Het microklimaat in de tuin beïnvloeden
Het juiste klimaat is van groot belang om bloemen, planten en andere gewassen optimaal te kunnen laten groeien. De ene plant houdt van warmte en vochtige grond, terwijl de andere liever op een droge en beschutte plek staat. Zo heeft ieder hoekje van de tuin ook zijn eigen leefomstandigheden en dus zijn eigen microklimaat. Wanneer je onderzoekt welke klimaatzones er in een tuin zijn, is het makkelijker om te bepalen welke planten er goed zullen gedijen en welke niet. Met een aantal kleine aanpassingen kun je een microklimaat al beïnvloeden.
Tekst: Janneke van Boven
Wat zijn microklimaten?
Klimaten kennen we. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat, waardoor we geen heel grote temperatuurverschillen ervaren en iedere maand zowel zon als regen hebben. Hierdoor groeien sommige gewassen uitstekend in Nederland en andere weer niet. Maar naast dit landklimaat kun je ook kijken naar microklimaten. Een microklimaat is het geheel van een aantal factoren op een specifieke plek. Zo heeft iedere tuin een eigen microklimaat of zelfs meerdere microklimaten. Door hier slim gebruik van te maken, kan de tuin optimaal benut worden.
De microklimaten onderzoeken
De tuin van de buren aan de linkerkant kan al compleet andere microklimaten hebben dan de tuin van de buren aan de rechterkant. Daarom moet je goed rondkijken en observeren om de microklimaten in een tuin te ontdekken. Hierbij zijn verschillende factoren van belang, zoals de ligging van de tuin. Welke delen van de tuin liggen in de zon, en welke in de schaduw? Ontdek wat de koude en wat de warme zones in de tuin zijn. Onderzoek ook op welke plekken er harde wind kan waaien en welke delen juist in de luwte liggen.
Microklimaten beïnvloeden
Het kan blijken dat er weinig verschillende microklimaten te vinden zijn in jouw tuin. Dit kan het erg lastig maken om een weelderige tuin aan te leggen met een grote variatie aan bloemen, planten, bomen en struiken Of misschien is er wel de wens om bepaalde gewassen te verbouwen, maar laat het klimaat in de tuin dit niet toe. Dan is er gelukkig altijd nog de mogelijkheid om het microklimaat in de tuin te beïnvloeden of om nieuwe klimaatzones te creëren. We zetten een aantal simpele maar effectieve ingrepen op een rij.
- Een heg of schuur tegen de wind
Kwetsbare plantjes doen het over het algemeen niet zo goed in een omgeving met veel wind. Om meer windvrije zones te creëren kun je een aantal barrières in de tuin plaatsen. Een schutting, tuinhuis of schuurtje zal de wind perfect tegenhouden, maar ook een dichte haag of een aantal goedgeplaatste bomen kunnen beschutting bieden. - Stenen muurtje voor meer warmte
Steen staat erom bekend dat het lang warmte vast kan houden. Een stenen pad of een stenen muur kan de gemiddelde temperatuur in de tuin doen stijgen. Benut het stenen muurtje goed door er bijvoorbeeld fruitbomen tegenaan te planten. Zij zullen zeker profiteren van de extra warmte. - Water zorgt voor verkoeling
Is het juist nodig dat de gemiddelde temperatuur in de tuin naar beneden gaat voor een optimaal klimaat voor de planten? Dan is het een idee om een vijvertje aan te leggen. Met water in de buurt zal de omgeving minstens twee graden kouder worden.
Deel dit bericht