Boost je bodem met Bokashi

Bokashi is een manier om organische resten om te zetten tot een zeer rijke bodemverbeteraar. De methode komt uit Japan, waar het in de jaren tachtig is ontwikkeld. Daarom is de naam ook Japans. Bokashi betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het toepassen van de methode zorgt voor een boost van je bodem. Tegelijkertijd verwerk je etensresten en ander groenafval. Voor DeTuin- Markt legt Simone Vos van Agriton, een bedrijf dat al meer dan een kwart eeuw actief is in bodemverbetering op een natuurlijke manier, uit wat bokashi doet.

“Bokashi is een eenvoudige en snelle techniek om van afval grondstof te maken. Dat vind ik er ook zo leuk aan, het feit dat het heel erg simpel is. Het effect op de bodem is groot. Bokashi is rijk aan allerlei micro-organismen die van nature voorkomen in de bodem. Omdat de meeste gronden tegenwoordig arm zijn, zorg je er met bokashi voor dat de bodem wordt gevoed en nuttige organismen aan de grond worden toegevoegd, waardoor een gezond actief bodemleven ontstaat. Ook zorgt bokashi voor structuurverbetering van de bodem en is het een gemakkelijk verteerbaar hapje voor het bodemleven. De bodem krijgt meer energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels. De planten groeien ook beter omdat de wortelontwikkeling gestimuleerd wordt.”

Bokashi-emmer
Bokashi kun je op kleine schaal gemakkelijk maken met een bokashi-emmer. Daarmee kunnen huishoudens voedselresten fermenteren. Simone Vos: “De emmer vangt het vocht op en de micro-organismen verteren suikers uit groente- en fruitresten. De bokashi kan vervolgens worden ingezet in de tuin of bakken op het balkon. De opgevangen vloeistof geef je later verdund met water aan de planten en hebben een weerstand-verhogend effect. Op grotere schaal worden van groenresten hopen gemaakt waaraan zeeschelpenkalk, kleimineralen en micro- organismen worden toegevoegd.”

Bokashi in Nederland
Sinds corona is, met grotere aandacht voor waar ons voedsel vandaan komt, ook de belangstelling voor bokashi toegenomen. Agriton mag sinds 1995 de effectieve micro-organismen (EM®) waarmee onder meer bokashi wordt gemaakt, onder licentie van de Japanse ontwikkelaar produceren voor Nederland en haar Europese dochterbedrijven. Wereldwijd doen bedrijven mee. Inmiddels hebben in Nederland particulieren in de stad en op het platteland, met grote en kleine tuinen en stadslandbouwinitiatieven bokashi omarmd. Soms als aanvulling op composthopen en wormentorens. Daarnaast zijn er ook veel agrariërs, waterschappen en gemeenten bezig met bokashi. “Mensen zien het effect en mond-tot-mondreclame doet zijn werk vervolgens goed.”

Deel dit bericht