Jesse Kers wil paradijselijk groen in Nederlandse tuinen brengen

Toen de 23-jarige Jesse Kers de zoveelste tuin aan het bestraten was met tegels dacht hij: dit moet anders en vooral groener. Daarom begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf. Hij noemde deze Back to Eden omdat hij verlangt om een beetje paradijs in de Nederlandse tuinen te brengen zoals hij zich het paradijs voorstelt uit de Bijbelse verhalen over de Hof van Eden.

Interview: Rosanne de Boer, foto: Back To Eden

“Toen ik als 18-jarige na mijn opleiding als hovenier in het bedrijf van mijn vader begon, merkte ik al snel dat ik 80 procent van mijn tijd met ‘grijs’ bezig was: tegels leggen, betonschuttingen zetten. Maar ik ben het liefst met groen bezig”, vertelt de jonge hovenier Jesse Kers uit Marknesse. Op 1 januari 2022 is het bedrijf opgericht. Hierbij heb ik destijds onderhoudstuinen overgenomen van het bedrijf van mijn vader die toen stopte. Dit maakte dat ik een vliegende start had. Het eerste jaar merkte ik dat ik het vooral van deze klantenkring moest hebben. In dat jaar heb ik nog weinig tuinen aangelegd.

Inmiddels ben ik een jaar verder en begin ik te merken dat er meer naamsbekendheid ontstaat. Ik krijg uit verschillende hoeken nieuwe klanten die het concept van mijn bedrijf aansprekend vinden.” Jesse wil met zijn hoveniersbedrijf Back To Eden een beetje meer paradijs in de Nederlandse tuinen brengen. “Om dat te bereiken heb ik bepaalde keuzes gemaakt. Zo wil ik dat het groene gedeelte van de tuin ruim vertegenwoordigd is in verhouding met grijze gedeelte.” Dus geen tuinen die voor twee derde uit tegels bestaan. “Materialen zoals kunstgras gebruik ik niet.” Het hemelwater wil hij zo veel mogelijk zelf in de tuin opvangen. “En de waterhuishouding moet op orde zijn.”

Niet spitten
De naam Back To Eden heeft ook te maken met Kers’ geloof. “God gaf de eerste mensen, Adam en Eva, een tuin. Die heette Hof van Eden. Vandaar de naam Back To Eden, terug naar de natuur, terug naar het paradijs.” Zelf is hij ook het liefst in een groene omgeving bezig omringd door bloeiende planten die insecten aantrekken. “Groen in de tuin geeft ook veel meer rust, koelte en comfort dan een plateau stenen. Je ontdekt van dichtbij hoe mooi God zijn schepping gemaakt heeft. Je ziet hoe alles samenwerkt: planten, dieren en schimmels. Hoe dat perfect in elkaar past.” Hij maakt de tongen los met zijn bedrijfsnaam Back To Eden. “Ik krijg veel reacties op mijn bedrijfsnaam. Die reacties verschillen sterk. De één vindt het een mooie en bijzondere naam. De ander heeft er niets mee.” Vaak borrelen er ook vragen op, merkt Jesse. Dan deelt hij met de vragenstellers iets van zijn geloofsbeleving.

Hij vertelt ook dat hij geïnspireerd is door Paul Gautschi die over biologisch tuinieren en de permacultuur een documentaire
maakte. Deze documentaire draagt de titel Back To Eden. Meer hierover is te vinden op
https://www.backtoedenfilm.com/#/ Ook het lezen over de No Dig-methode die ontwikkeld is door Charles Dowding gaf hem inspiratie. Hierbij gaat het om tuinieren zonder de bodem om te spitten.

Sleur
Toen hij zijn opleiding tot hovenier aan de Groene Welle in Zwolle had afgerond, was hij bang in een sleur terecht te komen. “Gewoon aan het werk van acht tot vijf, zonder betekenis te geven aan de uren, dat zag ik niet zitten. Daarom ben ik eerst een bijbelschool gaan volgen om te ontdekken hoe ik het nu eigenlijk wilde en hoe ik ook in mijn werk voor God kan leven. Ik wil mijn leven volledig in dienst stellen van God, dus ook in mijn werk niet voor mezelf leven.” Vanuit het christelijk geloof ziet hij de natuur als Gods schepping. “We beheren en bewerken de aarde, maar bezitten haar niet.” De mens is geen eigenaar, maar rentmeester. Kers begon na de start van zijn eigen bedrijf met tuinonderhoud, maar verlangde er ook naar tuinen aan te leggen. “Dit jaar heb ik vrijwel maandelijks een mooie tuinaanlegklus kunnen doen. Ik probeer mensen te overtuigen van de meerwaarde van groen in de tuin en wil op basis daarvan groene keuzes maken.”

Onderhoudsvriendelijk
“De vraag naar onderhoudsvrije tuinen wordt vaak gesteld. Dan geef ik aan dat onderhoudsvrij niet bestaat, maar onderhoudsvriendelijk wel mogelijk is.” Hij geeft aan dat betegelde tuinen ook niet onderhoudsvrij zijn. “Tegels vragen ook om onderhoud en misschien wel om meer onderhoud dan groene tuinen. Onkruid groeit ook tussen de tegels. De ervaring leert dat de meeste mensen liever onkruid uit borders dan tussen tegels vandaan halen. Daarnaast hoeft onkruid in de borders niet erg te zijn. Ik vind dat wij als Nederlanders de wilde kruiden en planten die wij ‘onkruid’ noemen meer mogen leren waarderen.” Ze kunnen nuttig zijn. Van brandnetels maak je bijvoorbeeld thee en maar ook soep. “De juiste combinatie van planten waardoor de bodem goed dichtgroeit, kan de tuin aanzienlijk onderhoudsvriendelijker maken. Maar onderhoud aan een tuin blijft er altijd.”

Missie
Als klanten hem om advies vragen, zegt hij onder andere dit: zorg dat de bodem bedekt is. “Dit kan door houtsnippers of compost. Je kunt ook karton op de open delen leggen. Dit zorgt ervoor dat onkruid afsterft. Leg er dan een laag compost of houtsnippers overheen. Of beter: mooie beplanting die de hele bodem bedekt. Mooie vaste planten in combinatie met zogeheten groenblijvers vragen weinig onderhoud. Veel vaste planten sterven aan het einde van het jaar af en komen in het voorjaar weer op. Wanneer de bodem goed bedekt is, hoef je slechts één keer per jaar de afgestorven delen te verwijderen en af en toe het hoge onkruid er tussen uit te plukken.” Bijhouden kost altijd minder werk dan te laat beginnen, voegt Kers eraan toe.

“Mijn missie voor de toekomst is om dit bedrijf te laten groeien waarbij er veelal nieuw groen aangelegd gaat worden. Daar zal ik op den duur wel personeel voor nodig hebben. Ik zou graag het hele land doorgaan om overal paradijselijke tuinen aan te leggen en de tuinen in Nederland te vergroenen. Graag zou ik er binnen een jaar iemand bij willen hebben die mijn visie deelt en dit samen met mij wil oppakken. Ik weet dat ik dit niet helemaal alleen kan doen. Ik wil met Back To Eden een verschil gaan maken in Nederland.”

Deel dit bericht