Groene straatprijs valt in Enkhuizen

Bewoners van Oude Gouw-Gommerwijk in Enkhuizen hebben het helemaal gehad met hun grijze, grauwe wijk en het sombere weer van de afgelopen weken. Silvia Schavemaker heeft daarom haar stoute schoenen aangetrokken en gereageerd op een oproep van tv- tuinman Ivo Putman waarin hij een groene straatprijs weg geeft. Gewapend met honderden kleurrijke planten staat Putman bij de winnaars op de stoep. Met z’n allen, jong en oud, steken de bewoners de handen uit de mouwen en brengen kleur en fleur aan. Onder meer lantaarnpalen, bruggen, stoeptuintjes en grauwe muren in de wijk worden opgezomerd met onder meer bloeiende geraniums. De bewoners dragen zelf zorg voor het bijhouden van hun nieuwe beplanting.

Enthousiast
Putman: “Een groene woonomgeving heeft talloze voordelen voor mens en dier. Als we met z’n allen de bloemetjes letterlijk buiten zetten dan is het volop genieten. De buurt krijgt een vriendelijker uitstraling, mensen voelen zich veilig en je levert een bijdrage aan de biodiversiteit.” Schavemaker: “We zijn erg blij met al die planten die Ivo komt brengen en vinden het erg leuk dat onze wijk op de televisie komt. We hopen daarmee mensen te inspireren en aan te zetten om met z’n allen op te komen voor een groenere omgeving!”

Groene leefomgeving
De bewoners zijn verenigd in een burgerinitiatief met de naam ‘Groen Buurt Enkhuizen’. De groep bestaat uit 24 vrijwilligers die de leefomgeving van hun versteende wijk willen verbeteren met meer groen. Het burgerinitiatief heeft als hoofddoel de gemeente te wijzen op het belang van duurzaamheid, vermindering stadshitte, waterbeheersing, CO2-reductie en sociale betrokkenheid. Putman: “In Nederland lijkt er veel animo te zijn van burgers die zich willen inzetten voor een groene leefomgeving. Voor de straatprijs zijn bijna honderd aanmeldingen uit het hele land ontvangen bij het tv-programma!

Een compleet verslag van de ‘Straatprijs’ is te zien in het tv-programma De Grote Tuinverbouwing op zaterdag 1 mei 2021 om 17.00 uur op SBS6. De Straatprijs is een initiatief van De Grote Tuinverbouwing en Pelargonium for Europe. Het collectief van Europese geraniumveredelaars voert de meerjarige promotiecampagne ‘Europe in Bloom’ met financiële steun van de Europese Unie.

Fotocredit: Pelargonium for Europe

Deel dit bericht