Paddenstoelen in de hoofdrol

Bij het Rossumse Paddenstoelenrijk

Voor wie Fantastic Fungi gezien heeft op Netflix, komt het niet als een verrassing dat paddenstoelen uiterst gezond kunnen zijn. De documentaire dompelt je onder in de wereld van schimmels en paddenstoelen die allemaal met elkaar verbonden zijn in een onzichtbaar ondergronds netwerk en die onze wereld verschonen. Paddenstoelen verteren niet alleen dode resten, zoals zichtbaar tijdens herfstwandelingen in het bos, maar zijn goed voor nog veel meer. In de stijgende vraag naar vleesvervangers spelen paddenstoelen, naast soja, bijvoorbeeld een grote rol. Kweker Geert-Peter van Paddenstoelenrijk in Rossum weet alles van paddenstoelen.

Tekst: Colette Aronstein

Van kinds af aan is Geert-Peter al besmet met het goedaardige, maar vrijwel ongeneeslijke, paddenstoelenvirus. Toen hij tien jaar oud was, plukte hij al champignons in de kwekerijen van zijn ooms. Het was voor hem bijna vanzelfsprekend dat hij later zelf ook kweker zou worden. Nooit heeft hij erover nagedacht een ander carrièrepad te kiezen. Toen hij begon met zijn kwekerij, waren er circa 1.100 kwekerijen in Nederland actief. In 2003 waren dit er nog maar 350 en nu zijn er nog 100 over met slechts 20 ‘exoten’ die bijzondere buitenlandse soorten kweken. Zelf kweekt hij zowel exotische soorten zoals de Mai Take, Pompom Blanc, koraalzwam, Nameko en de Lion’s Mane, maar ook de wat bekendere soorten zoals de shiitake, beukenzwam en de koningsoesterzwam. De bospaddenstoelen, waarvan de cantharel veruit de bekendste is, haalt hij uit heel Europa naar Nederland toe, om zijn klanten te voorzien van de hoogste kwaliteit. Allemaal biologisch gekweekt uiteraard.

Lion’s Mane
De Lion’s Mane die Geert-Peter kweekt, wordt ook kort aangekaart in de documentaire, vanwege haar vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Zo zou deze paddenstoel stoffen bevatten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de Nerve Growth Factor (NGF) in zenuwcellen versterken. Kleinschalig medisch onderzoek heeft in 2009 al aangetoond dat deze paddenstoel mogelijk een bijdrage kan leveren aan de behandeling en voorkoming van Alzheimer en Parkinson, maar momenteel lopen er geen onderzoeken en studies om dit op grote schaal wetenschappelijk te bewijzen. In de alternatieve geneeskunde wordt de paddenstoel echter al eeuwenlang gebruikt door kruidkundigen in China en Japan, maar ook in andere Aziatische landen.

Op de markt
Niet gek dus dat steeds meer mensen, waaronder Geert-Peter, vinden dat paddenstoelen eens de hoofdrol mogen spelen binnen ons dagelijkse voedingspatroon, in plaats van als bijgerecht of murw gekookte toevoeging bij de biefstuk. Gelukkig staat de herfst weer voor de deur en maken we massaal meer gerechten klaar waar paddenstoelen in verwerkt worden. Vooral tijdens het wildseizoen en met kerst weten we deze voedzame kanjers te vinden. Natuurlijk kan je hiervoor naar de supermarkt, maar waarom zou je?

Paddenstoelenrijk is wat dat betreft van alle markten thuis; letterlijk. Op bijvoorbeeld de biologische markt in Wageningen (begin september) is de kweker te vinden met zijn kraam. Ook zou hij graag voet aan de grond krijgen iets dichter bij huis, op de zaterdagmarkt in Nijmegen of Arnhem – maar hier ligt nog een uitdaging vanwege de concurrentie met andere marktkooplui en het reilen en zeilen op de kwekerij zelf. Hoewel ze een prachtig, groot assortiment hebben is het ‘maar’ een kleine kweker.

Het is een wens van Geert-Peter om ook eens in wat rustiger vaarwater terecht te komen. De afgelopen jaren waren hectisch. Door COVID-19 was er een toename van de vraag op biologische markten naar zijn paddenstoelen, maar ook van mensen die bij de kwekerij zelf hun paddenstoelen kwamen inslaan. Toen alle maatregelen en restricties opgeheven werden, moest er weer geleverd worden aan horecabedrijven, markthandelaars en groothandels.

Kwekerijbezoek
Aan stoppen denkt Geert-Peter echter nog lang niet. En dat is maar goed ook, want een groot deel van de lol halen hij en zijn vrouw Jolanda uit het delen van hun passie voor paddenstoelen. Hoewel de kwekerij open is voor particulieren die zonder tussenpartij hun paddenstoelen willen kopen, kan er ook op afspraak een rondleiding of workshop geboekt worden. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en is te boeken voor een groep vanaf tien personen. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.paddenstoelenrijk.nl.

Wildplukken en kokkerellen
Liever wildplukken? Door het hele land zijn er excursies te boeken, bij bijvoorbeeld IVN Natuur Educatie in Oldenzaal-Losser, via Casa Foresta in Arnhem op de Veluwezoom of via Staatsbosbeheer op onder andere
de Sallandse Heuvelrug. Je gaat op pad met een boswachter of gids, op zoek naar de mooiste en lekkerste inheemse paddenstoelen en wordt ondergedompeld in de wereld van deze magische organismen. Neem met je oogst een voorbeeld aan onze Aziatische vrienden die al eeuwenlang weten wat de toegevoegde waarde is van paddenstoelen in het dagelijks dieet en kies eens voor zo’n zelfgemaakte paddenstoelenburger, of maak een lekkere quiche met de paddenstoel in de hoofdrol. Ze verdienen het!

Deel dit bericht