Terug- én vooruitblikken met Passion For Animals

Als eigenaar of uitbater van een dierenspeciaalzaak bent u vast bekend met het Vlaamse Passion for Animals. Dit is oorspronkelijk een groothandel in levende dieren, zoals vissen, konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen. Enkele jaren geleden werden ook diverse merken met materialen en accessoires voor huisdieren aan het assortiment toegevoegd. Denk hierbij aan levende voederdieren, diepvriesvoeding, aquariumplanten en talrijke andere benodigdheden voor huisdieren. In dit artikel blikt Jonas Vergauwen, één van de twee CEO’s van Passion for Animals (ook bekend als PFA-Trade), terug op het succesvolle jaar 2022 en vooruit op een hopelijk net zo geslaagd 2023.

Tekst: Sander de Goede

Terugblik op 2022
Jonas begint met een terugblik op het jaar 2022, dat op het moment van schrijven bijna voltooid is. “Na de coronajaren 2020 en 2021 keek iedereen met een bang hart toe wat er zou gebeuren in het ‘post corona-tijdperk’. Ook wij bij Passion for Animals verwachtten dat 2022 wat rustiger zou zijn dan de drukke pandemiejaren. Nu 2022 bijna voorbij is, kunnen we evenwel terugkijken op een geslaagd jaar. Dit ondanks de vaak moeilijke economische situaties, zoals natuurlijk de energiecrisis.” Ook de verkoopcijfers bleken, in tegenstelling tot de prognoses, behoorlijk gunstig uit te vallen. “We hadden te maken met een toenemend aantal producten, maar ook met meer klanten. Dit alles heeft ertoe geleid dat, ondanks de lagere budgettering, we toch een mooier jaar hebben kunnen draaien dan verwacht”, zegt Jonas hierover. De verkoop van konijnen liep weliswaar iets terug ten opzichte van de pandemiejaren, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de verkoop van vogels en vissen. “Ook nieuwe producten (zoals kattengras), een nieuwe samenwerking met een waterplantenleverancier en een toenemende vraag naar voederinsecten hebben onze verkoopresultaten een boost gegeven”, vult Jonas aan. “Verder hebben wij in 2022 voor heel wat vernieuwing gezorgd binnen de dierensector.

Zo zijn we gestart met het chippen van konijnen. Het is voor ons namelijk belangrijk om weggelopen dieren terug bij hun eigenaar te kunnen brengen, of om kwaadwillige personen te kunnen opsporen wanneer ze hun onschuldige huisdier in de natuur dumpen. Bij Passion for Animals veroordelen wij dit laatste ten zeerste. Wij willen mensen dan ook laten inzien dat je een dier koopt voor de duur van zijn hele leven. En dat het geen consumptiegoed is dat zomaar kan worden gedumpt wanneer je er geen behoefte meer aan hebt.” Wat betreft het toevoegen van nieuwe producten aan het assortiment heeft Passion for Animals evenmin stilgezeten. Jonas: “Vooral in de tweede helft van 2022 hebben we tal van nieuwe producten aan ons aanbod toegevoegd. De ontwikkeling van een eigen merk hamsterscapingproducten (Down2Earth) was een leuke nieuwe uitdaging, die geleid heeft tot een product waar wij echt trots op zijn. Down2Earth is een productlijn die de ziel van het bedrijf volledig weerspiegelt: passie voor de dieren – want ook knaagdieren verdienen een mooi en natuurlijk ingericht vivarium – en respect voor de natuur. Onze producten zijn immers honderd procent natuurlijk, en volledig composteerbaar en recyclebaar.

Vooruitblik op 2023
Rond de feestdagen is het uiteraard ook altijd een goed moment om vooruit te kijken op het aankomende jaar. “In 2023 willen wij heel graag onze marktpositie in Nederland versterken en vooral onze materialen meer bekendheid geven”, zo vat Jonas de ambities in het kort samen. “Met sterke kwaliteitsmerken hebben wij dierenspeciaalzaken heel wat te bieden. Vooral onze hamsterscapingproducten van Down2Earth en Millamore zijn uitermate geschikt voor de Nederlandse markt.

Hamsterscaping is heel populair in Nederland, en ons volledige gamma aan natuurlijke producten sluit hier perfect op aan. Beide lijnen zijn verbruiksgoederen die snel worden meegenomen door de klanten om hun knaagdiervivarium op te frissen. De beddingproducten van Millamore en de Down2Earth-lijn zijn bovendien ecologisch vriendelijk en daarom een zeer slimme keuze voor in de dierenwinkel.” Ook op het gebied van vogelverlichting wil Jonas in 2023 graag vooruitgang boeken. “Wij gaan ons zeker inspannen om onze klanten ervan te overtuigen hoe belangrijk specifieke vogelverlichting is. Voor het welzijn van de vogels is het essentieel om de juiste verlichting te gebruiken. Dit is nodig om een permanent binnen levende vogel gezond te houden. In veel dierenspeciaalzaken blijft dit een moeilijk verhaal. Wie echter handelt met een hart voor dieren, zou zonder twijfel de aangepaste vogellampen in het assortiment moeten opnemen. Vervolgens kan men in de winkel aan de consument de voordelen en het belang van correcte vogelverlichting uitleggen.

Na de eindgebruiker de juiste uitleg te hebben gegeven, gaan deze producten volgens ons vlot verkocht worden.” Passion for Animals wenst daarnaast het visvoedermerk Ocean Nutrition verder uit te rollen in Nederland. “Binnen onze firma is Ocean Nutrition al jarenlang een vaste waarde. In Nederland begint dit merk de laatste tijd ook populairder te worden. Dit willen we graag nog meer uitbouwen. Zowel het droog- als diepvriesvoer is alom geprezen om de zeer hoge kwaliteit, de smakelijkheid voor de vis en de perfect uitgebalanceerde voedingsbehoefte. Het is een gamma met zeer uiteenlopende producten van algemene tot zeer specifieke voeding”, aldus Jonas, die zijn 2023-plannen afsluit met mooie woorden over het Nederlandse merk Reptech: “Ook dit merk rekenen wij graag tot onze productenreeks. Het gaat hier om een merk van reptielenbenodigdheden met een zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. In België is dit ook al een gewild product.”

Totaalleverancier
Het mag duidelijk zijn: gezien het zeer uitgebreide dieren-en productengamma profileert Passion for Animals zich als echte totaalleverancier. Daar voegt Jonas tenslotte nog aan toe: “Een grote troef van ons is dat alles besteld kan worden onder één franco. Dat maakt het voor vooral kleinere winkels eenvoudiger om aan de minimale orderbedragen te komen. Eén adres, één franco, één levering, kan het nog eenvoudiger?”

Deel dit bericht