Flores in Terra: bananenbomen vormen een groeiende markt

Ze zijn expert in het winterhard afkweken van bananenbomen, vijgenbomen, palmen en vruchtdragende planten zoals kaki. Maar blinken ook uit in de kweek van bloeiende planten als jasmijn. Flores in Terra, kwekerij en groothandel in exoten, mediterrane planten en kuipplanten, een bedrijf met meer dan 300 soorten én een snelle levering – hoe groot de order ook is – vaart wel bij zijn zeer brede assortiment.

Tekst: Marie-Christine Koestal

Sinds de onderneming neerstreek in het Noord-Limburgse Melderslo, in 2008, is de eigen kweek toegenomen van twintig tot zestig procent van het assortiment. Met de toenemende vraag naar Flores in Terra’s specialiteiten, is het bedrijf van vader en zoon Brands een belangrijke speler in de tuinbranche.

“Wij kweken alle planten op de traditionele manier”, zegt Stan Brands, sinds dit jaar officieel mede-eigenaar van Flores in Terra, hoewel hij al op zijn dertiende (in 2005) vader Albrecht bijstond met hand- en spandiensten. Hij vervolgt: “We kweken de planten zonder belichting of hoge temperaturen waardoor ze zo natuurlijk mogelijk groeien. Hierdoor komt de plant sterker op de markt waardoor de consument uiteindelijk veel meer plezier aan de plant beleeft. Neem bijvoorbeeld de bananen. Gek genoeg weet de consument niet dat bepaalde soorten in de volle grond kunnen overwinteren. In een jaar tijd kan hij een meter of drie groot worden. Of daar een schone taak voor de tuincentra ligt om dat te communiceren? Voor mij hoeft niet heel Nederland een banaan in de tuin hoor. Als het net zo gewoon wordt als een buxus of taxus, dan weet ik niet of het nog zo leuk is.”

In landen als Spanje en Italië zijn bananenbomen wel erg populair. Daarmee vormen deze mediterrane landen een goede afzet voor de Nederlandse bananenboomkweker. Ook vruchtdragende planten zijn een belangrijke kweeksoort. Kaki bijvoorbeeld. “Die vrucht zie je tegenwoordig in de Nederlandse supermarkt. Ook de kakiplant is winterhard. Datzelfde geldt voor de vijgenboom. Die is gemakkelijk in verzorging. En ook de palmboom doet het goed in de Nederlandse tuin. Als ze eenmaal een jaar of drie staan, zijn ze niet meer kapot te krijgen.”
Flores in Terra is daarnaast kweker van bloeiende tuinplanten, vooral jasmijn en Toscaanse jasmijn. Stan: “We hebben de Toscaanse variant in drie kleuren: wit, geel en roze. De gele hebben we zelf ontwikkeld en is al vijftien jaar met veel succes op de markt. De roze heeft een prijs van GROEN-Direkt gewonnen. Het zijn echte klimmers. In juni en juli geeft hij heel grote trossen bloemen.”

Open dagen
Tijdens het Pinksterweekeinde, 4, 5 en 6 juni, houdt Flores in Terra open dagen. Kijk voor de tijden op de website: www.floresinterra.nl

Deel dit bericht