Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Aantal verkochte regenjassen vertienvoudigd, truien verdubbeld

Je hond een regenjack aantrekken, een dikke winterjas kopen om je viervoeter te beschermen tegen de kou of een foute kersttrui voor je huisdier aanschaffen? Het gebeurt steeds vaker. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de marktleider in dierenspeciaalzaken Pets Place.

Pets Place vergeleek de verkoopcijfers van hondenkleding uit 2022 met die van vorig jaar. Vooral het aantal verkochte (winter)jassen en regenjassen is explosief gestegen. In september vertienvoudigde de verkoop van zowel regenjassen als overige jasjes ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En ook het aantal verkochte truien is in vergelijking met een jaar geleden meer dan verdubbeld.

Bomberjack en foute kersttrui
Volgens Dieke van Triest, paraveterinair bij Pets Place en expert op het gebied van diergezondheid, past deze ontwikkeling bij de humanisering van huisdieren. “Onze honden zijn tegenwoordig een extra gezinslid. Ze worden ook wel ‘vachtbaby’ genoemd. Daar past bij dat we meer geld uitgeven aan huisdieren. We vinden het leuk om iets te kopen voor onze honden, zoals kleding. En net als bij mensen speelt mode hier ook een rol. Daarom zie je in het assortiment nu bijvoorbeeld een bomberjack of foute kersttrui.” 

Een jas of trui voor je hond is niet alleen een fashion-item. Voor sommige rassen is het noodzakelijk kleding te dragen als de temperaturen dalen. Van Triest: “Het is belangrijk goed naar het gedrag van je hond en de vachtstructuur te kijken. Dat biedt je al veel informatie. Over het algemeen kun je zeggen dat honden met een dunne ondervacht sneller een jas nodig hebben om warm te blijven. En ook honden uit warmere landen die naar Nederland komen en niet gewend zijn aan ons klimaat, zullen het sneller koud hebben. Hetzelfde geldt voor oudere honden, zieke honden of puppy’s. Een herdershond heeft bijvoorbeeld weer meer baat bij een regenjas, omdat zijn dikke ondervacht veel water vasthoudt.”

Uitbreiding assortiment

Vanwege de toenemende vraag naar hondenkleding is het assortiment van Pets Place de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn momenteel zo’n vijftig kledingstukken voor honden te koop, een verdrievoudiging ten opzichte van twee jaar geleden. “Ik denk dat het aanbod alleen maar verder gaat toenemen”, zegt Van Triest. “Net als dat er steeds meer keuze komt in de voeding voor honden, zal ook het kledingaanbod diverser worden. Mensen willen het allerbeste voor hun hond. Bovendien is hondenkleding bereikbaarder geworden voor een groter publiek, omdat het niet meer als exclusief wordt gezien.”

Tot slot heeft Van Triest nog een tip voor alle baasjes die vanwege de hoge gasprijzen de kachel een tikje lager willen zetten. “Als je zelf een extra trui aantrekt omdat je het koud krijgt, denk dan ook aan je hond. De kans is groot dat die ook behoefte heeft aan iets warms als het binnen kouder is.”

Over Pets Place

Pets Place is onderdeel van IJsvogel Retail, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken in Nederland. Het bedrijf heeft 178 dierenwinkels door het hele land en is van plan om in de komende vier jaar het aantal vestigingen uit te breiden naar 230. In 65 winkels zit Pets Place onder één dak met Boerenbond, eveneens onderdeel van IJsvogel Retail. Daarnaast heeft het bedrijf een groothandel en een zeer sterk groeiende webshop. Pets Place, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Ede, heeft ongeveer 1200 werknemers in dienst.

Deel dit bericht