Proef de kerst in Tuincentra

De laatste zonnestralen van de zomer zijn nog maar net achter de horizon verdwenen of in
tuincentra door heel Nederland beginnen de eerste tekenen van de kerstperiode al zichtbaar
te worden. Vanaf het moment dat de herfstbladeren vallen, ondergaan deze centra namelijk
een ware transformatie. Dit is het seizoen waar veel tuincentra op wachten, een periode waarin
klassieke maar ook steeds nieuwe trends opduiken. Benieuwd wat je de komende maanden
weer (of voor de eerste keer) kan verwachten? U leest het in dit overzicht van trends.

Tekst: Ferhat Tokbay

Van Herfst naar Kerst
In de aanloop naar december verandert het assortiment in tuincentra geleidelijk. Na de zomer volgt steevast een focus op herfstplanten en pompoenen. Richting het einde van oktober en begin november verschuift dit steeds meer naar kerstdecoraties en -verlichting. De voorbereidingen die al heel het jaar getroffen zijn om het assortiment kerstklaar te maken kunnen tevoorschijn komen. De grootste klassieker en tevens dé trekpleister voor veel tuincentra is en blijft natuurlijk de kerstboom.

VB Kerstbomen uit Renswoude blijft innoveren in de beste kerstboom standaard. In feite gaat het bij een kerstboomstandaard om twee belangrijke zaken: de boom moet 100% rechtop staan en de standaard moet heel blijven. Met de nieuwste Easyfi x-modellen wordt aan deze twee eisen voldaan.
Easyfix is binnen Europa de meest gewilde kerstboomstandaard. Dankzij constructieve aanpassingen in de lasnaad is de kwaliteit nog verder verbeterd en staat de standaard opnieuw met stip op nummer 1. VB Kerstbomen verkoopt allerhande artikelen aan kwekers en kerstboomhandelaren. Easyfi x is van origine een Europees product en daarmee bewezen de beste. Zeker gelet op het kwaliteitsverschil van imitatie-import vanuit het Verre Oosten geven gebruikers massaal de voorkeur aan de originele standaard.
NIEUW: DE EASYFIX XXL
Voor bomen tot 6 meter hoog heeft VB Kerstbomen een nieuwe standaard ontwikkeld: de Easyfi x XXL. Dit ingenieuze systeem is buitengewoon stabiel en heel eenvoudig op te bergen. Binnen een handomdraai staan kerstbomen tot 6 meter voortaan kaarsrecht overeind. De Easyfi x XXL is naast alle andere artikelen te vinden in de webshop op www.vbkerstbomen.nl.
KERSTBOMENBEURS
Met hun jaarlijkse Kerstbomenbeurs in Renswoude informeren zij de doelgroep over de meest innovatieve producten voor een succesvolle kerstbomenverkoop. Dit jaar vindt de beurs plaats op 30 september van 9.00 tot 15.00 uur aan de Barneveldsestraat 26a te Renswoude. De beurs is gratis toegankelijk en aanmelden is niet noodzakelijk.

Kerstbomen: Een Centraal Product
De verkoop van kerstbomen is voor veel tuincentra cruciaal. Natuurlijk zijn er plekken waar kerstbomen verkocht worden, maar deze zijn vaak beperkt tot enkele bomen. Ook kan je hier geen accessoires kopen om de boom mee aan te kleden. Als we kijken naar de soort bomen die ieder jaar terug komen, zien we dat de Nordmann- spar de meest populaire keuze blijft. Dit komt vanwege zijn mooie vorm en naalden die niet snel uitvallen. Met een Nordmann-spar heb je weken, misschien zelfs maanden plezier aan de kerstboom. Opvallend is echter de toenemende vraag naar duurzamere opties. Meer mensen kiezen voor een boom in een pot, die na de kerstperiode in de tuin geplant kan worden om het volgende jaar opnieuw te gebruiken. Dit is natuurlijk een mooie manier om eigen verantwoordelijkheid over je boom te dragen, in plaats van ieder jaar een nieuwe boom te moeten kopen. Dit biedt kansen voor tuincentra, die advies en ondersteuning kunnen bieden voor het onderhoud van een spar gedurende de rest van het jaar. Het is een interessante ontwikkeling dat extra verkoopmomenten gedurende de rest van het jaar kan realiseren. Daarnaast zien we ook een stijging in de verkoop van kunstkerstbomen. Deze zijn in de loop der jaren steeds realistischer geworden en bieden voor veel mensen een praktisch en duurzaam alternatief. Klanten zijn zeer te spreken over kunstkerstbomen omdat deze ook geen rommel in huis geven. Zorg dus altijd voor een goede afwisseling tussen echte en kunstkerstbomen in het assortiment.

Trends in kerstdecoratie
Kerstdecoraties evolueren voortdurend en elk jaar zien we nieuwe stijlen en trends. Voor tuincentra is het belangrijk om hierop te anticiperen.
• Natuurlijke decoratie
Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke decoratie. Denk hierbij aan houten ornamenten, gedroogde sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes en dennenappels.
• Duurzaamheid
Er is een groeiende vraag naar duurzame decoraties, gemaakt van gerecyclede materialen of ontworpen om vele jaren mee te gaan.

• Lokale ambachten
Handgemaakte artikelen van lokale ambachtslieden winnen aan populariteit. Dit geeft een uniek en persoonlijk tintje aan de kerstversiering

Kerstverlichting: LED Verlicht de Weg
LED-verlichting is de norm geworden in de wereld van kerstdecoratie. Niet alleen zijn ze energiezuinig en gaan ze langer mee, maar ze bieden ook een scala aan kleuropties en lichtshows die voorheen ondenkbaar waren. Wat dacht je van projectoren met LED lampen, waarmee sneeuwvlokken kunnen worden gevormd om de versiering af te maken. Een ontwikkeling van de afgelopen jaren is de verschuiving naar slimme verlichting. Met de opkomst van smart homes zijn er nu ook kerstverlichtingen die met de telefoon bediend kunnen worden. Wil je dus voorloper zijn en zorgen dat klanten jouw tuincentrum weten te vinden komende kerst? Dan kan het slim zijn om de laatste ontwikkelingen rondom slimme kerstversieringen en lampen te volgen.

Zorg voor een kerstbeleving
Naast de standaard kerstitems, kan men ook denken aan de verkoop van kerstkransen, adventskalenders met tuinthema of DIY-pakketten voor mensen die hun eigen decoraties willen maken. Geef een workshop over het samenstellen van een kerstboeket of opstellen van de mooiste kersttuin. Steeds vaker zien we live-evenementen zoals muziekoptredens of een bezoek van de Kerstman. Deze evenementen trekken veel bezoekers en zorgen voor een bijzondere winkelervaring.

Conclusie
De kerstperiode biedt voor tuincentra enorme kansen. Door in te spelen op de laatste trends en te luisteren naar de wensen van klanten, kunt u een unieke winkelervaring creëren die klanten jaar na jaar terugbrengt. Voor tuincentra eigenaren is het nu dus de tijd om de kersttransformatie te omarmen en zich voor te bereiden op het drukste seizoen van het jaar.

Deel dit bericht