Duurzame TUINTRENDS voor de komende jaren

Trends; je doet er aan mee of je negeert ze. Waar de één de trends nauwkeurig volgt, laat de ander zijn eigen smaak en voorkeuren leiden. Toch valt er voor niemand helemaal aan te ontkomen. Er zijn modetrends, woontrends en natuurlijk ook trends voor de tuin. Terwijl trends komen en gaan, wordt je tuin elk jaar meer volwassen. Dus in plaats van aandacht voor het hippe en tijdelijke, loont het zeker ook om eens te kijken naar de meer duurzame tuintrends voor de komende jaren. Handig, nu de lente – en daarmee het nieuwe tuinseizoen – in volle gang is en we weer steeds vaker buiten te vinden zijn.

Tekst: Colette Aronstein

Voedselbos
Deze duurzame trend heeft vorig jaar vorm gekregen en zal zich dit jaar meer gaan ontwikkelen. Het creëren van een voedselbos, ofwel een eetbare tuin, is niet moeilijk en kan zeker ook in de kleinere tuinen gedaan worden. Werk van hoog naar laag en van buiten naar binnen; in de borders zet je fruitbomen en heesters, zoals de gewone vlier en/of klein fruit zoals frambozen, bramen of zwarte bessen. Vervolgens kun je kiezen voor hogere kruiden en eetbare planten, aangevuld met aardbeien en laagblijvende kruiden als bodembedekkers. Planten met een hoge sierwaarde zijn onder andere de dropplant, lavendel, kamille, rozemarijn en bieslook. Niet alleen haal je met een voedselbos veel eten uit eigen tuin, je levert ook een hele goede bijdrage aan de biodiversiteit in je tuin. Een voedselbos werkt namelijk in de zomer goed tegen hittestress en uitdroging in de tuin, en is daarnaast goed voor insecten, vogels en het bodemleven. Bovendien is een voedselbos te realiseren op nagenoeg elke grondsoort. Er zijn diverse (online) tuinbedrijven en kwekers die voedselbospakketten aanbieden, al vanaf vier vierkante meter.

Tegels eruit, groen erin!
Dit is een ontwikkeling die zelfs bijval krijgt binnen de plaatselijke politiek. Diverse gemeenten bieden namelijk subsidies aan voor het vervangen van tuintegels door beplanting. Per gemeente is de subsidie anders, maar als indicatie kan uitgegaan worden van € 4,- per vierkante meter, met een maximum van € 500,-. Dit wel met als voorwaarde dat minimaal vijf vierkante meter blijvend verwijderd wordt.
Minder tegels in de tuin zorgt er onder andere voor dat regenwater makkelijker in de bodem weg kan zakken. Hierdoor wordt het grondwater beter aangevuld. Ook ontstaat er meer leefruimte voor vlinders, bijen en vogels en is de tuin ‘s zomers meer hittebestendig. Tegels worden in de zomer erg heet. Hitte die ’s avonds weer door de stenen wordt afgegeven, waardoor het ook dan niet echt afkoelt in de tuin. Door tegels weg te halen en te vervangen door bijvoorbeeld gras of beplanting, warmt de tuin minder op, verdampt de beplanting water en koelt de lucht af. Je ontwikkelt dus een soort natuurlijke airconditioning.

Regenwater opvangen
Er zijn binnen sommige gemeenten tegenwoordig ook diverse subsidies beschikbaar om regenwater op te vangen. Regenwater is in de regel schoon water, wat op dit moment gemengd wordt met vies water wanneer het – zoals gebruikelijk – in het riool terechtkomt. Zonde! Want dit regenwater is prima te gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin of het wassen van de auto. Door regenwater te houden op de plek waar het valt, wordt bovendien de rioolwaterzuiveringsinstallatie minder belast. Regenwater opvangen kan bijvoorbeeld door een regenton aan te sluiten op de regenpijp. Houdt er rekening mee dat na een flinke regenbui de ton waarschijnlijk al wel vol is en het overige water alsnog in het riool terecht komt. Een goed alternatief is een ondergrondse regenwatertank. Hiermee vang je aanzienlijk meer regenwater op, wat je vervolgens weer kunt hergebruiken.

Een andere manier is ervoor zorgen dat het regenwater rustig in de grond kan zakken en de grondwatervoorraad kan aanvullen. Dit wordt infiltreren genoemd. Infiltreren kan zowel boven als onder de grond, afhankelijk van de grondwaterstand. Bij bovengronds infiltreren kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het vervangen van verharde oppervlakten (zoals de hierboven genoemde tegels) door gras, planten of grind. Bij ondergronds infiltreren wordt regenwater van het dak of de betegelde gedeelten van de tuin via een pijp of goot naar een ondergrondse opvang gebracht, zoals een grindkoffer. Vervolgens zakt het water geleidelijk weg in de bodem.

Deel dit bericht