Bokashi: een boost voor je bodem

Composteren, wormenhotels… Het zijn bekende manieren om de bodem te verbeteren. Een minder bekende, maar zeer bodemverrijkende methode is fermentatie, ofwel ‘bokashi’. Gefermenteerd organisch materiaal wordt – met behoud van alle energie – teruggegeven aan de bodem en verhoogt daar de microbiële diversiteit. Het fermentatieproces kan worden opgestart met Effectieve Micro-organismen (EM®), in Japan ontwikkeld door professor Teruo Higa. De Zuid-Friese groothandel Agriton zorgt voor de productie en distributie van EM® en bijbehorende producten in Nederland, en voor haar dochterbedrijven in andere Europese landen.

Tekst: Michelle van der Harst

Bokashi-emmer
Medeverantwoordelijk voor de bokashi-producten van Agriton is Simone Vos. Enthousiast vertelt zij over de Bokashi-keukenemmer die het bedrijf importeert en verkoopt aan veelal zelfstandige ondernemingen. “Deze emmer voor etensresten werkt in combinatie met de Bokashi Starter. Dat zijn gefermenteerde tarwezemelen geënt met EM®. Als aanjager van het proces zorgt de starter ervoor dat etensresten ook gaan fermenteren in plaats van rotten, wat anders zou gebeuren.” Met behulp van microbiologie wordt organisch materiaal zo omgezet in voeding voor de bodem. Ideaal voor mensen met een moes- of siertuin. Etensresten die normaal in de kliko verdwijnen, dienen nu als grondstof voor een bodemverbeteraar.

Een gezonde bodem
Bovendien activeert Bokashi het bodemleven. Simone: “In de bodem strijden nuttige micro-organismen met ongewenste varianten. Als de ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen, ontstaat een ziekteverwekkende bodem. Met EM® stoppen we er meer nuttige microben in, waardoor de schadelijke stoffen het onderspit delven. Zo creëer je een ziektewerende bodem. Ook komt de wortelontwikkeling in de grond beter op gang dankzij bokashi.”

Hoe werkt het?
• In de emmer mogen etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, in stukjes van
maximaal 5 centimeter.
• De Bokashi Starter dient in laagjes van 40 milliliter tussen het afval verdeeld te worden.
• Alle lagen keukenresten moeten goed aangedrukt worden en de emmer moet goed worden
afgesloten, om een zuurstofarme omgeving te creëren.
• Het verzamelde sap kan elke dag of om de dag worden afgetapt (afhankelijk van de resten
die in de emmer zitten).
• Een volle emmer moet twee weken blijven staan. Zo kan ook de bovenste laag goed
fermenteren. De bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft.

Of je nu je moestuin vruchtbaarder wilt maken of geen groencontainer meer aan de straat wilt hoeven zetten: de Bokashi-emmer biedt uitkomst. De adviesverkoopprijzen zijn als volgt. Een set van twee standaardemmers: €60,85. Een set van twee designemmers van een iets kleiner formaat: €109,99 (of één voor €70). Een zakje Bokashi Starter van 1 kilo: €4,95. Een zak van 2 kilo: €7,25.

Meer weten over het bedrijf

Deel dit bericht