Handig, slim en duurzaam: Gardena’s producten voor 2022

Moest de presentatie van de noviteiten vorig jaar nog via een livestream plaatsvinden, dit jaar kon GARDENA – tot ieders genoegen – haar nieuwste producten voor het komende seizoen weer in levenden lijve laten zien. Geïnteresseerden, waaronder DeTuinMarkt, verzamelden zich bij evenementenlocatie Jardin d’Hiverre nabij Baarn voor de introductie van ongeveer 50 producten, die eind dit jaar of begin 2022 verkrijgbaar zullen zijn. Onder het motto Realise your gardening dreams ontwikkelde GARDENA slimme, handige en duurzame artikelen.

Tekst: Michelle van der Harst

ClickUp!
De bijeenkomst werd gepresenteerd door productspecialist Marcel Berkel van GARDENA en geopend met de nieuwe mogelijkheden voor het ClickUp!-systeem. Ten eerste is het assortiment van accessoires voor op de houder uitgebreid. Naast een tuinfakkel, insectenhotel, vogelvoederhuisje, plantenbak en regenmeter kunnen er vanaf eind dit jaar ook vogelbadjes, windlichten en solarlampen op de steel worden geklikt. En behalve die steel van duurzaam FSC-gecertificeerd larikshout voor in de tuin, heeft GARDENA nu ook een speciale klem voor op het balkon. Het ClickUp!-systeem werkt heel eenvoudig, want de accessoires zijn stevig op de steel of klem te bevestigen met een klikmechanisme. De balkonklem is geschikt voor rechthoekige relingen van 1 tot 6 centimeter dikte en voor ronde relingen tot een diameter van 5 centimeter.

Click Up

SILENO-robotmaaiers
Onderdeel van GARDENA’s smart system voor slim en automatisch tuinonderhoud zijn de SILENO-robotmaaiers. Deze worden nu nóg slimmer door de toevoeging van een chip met nieuwe lokalisatie- en navigatietechniek (LONA). Via de app heeft de gebruiker mogelijkheden zoals GPS-navigatie, zonebeheer en positiebepaling. Hierdoor weet je altijd waar de robotmaaier zich bevindt en kun je bovendien het maaigedrag optimaliseren aan het gazontype. Geef op de plattegrond in de app aan hoe vaak en waar precies gemaaid moet worden: ligt er onder een boom gras dat vanwege minder zonuren minder hard groeit, dan kan de maaier daar 10 procent van zijn capaciteit inzetten, en elders bijvoorbeeld 45, 25 en 20 procent. De stille SILENO-robotmaaier kan in alle weersomstandigheden maaien en is voorzien van een botssensor en egelbescherming: hij gaat pas aan de slag bij daglicht.

SILENO robotmaaier

Pipeline
Met GARDENA’s ondergrondse waterleidingsysteem met waterstopcontacten, Pipeline, kunnen tuineigenaren zorgen voor watertoevoer op elke gewenste plek in de tuin. Dit biedt een alternatief voor mobiele tuinslangsystemen. Het waterstopcontact is voorzien is van een automatische waterstop, zodat er geen water verloren gaat als de slang of sproeier na gebruik wordt verwijderd. Op het waterpunt kan de nieuwe zwenksproeier of Pipeline-kraan worden aangesloten. Eerstgenoemde is ideaal voor het besproeien van gazons met een oppervlakte van 9 tot 216 vierkante meter; de sproeibreedte, het bereik en de waterstroom zijn eenvoudig in te stellen. De kraan is onderdeel van het Original GARDENA System, is 360 graden draaibaar en heeft een antispatfunctie. Deze anti-splash technology – in principe drie vinnen die zorgen voor een rechte waterstraal – werd voorheen alleen gebruikt in de premiumlijn, maar wordt vanaf volgend jaar in alle kraanstukken van het merk opgenomen. Ook nieuw in het Pipeline-assortiment zijn de buissnijder (Pipeline Cutter) om de waterleiding eenvoudig op maat te maken, plus de ontwateringsset waarmee gebruikers de Pipeline snel en eenvoudig leeg kunnen blazen.

Pipeline

TapFix
Van ondergrondse naar bovengrondse bewatering: waar tot voor kort alleen korte tuinslangen aan de kraan konden worden opgeborgen vanwege het gewicht, is GARDENA’s textielslang Liano zo licht dat de slang gewoon opgehangen kan worden, aan de TapFix. Deze beugel kan zonder gereedschap worden vastgedraaid op de buitenkraan en biedt ruimte voor een Liano-slang van 20 meter. De vorst- en UV-bestendige slang is flexibel en licht, en tegelijkertijd duurzaam en sterk. Het omhulsel is namelijk gemaakt van textiel dat ook wordt gebruikt voor autogordels. Wie dat wil, kan de TapFix aan het eind van het tuinseizoen ook in de schuur of garage ophangen aan een schroef of spijker.

Liano TapFix

AquaCount
Water wordt steeds schaarser en we moeten allemaal proberen zorgvuldig om te gaan met de natuur. Een belangrijk aspect van duurzaam tuinieren is het voorkomen van waterverspilling. Hier heeft GARDENA AquaCount voor ontwikkeld: drie producten die via het GARDENA-kliksysteem aan je kraan of tuinslang te bevestigen zijn. De eerste noviteit, de digitale watermeter voor aan de buitenkraan, geeft op een display inzicht in het watergebruik tot op de deciliter. Je waterverbruik aflezen kan per dag, per seizoen en per sproeibeurt; of krijg inzicht in het actuele verbruik. De andere twee producten, de broes en de zwenksproeier, bevatten een geïntegreerde watermeter.

EcoLine
Duurzaamheid, design en kwaliteit: dat is waar EcoLine, de nieuwe productlijn van GARDENA voor staat. Het assortiment is gemaakt van gerecycled materiaal (uit afval van zowel consumenten als industrie) en bestaat uit waterproducten en handgereedschappen. De kunststof elementen van de EcoLine bevatten minstens 65 procent gerecycled materiaal en sommige sproeistukken zelfs meer dan 90 procent. Houten componenten zijn van FSC-gecertificeerd hout en ook het gebruikte roestvrijstaal is grotendeels gerecycled. De verpakking van het EcoLine-assortiment is gemaakt van volledig gerecycled en recyclebaar karton en is bedrukt met inkt op waterbasis. De producten worden in Europa geproduceerd.

Tot UV- en vorstbestendige EcoLine waterproducten behoren een startset besproeiing, een broes en een zwenksproeier, die allemaal volgens het Original GARDENA System werken, waarbij je een lekvrije verbinding maakt van kraan tot sproeier. De startset bestaat uit kraan- en slangkoppelstukken en een tuinspuit, de EcoLine-broes is met één hand te bedienen (ook om de kracht van de waterstraal te regelen) en de zwenksproeier is geschikt voor rechthoekige gazons van 90 tot 220 vierkante meter.

EcoLine-handgereedschappen zijn een snoeischaar, tuinschepje, onkruidsteker en voegenkrabber. De metalen onderdelen van de snoeischaar zijn gemaakt van meer dan 75 procent gerecycled materiaal, de kunststof onderdelen van meer dan 80 procent. De EcoLine-tuinschep, onkruidsteker en voegenkrabber bestaan uit kunststof (meer dan 85 procent gerecycled), staal en beukenhout met FSC-certificatie.

Eco Line

Duurzame uitgangspunten
Met de nieuwe EcoLine benadrukt GARDENA haar duurzame productieproces. De uitgangspunten zijn hoogwaardige producten met een lange levensduur en het zuinig omgaan met grondstoffen en energie tijdens de productie.

Deel dit bericht