economisch slechte tijd konden we een leegstaand pand betrekken en zo is het begonnen.” Alex kwam ook al snel in de winkel werken en Tropika groeide uit tot een begrip: eerst in Bergambacht en vervolgens ook in de hele Krimpenerwaard. De winkel werd al snel te klein, maar het duurde tot 2011 voordat het huidige pand in gebruik kon worden genomen. Alex: “Dat was een sprong in het diepe, maar het is gelukt.”

Breed assortiment
Wie Pets World Tropika binnenkomt, ervaart meteen de ruime opzet van de winkel. De hoge plafonds en de vrij lage schappen zorgen voor een prettig, ruimtelijk effect. Het aanbod is immens: vanzelfsprekend kunt u hier terecht voor een uitgebreid assortiment aan voer voor honden en katten, maar ook is er een zeer uitgebreide keuze aan krabpalen, manden, speeltjes en lekkere tussendoortjes voor deze dieren. Ook zijn er verschillende verzorgings- en gezondheidsmiddelen voor het welzijn van huisdier en middelen tegen ongerief voor huisdier en mens te verkrijgen.

De megastore van Pets World Tropika heeft echter ook een grote afdeling voor konijnen en andere knagende huisdieren. Hier vindt u alles wat deze dieren smakelijk vinden. Daarnaast zijn er ook verblijven voor hen verkrijgbaar, die niet alleen comfortabel zijn voor onze vier voetige vriendjes, maar ook eenvoudig en daardoor prettig te onderhouden zijn. Voor kippen is eveneens veel verkrijgbaar, zoals voeders en onderkomen. Een deel van de megastore van Pets World Tropika is volledig ingericht op vissen. De verschillende aquaria bevatten diverse soorten vis, waardoor de klant een uitgebreide keuze heeft voor het uitzoeken van inwoners van een aquarium thuis.

Uiteraard is ook alles beschikbaar dat het leven van vissen aangenaam maakt: geschikt voedsel, de inrichting van een aquarium en alles wat daarbij komt kijken. “Alleen terrariumdieren verkopen we echt niet, hoewel we wel voedsel voor deze dieren aanbieden”, legt Alex uit. Pets World Tropika maakt deel uit van Forix, waardoor er tegen scherpe tarieven kan worden ingekocht. De website wordt ook door deze organisatie bijgehouden. Hoewel het mogelijk zou zijn, is er bij Pets World Tropika geen dierenarts aanwezig. Yvonne: “We willen niet met de plaatselijke dierenartsenpraktijk concurreren. Wel hebben we connecties met een hondenschool voor puppytraining.” Daarnaast heeft Pets World Tropika veel leuke decoratie voor huis en tuin in het assortiment. Denk hierbij aan leuke vogelhuisjes, drinkbakjes en andere benodigdheden die vogels rondom uw huis erg waarderen, maar ook aan kleine decoratieve elementen voor in huis.

Ruitersport en outdoor
Alex noemt Pets World Tropika een “echte familiezaak”. En dat klopt ook wel: dochter Yara is ook betrokken bij de megastore van haar ouders. Haar passie voor paardrijden heeft een zeer ruim assortiment op het gebied van ruitersport opgeleverd. Op de eerste etage is de keuze groot. Hierbij kunt u denken aan laarzen, helmen, zadeldekken en vrijwel al het andere dat u nodig heeft voor het beoefenen van de ruitersport. “Alleen zadels leveren we niet, dat is zeer specialistisch werk”, vertelt Yvonne. Bergambacht ligt in de fraaie Krimpenerwaard en unieke slagenlandschap dat dit poldergebied kenmerkt, nodigt uit om lekker naar buiten te gaan. Zeker in een tijd waarin veel andere activiteiten helaas op een laag pitje staan, is wandelen één van de meest aangewezen manieren om fit te blijven. Pets World Tropika heeft veel in huis om het verblijf in de buitenlucht te veraangenamen. Alex: “We hebben een uitgebreide collectie aan goede jassen van diverse merken, maar ook lekkere vesten, truien en zelfs laarzen en schoenen.” Uiteraard volgt de collectie de seizoenen, waardoor er elk seizoen een grote keuze is.

Klantgericht
Persoonlijke service is vanaf het prille begin één van de belangrijkste aspecten van Pets World Tropika. De lage schappen en de ruime opzet maken hier deel van uit. Alex, Yvonne en Yara zijn makkelijk te ‘vinden’ in de winkel voor vragen. Zij delen hun expertise graag met hun klanten. “We proberen ons zoveel mogelijk in onze klanten te verplaatsen”, vertelt Yvonne. “We weten vaak heel goed welk dier mensen hebben en wat hun wensen zijn.” Ook zien zij snel of mensen in een impuls een dier willen kopen. “Wij laten ook dan de klant in zijn waarde, maar leggen de klant tegelijkertijd wel uit wat de gevolgen zijn van de aanschaf van een dier. Kleine dieren worden groot en dan blijkt een klein konijntje een Vlaamse reus. Het houden van een dier is veel meer dan alleen af en toe voeren.” De klantgerichtheid van Pets World Tropika heeft deze megastore niet alleen in de eigen regio bekend gemaakt. “Onze klanten komen uit de hele Krimpenerwaard, maar ook uit de aangrenzende gebieden, zoals de Lopikerwaard, de Alblasserwaard en Gouda”, zegt Alex. “Mensen weten onze service en ons assortiment te waarderen.” Pets World Tropika is heel eenvoudig te bereiken: de winkel staat net buiten het gezellige winkelcentrum van Bergambacht. Klanten kunnen gebruik maken van gratis parkeerplaatsen die alleen voor hen toegankelijk zijn. Het busstation met goede verbindingen richting Gouda, Rotterdam en Utrecht ligt op een paar minuten lopen.

Deel dit bericht