Eigenaren Sprinklr dragen bedrijf over aan de missie

Hoeraaa!! Gisteravond droegen de eigenaren Sprinklr officieel over aan de missie. Hiermee leggen ze vast dat de onderneming niet langer een middel is om geld aan te verdienen, maar om de missie te dienen – het vergroten van biodiversiteit.  

De eigenaren Suzanne, Liedewij en de aandeelhouders haalden plantenwebshop Sprinklr gisteravond uit het systeem van focus op winstmaximalisatie en verschoven het bedrijf naar een systeem waarin de nadruk ligt op het creëren van maatschappelijke waarde. Ze pasten de bedrijfsstructuur zo aan dat de onderneming niet langer een middel om geld aan te verdienen, maar het bedrijf een middel is om de missie te dienen.

Biologische planten als de nieuwe norm
Sprinklr hoopt dat biologische kweek veel groter wordt en dat meer kwekers biologisch gaan kweken. Liedewij: “Nog steeds worden de tuinplanten die je in tuincentra ziet gekweekt met pesticiden en kunstmest. Slecht voor onze gezondheid en onze leefomgeving”. Suzanne: “Wij vinden dat biologische bollen en planten de norm moeten zijn, zodat iedere Nederlander vanuit zijn eigen tuin of balkon iets positiefs kan doen voor biodiversiteit. Met de stap naar deze nieuwe ondernemingsvorm zorgen we ervoor dat deze missie altijd op nummer 1 zal staan”.

Impact én rendement voor investeerders
Door druk van aandeelhouders laat menig bedrijf zijn impactvolle missie en droom varen en staat financiële groei voorop. De investeerders van Sprinklr kozen er juist bewust voor om mee te gaan in het nieuwe bedrijfsmodel. Arne Driessen van Golden Bird Impact Investment: “Financieel rendement blijft een belangrijke voorwaarde voor een investering en een toekomstbestendig bedrijf. In het geval van Sprinklr maakt het beperken van rendement méér impact mogelijk. Gezien de urgentie van herstel van biodiversiteit staan we hier voor 100% achter”. Investeerder Chris van den Aker: “Het past in deze tijd waarin je een verschuiving ziet van consumeren en winst genereren naar zingeving en purpose”.

Het nieuwe ondernemen
De ondernemingsvorm waarvoor Sprinklr kiest heet Steward-ownership, waarin vastgelegd wordt dat winst bedoeld is voor de missie. Sprinklr B.V. is straks in handen van een stichting, wiens enige taak is om erop toe te zien dat het bedrijf geleid wordt volgens de missie: het vergroten van biodiversiteit.

Deel dit bericht