Uitbreiding noch online verkoop voor succesvolle natuurvoedingswinkel de houten hond

“Deze maand heb ik er serieus over gedacht om het nabijgelegen vrijgekomen pand van de ING Bank te betrekken. Ik lag er ’s nachts wakker van, heb het idee ook aan klanten voorgelegd. Negen van de tien zeiden: “Dat moet je niet doen. Dit, zoals het nu is, past perfect bij jou”. Meerdere vestigingen, daar heb ik ook over gedacht. Maar ík ben de winkel en kan niet op verschillende plekken tegelijk zijn. Een webstore? Die heb ik offline gehaald. Ik verstuur geen één zak voer meer. De winkel, dat ben ik. De webstore ben ik niet. Als je de moeite neemt om naar mij toe te komen, word je met alle egards ontvangen en geholpen. Ik heb klanten van ver. Ze maken er een dagje uit van.”

Tekst: Marie-Christine Koestal

Brenda van der Vaart is eigenaar van natuurvoedingswinkel De Houten Hond en Hondentrimsalon Elswout in Haarlem. Sinds zij zeven jaar geleden haar bedrijf startte, gaat het zo goed, dat uitbreiding op zich een logische gedachte is. Brenda: “De winkel en trimsalon draaien uitstekend. Ik ben er helemaal op mijn plek. Werken met huisdieren is zo mooi. Elke handeling die ik verricht, heeft blijdschap van de baas en dankbaarheid van het dier tot gevolg. Ik heb daardoor altijd een heel goede vibe aan emotie om me heen.”

Brenda werd vijftig jaar geleden geboren in het Zeeuwse land en stamt uit een horecafamilie. Ze groeide op in België, omringd door honden, katten, een pony en een geit en was altijd met ze in de weer. Ze volgde de Hogere Hotelschool, want ze was voorbestemd om in het hotelwezen te gaan werken, net zoals haar ouders deden. Maar dat liep anders; ze ontmoette de man die later haar echtgenoot werd en trok op 23-jarige leeftijd naar de Randstad. Toen ze daar net was gearriveerd, meldde ze zich ’s nachts bij de dierenarts met een van haar katten die asfalt aan zijn pootjes had. Brenda: “We konden meteen terecht bij Nico Kas, de vaste dierenartspraktijk van de dieren van mijn partner, die ook een goede vriend van hem is. Tot mijn grote verbazing vroeg hij of ik bij hem wilde komen werken. De klik was er meteen en ik had nog geen werk, behalve anderhalve dag per week de administratie van het bedrijf van mijn man. Dat ik een fulltimebaan in mijn schoot kreeg geworpen, had ik nooit durven dromen. Ik vond het fantastisch en dacht meteen: dit is wat ik wil. Werken met dieren, iets waar mijn hart lag, en er ook nog voor betaald worden!” Haar kat knapte na de behandeling snel op en Brenda ging aan de slag bij de dierenartspraktijk. Ze werd opgeleid door Kas en volgde de officiële opleiding tot dierenartsassistent.

Enige tijd later werd ze ook praktijkmanager. “De combinatie van het geruststellen van een dier en het gelukkig maken van de eigenaar vond ik geweldig. Daar werd ik blij van. Ik merkte bovendien dat de meest nerveuze dieren bij mij rustig werden. Dat is een gave.” Ook werd al snel haar aandacht getrokken door natuurlijke geneesmiddelen. Brenda: “Met enige regelmatig werden in plaats van reguliere geneesmiddelen, homeopathische supplementen ingezet. Gezien de goede resultaten ben ik me gaan verdiepen in de relatie tussen gezonde vacht en gezonde voeding en ook in natuurlijke supplementen voor honden en katten”, zegt ze. “Ik kwam erachter dat zeker op het gebied van allergieën honden en katten veel baat hebben bij natuurvoeding. Dat kwam mede door de introductie van het merk Greenheart-Premiums, voer zonder enige chemische toevoeging, waarmee onze praktijk de primeur had. De geestelijk vader van dat merk is Frans Weisscher. Hij was destijds pionier op het gebied van natuurlijke diervoeding. Wij en vele, soms radeloze, eigenaren van dieren met onoplosbare klachten waren enthousiast over de behaalde resultaten door de inzet van deze natuurvoeding.”

Na vijftien jaar ging haar werkgever met pensioen. De praktijk werd overgenomen door een conglomeraat, opgericht door een investeringsmaatschappij. Brenda: “Dat ging ten koste van de persoonlijke aandacht voor mens en dier. Ik was een plattelandspraktijk gewend, waar mensen gewoon konden binnenvallen.” Brenda besloot haar kennis en ervaring voort te zetten in een eigen onderneming. Ze volgde opleidingen hondentrimmen, vachtverzorging en voedingsleer in Nederland, Engeland en Amerika, kreeg een tip over een vrijkomend, zeer geschikt pand en startte daar De Houten Hond en Hondentrimsalon Elswout (de laatste tak zat binnen drie maanden voor een jaar vol). Ze combineert een groot assortiment natuurlijke voeding, supplementen en lekkernijen voor hond en kat met vachtbehandelingen (“Zeg maar gerust: wellness voor je hond”). Brenda: “Door mijn achtergrond als paraveterinair zijn wij sneller in het opmerken van afwijkingen in huid en vacht en kunnen wij meteen adviseren. Het is zelfs zo dat dierenartsen regelmatig honden met huid- of vachtgerelateerde klachten naar ons doorverwijzen. Wij keuren het onderdrukken van problemen door de inzet van medicijnen af, maar gaan we altijd voor een oplossing door de bron op te zoeken en aan te pakken. Ons doel is een gelukkig en gezond huisdier.”

Nog steeds heeft Brenda niets met reguliere voeding voor mens en dier. “Er is zo veel rotzooi in deze wereld. We worden volgepropt met E-nummers en antibiotica, waar we met z’n allen niet beter van worden. Mens en dier niet
en de wereld ook niet. Want wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Met name reguliere diervoeding zit vol met antibiotica en allerlei toevoegingen. Wanneer je overschakelt
naar natuurvoeding, zie je in de loop der weken al een groot verschil in gedrag, vacht en ontlasting. Een hyperactief dier met een doffe vacht en slechte ontlasting zie je rustiger worden en opknappen. Dat is heel gaaf om te zien.”

Brenda’s bedrijf is niet de enige natuurvoedingswinkel voor honden en katten in het land. De combinatie van haar achtergrond, de winkel en de trimsalon is dat wel. Dat maakt het een begrip. In de regio, zelfs landelijk en her en der over de landsgrenzen. Naast de keuze voor natuurlijke voeding en behandelingen is het persoonlijke aspect opvallend. Brenda kent alle klanten én honden bij naam. En verder zijn mensen altijd een beetje sprakeloos als ze binnenkomen, zegt Brenda. “De Jamin voor de honden, dat horen we vaak. Maar ook de Bijenkorf onder de dierenwinkels. Omdat het er zo leuk en verzorgd uitziet. Natuurlijk is dat hartstikke fijn.”

Deel dit bericht