Zeven obesitasklinieken open voor huisdier met overgewicht

Vanaf 27 juni 2022 zijn er op zeven plekken in Nederland ook obesitasklinieken voor huisdieren te vinden. Dit is tot nu toe een nog niet bestaand concept in Nederland. In de Vets Place-dierenpraktijken behandelen de artsen niet alleen te zware dieren, maar worden bovenal de baasjes geholpen om (ernstig) overgewicht bij hun huisdier te voorkomen. Volgens dierenartsen is overgewicht tegenwoordig het grootste gezondheidsprobleem onder Nederlandse huisdieren. 

Eén dag in de week worden zeven vestigingen van Vets Place omgetoverd tot obesitaskliniek. Hiermee willen de dierenartsen in de winkels van Pets Place alle baasjes over de streep trekken die nu nog twijfelen of hun dier overgewicht heeft. Zwaarlijvigheid bij dieren kan namelijk net zo nijpend zijn als bij mensen. Inzicht hierover is hoog nodig: 97 procent van de huisdierbezitters heeft namelijk moeite om een gezond gewicht van hun huisdier te herkennen. Slechts één op de tien baasjes geeft aan dat hun dier overgewicht heeft, terwijl dat in werkelijkheid in de helft van de gevallen zo is. Dit blijkt uit een inventarisatie van dierenvoermerk Royal Canin en Pets Place, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken.

Inloopspreekuur
Overgewicht bij huisdieren heeft nadelige gevolgen voor zowel de kwaliteit als de duur van het leven van de dieren. Zo loopt een dier bijvoorbeeld een groter risico op pijnlijke gewrichten en heeft het een grotere kans op hartproblemen en suikerziekte. Om meer bewustwording bij baasjes te creëren heeft Vets Place een gratis inloopspreekuur geïntroduceerd. “Elke maandag zijn baasjes welkom om hun dier te komen wegen. Op dat moment kunnen we gelijk een inschatting maken van de gezondheid van het dier”, vertelt Marieke van Aalst, veterinair manager van Vets Place.

Als tijdens de intake blijkt dat het huisdier te zwaar is, maakt Vets Place samen met het baasje een concreet plan. “Als een dier tien procent zwaarder is dan zijn ideale gewicht, noemen we dat al overgewicht. De meeste eigenaren houden dit niet bij. In onze gewichtsconsulten helpen we de baasjes daarbij en geven we passend advies. Ze kunnen ook van deze service gratis gebruik maken”, vertelt Van Aalst. Inmiddels zijn er in zeven Pets Place vestigingen dierenklinieken gevestigd en het plan is om dat aantal op termijn verder uit te breiden. Doel van de moderne open klinieken op de winkelvloer is om medische zorg toegankelijker te maken voor alle huisdieren in Nederland.

Meer bewegen en andere voeding
De beste manieren om af te vallen zijn volgens de obesitaskliniek meer bewegen en passend voer. Qua voer zouden baasjes het beste kunnen kiezen voor vezelrijke voeding zodat de huisdieren langer vol zitten of juist voor vetarme opties zodat ze minder calorieën binnenkrijgen. “Om te voorkomen dat het voer te snel wordt gegeten, raden we baasjes speciale brokjes aan die lastiger te kauwen zijn. Ook speciale voerbakjes kunnen een uitkomst zijn”, aldus Van Aalst. Pets Place heeft 32 verschillende anti-schrokbakken in het assortiment en zag de verkoop ervan het afgelopen jaar met 44 procent toenemen.

Vets Place benadrukt dat het belangrijk is om te weten dat zelfs een kleine gewichtsafname al een behoorlijk verschil kan maken voor de gezondheid van het dier. Beweging is te stimuleren met werpstokken om mee te apporteren of door je viervoeter mee te laten rennen naast de fiets. “Let daarbij wel op jouw hond geschikt is voor intensieve sporten en ook op warme dagen is het niet aan te raden”, voegt Van Aalst er aan toe. Om het dier meer te laten bewegen raadt de dierenarts aan om dat stapsgewijs op te bouwen.

Smekende ogen
Er zijn veel verschillende oorzaken van overgewicht of obesitas bij honden, katten en knagers. Volgens van Aalst is een veel voorkomende reden dat baasjes niet goed nee kunnen zeggen tegen een smekende hond of kat. “Goedbedoeld verdwijnt er dan af en toe een stukje paté onder de tafel, maar wat mensen niet doorhebben is dat dat omgerekend neerkomt op vier donuts in een mensendieet. Dat is dus veel te veel én ongezond.” Volgens de dierenarts zouden mensen het beste helemaal kunnen stoppen met het geven van snacks als hun dier te zwaar is. Naast honden en katten komt overgewicht ook steeds vaker voor bij andere huisdieren, zoals konijnen en cavia’s. “Ook voor die dieren is voldoende beweging cruciaal. Zorg dus voor voldoende bewegingsruimte en een ruim hok”, aldus Van Aalst.

Motivatie en discipline zijn zowel voor mens als dier cruciaal om op gewicht te komen en te blijven. Mensen met obesitas hebben dikwijls de mogelijkheid om over te gaan op een operatie zoals een maagverkleining, maar voor dieren zijn dit soort heftige ingrepen niet nodig. Baasjes zijn namelijk in controle en kunnen hun dier simpelweg helpen door ze simpel minder of ander eten te geven én meer te laten bewegen. Waar het misschien zielig lijkt je huisdier af te laten vallen, is het vooral zielig als hij niet zijn normale gedrag kan vertonen door het overgewicht.

Over Vets Place
Vier jaar geleden is Pets Place begonnen met het integreren van dierenklinieken in hun winkels. Met de moderne open kliniek op de winkelvloer wil de marktleider in dierenspeciaalzaken medische zorg toegankelijker maken voor alle huisdieren in Nederland. De klinieken van Vets Place zien hun aantal geregistreerde klanten wekelijks met minimaal 50 procent toenemen. Inmiddels zijn in zeven van de 175 dierenwinkels klinieken te vinden en de verwachting is dat in de komende jaren dit wordt uitgebreid naar zeventig vestigingen.

Over Pets Place
Pets Place is onderdeel van IJsvogel Retail, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken in Nederland. Het bedrijf heeft 175 dierenwinkels door het hele land. In 67 winkels in het zuiden van Nederland zit Pets Place onder één dak met Boerenbond, eveneens onderdeel van IJsvogel Retail. Daarnaast heeft het bedrijf een groothandel en een zeer sterk groeiende webshop. Vorig jaar steeg de consumentenomzet van het bedrijf naar ruim 240 miljoen euro. Pets Place, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Ede, heeft ongeveer 1400 werknemers in dienst.

Deel dit bericht