Natuurlijk Moerings: Nieuwe lijn in waterverbeteraars

Het Roosendaalse R. Moerings B.V. verkoopt alles op het gebied van waterplanten. Denk aan alle kleuren waterlelies en alle soorten zuurstofplanten – voor zowel tuinvijvers als aanplantingen van gemeenten. Twee jaar geleden stapte het bedrijf de wereld in van de waterbeheersing en -verbetering, omdat het zag dat water in de tuin steeds populairder werd. Een beperkte lijn van vijf waterbehandelingsproducten, genaamd Natuurlijk Moerings, werd gelanceerd. René Verspuij vertelt “met gepaste trots” over de kwekerij waarvoor hij als één van de drie vertegenwoordigers door Nederland, België, Duitsland en Engeland rijdt om klanten (zoals vijver- en tuincentra) te adviseren. 

Tekst: Michelle van der Harst 

“Voorheen pakte je een bestrijdingsmiddel voor elk probleem dat je tegenkwam in je tuin. Het gebruik van chemische middelen staat nu enorm onder druk, met het oog op duurzaamheid.” Er moet dus naar alternatieven gekeken worden, en die biedt Moerings. René vertelt. “Als Europees marktleider in waterplanten brengen wij misschien wel het allerbeste anti-algenmiddel op de markt, en dat zijn waterplanten.” 

Biologisch evenwicht 
Hij legt uit: “Zowel in een kleine als grote vijver draait het om biologisch evenwicht. Daarin zijn zuurstofplanten een onmiskenbare schakel, als belangrijkste voedsel- concurrent van die gevreesde algen in de vijver. Als een zuurstofplant of andere waterplant het heel goed doet, neemt die zoveel voedingsstoffen uit het water op dat algen geen schijn van kans hebben.” 

Dat biologische evenwicht is in een vijver kunstmatig. “Waterplanten hebben enorme behoefte aan kalk. Dat komt steeds minder uit de kraan, wat prettig is voor je huishoudelijke apparatuur, maar minder prettig voor waterplanten. En dus moet je zelf kalk toevoegen. Om te weten hoeveel precies, dient het water eerst getest te worden. Daarna kun je middelen toevoegen om het kalkgehalte van het water te beïnvloeden. En door je vijver wekelijks goede bacteriën te geven, creëer je een perfect biologisch evenwicht”, aldus de vertegenwoordiger. 

Extra kalk 
Twee van de vijf producten in de Natuurlijk Moerings-lijn helpen vijvereigenaren aan de juiste hoeveelheid kalk in het water, en met alle vijf de producten kun je in samenwerking met een uitstekende groei van je planten “alle problemen in je vijver oplossen”. Op natuurlijke wijze, want de eerste helft van de naam Natuurlijk Moerings duidt op dat er wordt gewerkt met zuivere grondstoffen, zonder enige toevoeging van chemicaliën of meststoffen. “Stop je die te veel in je vijver, dan krijg je namelijk een explosie van algengroei. Omdat mensen vaak vissen in de vijver hebben, hoeven de gehaltes nitraat en fosfaat niet te worden aangevuld. Van kalk en de juiste bacteriën is er wel meer nodig”, legt René uit. 

Vijf producten 
Is het water kalkrijk en voedingsvrij, dan krijg je een mooie, heldere vijver zonder algen. “Dat bereik je met snelgroeiende planten die de voeding eruit halen, en met de producten van Natuurlijk Moerings. Om het overzichtelijk te houden, hebben we ‘maar’ vijf producten voor waterbehandeling op de markt gebracht”, aldus René. Dat zijn Pond Pro (in flessen van 1 tot 5 liter), KH Plus (in emmers van 1 tot 10 kilo), GH Plus (ook in emmers van 1 tot 10 kilo), Bio Boost (van 1 tot 10 liter) en potjes van 20 Mineral Power-tabletten. Om te weten wat jouw vijver nodig heeft, meet je met de Aqua Test van Moerings de pH-, GH- en KH-waarden op nauwkeurige wijze op. “Over het algemeen moet je de GH-waarde sturen, en in een enkel geval ook de KH-waarde.” 

Gedegen advies 
“Wij geven allerhande advies, veelal over de telefoon of tijdens een klantenbezoek. In een vijvercentrum worden consumenten al goed geadviseerd, maar we sturen er heel erg op dat er in tuincentra ook iemand staat om advies te geven. Voor de watertesten hebben we diagnoseformulieren en testmappen gemaakt die de medewerkers kunnen gebruiken. Als consumenten voor een tweede keer komen, worden hun gegevens opgeslagen. Zo hoeft het personeel niet tien keer de- zelfde basisvragen te stellen, zoals ‘hoe groot is uw vijver?’ of ‘heeft u vissen?’, maar kunnen ze de consument direct efficiënt helpen.” 

Problemen effectief aanpakken is belangrijk voor Moerings. Zo geeft René ook aan: “Een consument beleeft geen plezier aan het kopen van een product om een probleem op te lossen, want als hij dat drie keer heeft gedaan en het probleem komt steeds terug, dan is hij er klaar mee en gooit hij zijn vijver dicht.” Een waterplant is ten minste een anti-algenmiddel dat werkt. En René kan het weten, want hij werkt nu bijna zes jaar voor Moerings en al 25 jaar in het vijvervakgebied. 

Groei door corona 
Het laatste jaar is er wel wat veranderd, want tijdens de pandemie hebben mensen veel meer vijvers aangelegd. “Sinds corona is het gigantisch druk, echt ontzettend. Gelukkig hebben we voldoende voorraden.” De planten van Moerings worden gekweekt in Roosendaal en in het Westland.

Deel dit bericht