De Belg Koen Martens wint opnieuw het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2020

En kwalificeert zich voor wereldkampioenschap in München
Koen Martens uit België toont opnieuw dat hij uit het juiste hout gesneden is en hakte en zaagde zich met gemak een weg naar de eerste plaats. Na 6 loodzware disciplines bevestigde hij zijn favorietenrol. Daarbij moesten dikke houtblokken zo snel mogelijk en op verschillende manieren doorgezaagd of –gehakt worden. Op het Benelux kampioenschap streden 7 Belgen en 7 Nederlanders om de Benelux titel. Zij hadden zich vooraf gekwalificeerd via nationale interclub kampioenschappen. Met hun kettingzagen en bijlen probeerden ze het snelst door hun houtblokken te raken. Koen Martens verzekert zich zo van een plaats op het WK in München op zondag 29 november. De tweede en derde podiumplaats waren respectievelijk voor de Nederlanders Martijn Harms en Ben Terpstra.

De omstandigheden voor dit Benelux kampioenschap konden niet in schriller contrast staan met vorig jaar. Terwijl toen het zonnetje scheen, viel het water nu met bakken uit de lucht en was het met 12 °C bijzonder fris. De houthakkers stonden er zonder publiek ook psychologisch gezien alleen voor en moesten zichzelf dus blijven motiveren om tot het uiterste te gaan. Factoren die op dergelijke momenten toch hun rol spelen.

Dat training en zowel sportieve als mentale begeleiding lonen, heeft Koen Martens opnieuw bewezen. Hij kwam tot de perfecte combinatie van kracht, uithouding en materiaalbeheersing. Hij won ook alle niet gemotoriseerde disciplines. Op plaats twee eindigde Martijn Harms, die aantoonde dat ervaring ook zeer belangrijk is in deze unieke sport. Ben Terpstra legde beslag op de derde plaats. Rik van Drielen bewees dat jarenlange ervaring ook zijn rol speelt.

Wedstrijdverloop
In ronde 1 werden de Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop uitgevoerd door alle sporters. De atleten waren in topvorm en er sneuvelden net als vorig jaar weer meerdere persoonlijke records. Vooral Redmer Knol liet zich gelden met 4 persoonlijke besttijden en leek duidelijk op weg naar een podiumplaats.
In de tweede ronde liep zijn Springboard discipline helaas niet van een leien dakje, ook al scoorde hij daarin zijn vijfde persoonlijke besttijd. Geen loon naar werken dus voor de jongste deelnemer die er ook de meeste trainingsuren van de Nederlanders heeft opzitten. Redmer moest uiteindelijke genoegen nemen met een zesde plaats in het eindklassement.

Bij de koningsdiscipline lieten Ben Terpstra (Nederland) en Robin Cuvelier (België) ook mooie besttijden noteren. Dit bracht Ben Terpstra naar een verdiende derde plaats. Hij wist immers in het laatste beslissende onderdeel nog een persoonlijke besttijd te noteren. Naast Ben Terpstra waren er nog vijf overgebleven sporters die in de finale drie houtschijven van 46 cm diameter van een horizontale boomstam moesten zagen met hun Hot Saw. Een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 80 pK. Het spreekt voor zich dat kracht, techniek en behendigheid voor dit loodzwaar onderdeel onontbeerlijk zijn. Ook Martijn Harms (Nederland) zette een nieuwe toptijd neer, maar niemand deed beter dan Rik van Drielen. Hij verpulverde het Benelux record met een nieuwe besttijd van 5 seconden 77 honderdsten.

Uiteindelijk had Koen Martens een ruime voorsprong opgebouwd waardoor de Benelux titel hem niet meer kon ontglippen. Door 4 van de 6 disciplines te winnen, mag hij zich de verdiende Benelux kampioen noemen. Samen met Martijn Harms die Nederland zal vertegenwoordigen, plaatst Koen zich voor het WK in Munchen op zondag 29 november dit jaar.

Team Cup der Lage Landen
Om het voor de livestreamkijkers nog boeiender te maken, werd voor het eerst een Team Cup der Lage Landen georganiseerd. Beide landenteams selecteerden hun beste atleten voor een spannende estafetterace, aangevuurd door teamcaptains Robin Cuvelier (België) en Rik Van Drielen (Nederland). Deze wedstrijd was ook een hart onder de riem voor de deelnemers, die dit jaar om evidente redenen het WK teams aan hun neus voorbij zien gaan. Tijdens 2 estafetteraces van 4 disciplines namen de Belgen een valse start en moesten ondanks hun betere tijdzetting net onderdoen voor het Nederlandse team door 15 seconden straftijd. De Nederlanders kwamen in de tweede estafetterace zeer sterk uit de hoek. Het werd een nek aan nek race. De Belgen leken nog terug te keren, maar hoe sterk Koen Martens ook nog uit de hoek kwam, Martijn Harms wist het nog netjes af te ronden. Zo trok het Nederlandse team het laken naar zich toe en mochten zij met de Team Cup der Lage Landen huiswaarts keren.

De volledige resultaten vindt u hier: https://cdn.uc.assets.prezly.com/faa16696-e3e4-47cf-b59f-c916f32b4311/-/inline/no/BNL_HAELEN_2020_NC_RESULTS.pdf

Deel dit bericht