Nederlandse tuincentrumondernemer Theo Roelofs bouwt Holland Park

Hollandse Flair in het hart van Duitsland

Een groot park in het teken van Nederland waar plezier, beleving en ontspanning centraal staan. Dat wil tuincentrumketen Gartencenter Holland bereiken met Holland Park. Volgens de Nederlandse ondernemer en eigenaar Theo Roelofs wordt het attractiepark in Duitsland dé plek waar gezinnen geweldige ervaringen kunnen beleven, maar wordt het ook een marktplaats voor regionale en Nederlandse handelaren in tuin- en voedingsproducten. Holland Park gaat naar verwachting in maart 2022 open.

Tekst: Belinda Limani

Familiebedrijf
Directeur Theo Roelofs komt oorspronkelijk uit een oer-Hollandse tuiniersfamilie. Gartencenter Holland werd in 1933 door Theo’s grootvader opgericht als tuinbouwbedrijf met de productie van bloemen en groenten. “Toen ik klaar was met mijn studie economie, nam ik in 1988 het bedrijf over en schakelde de productie over naar potplanten”, vertelt Theo. Toen hij in 1993 voor het eerst naar Berlijn kwam en het potentieel daar zag, was zijn plan duidelijk. “Ik wist dat ik mijn kwekerij in Nijmegen moest opgeven en samen met mijn vrouw naar Berlijn moest om daar verder te gaan”, vertelt hij. Zo gezegd, zo gedaan. In 1995 richtte hij Gartencenter Holland op nabij Berlijn. Daarna volgden nog twee vestigingen, waarvan de laatste in 2006 is opgericht. Inmiddels telt het familiebedrijf zo’n 45 medewerkers.

Van droom tot bestemming
“Het idee voor ons Holland Park ontstond in 2002 tijdens een vakantie in Amsterdam”, vertelt Theo. Zo bezocht hij met zijn gezin het openluchtmuseum De Zaanse Schans ten noorden van Amsterdam. “Molens waarvan de vleugels langzaam draaien in de wind, huizen met gevels van donkergroen geverfd hout en witte kozijnen. Gebogen bruggen die over grachten naar de voordeuren leiden. Zoiets zou ook in Barnim kunnen, dachten we.” En zo werd het zaadje geplant voor Holland Park, dat gaandeweg werkelijkheid werd. In de jaren daarna werden in de gemeente Panketal zo’n 37 percelen grond aangekocht: het gebied voor het toekomstige Holland Park.

Geduld is een schone zaak
In 2013 was alle benodigde grond eindelijk verworven en lag de ruwe planning voor Holland Park klaar. Ook de gemeente Panketal en de afdeling ruimtelijke ordening van Berlijn hebben inmiddels kennisgenomen van het idee van Theo en zijn team. In overleg met iedereen is uiteindelijk het goedkeuringsproces voor Holland Park gestart. Een traject dat maar liefst zeven jaar heeft geduurd. “Je moet veel optimisme, positiviteit en doorzettingsvermogen, maar vooral de onstuitbare wil om je droom waar te maken in het proces meenemen. Er is geen andere manier om door zo’n ingewikkeld en langdurig goedkeuringsproces te komen”, zegt Theo met een glimlach. Het streven is om Holland Park in ongeveer vijftien maanden te bouwen. Dat betekent dat het park naar verwachting in maart 2022 opengaat. In de tussentijd blijft tuincentrum Gartencenter Holland in Schwanebeck echter open voor bezoekers.

Typisch Hollands
Iedereen die Holland Park betreedt, bevindt zich op ‘Nederlands grondgebied’. Dit wordt bezoekers al duidelijk gemaakt bij de ingang door het bord met de tekst: “Hier ben je in Holland”. In het voorjaar staan de tulpen, die in de bloemenvelden van het park worden geplant, in volle bloei. De aangelegde wandelroutes zullen bezoekers langs de Nederlandse tulpen, narcissen en andere lentebloemen leiden. Er staat zelfs een zelfpluk tulpenveld voor bezoekers op de planning. Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van horeca en gastronomie in Holland Park. Zo komt er een groot zelfbedieningsrestaurant waar dagelijks regionale en Nederlandse specialiteiten worden geserveerd. Gasten hebben vanaf het restaurant uitzicht op de Holländermolen: de molen die als herkenningspunt zal dienen voor het hele park. “Er zullen demonstraties zijn van hoe het meel wordt gebruikt om zelfgebakken brood te maken, dat je vervolgens zelf kunt proeven”, vertelt Theo. Naast de molen komt er ook een oer Hollandse snackbar waar men terecht kan voor een ambachtelijke snack zoals Hollandse friet of gehaktballen.

Tuinmarkten en verkoopevenementen
Het huidige tuincentrum Gartencenter Holland in Schwanebeck wordt geïntegreerd in Holland Park. Interessant voor de tuinretailers is dat er ook veel seizoensgebonden verkoopevenementen zullen worden gehouden, zoals een uitbundige kerstmarkt. Ook is er bijvoorbeeld een grootschalige boerenmarkt gepland. “In de toekomst wordt hier het beste uit Nederland en de regio aangeboden. Regionale en Nederlandse dealers en producenten kunnen hun producten aanbieden aan bezoekers en gasten”, aldus Theo. “Daarnaast kan men zich verheugen op mooie demonstratieshows waar zich ook verkoopkansen voordoen.”

“Ik ben tevreden met de ligging van het nieuwe Holland Park”, zegt Roelofs optimistisch. “Het heeft veel voordelen vanwege de nabijheid van Berlijn en de gunstige ligging in de Barnimdriehoek.” Ook is hij hoopvol over de behoeftevervulling die Holland Park kan bieden. Volgens Theo verlangen mensen naar meer leuke ervaringen met hun gezin. “En dat in combinatie met avontuur, spel en plezier, Hollandse flair, ontspanning, winkelbeleving en heerlijke gastronomie is waar Holland Park voor staat.” 

Meer weten? Kijk voor meer informatie op www.hollandpark.de

Deel dit bericht