Het moet groener en duurzamer en daar helpt NL Greenlabel bij

Televisietuinman Lodewijk Hoekstra heeft een missie

TV-presentator en tuinman Lodewijk Hoekstra werd steeds groener en biologischer, terwijl ‘zijn’ programma Eigen Huis en Tuin niet meeging in die beweging. Dat wrong zo erg dat Hoekstra vier jaar geleden de handdoek in de ring gooide en er na twaalf seizoenen van het populaire programma mee stopte.

Hoekstra: “Het is niet zo dat er helemaal niets gebeurde in het programma. Ik heb wel voor elkaar gekregen dat er bijvoorbeeld alleen nog maar biologische potgrond gebruikt werd en geen geïmpregneerd hout meer, maar het ging me allemaal niet ver genoeg. Op een gegeven moment heb ik een brief aan de directie van RTL gestuurd en mijn baan op het spel gezet als het niet groener zou worden. Ik probeerde de regie te krijgen, maar dat is niet gelukt en toen ben ik ermee gestopt.”

Groene Geluk

Dat betekende niet het einde van zijn televisieloopbaan, want hij keerde later terug met het programma Groene Handen (bij RTL) en later De Grote Tuinverbouwing bij SBS6. “In dat laatste programma deed ik het onderdeel Lodewijks Groene Geluk, maar daar was de tuinsector nog niet helemaal klaar voor.”

De tv-tuinman is er al heel lang van overtuigd dat groener moet. “Ruim tien jaar geleden kwam ik Nico Wissing tegen en besloten we dat we iets moesten gaan doen met duurzaamheid. Zo zijn we begonnen met NL Greenlabel. In het begin was het allemaal heel klein. Ik zat achter een bureautje naast het kopieerapparaat bij Nico op kantoor. Al vrij snel kregen we een greendeal van de overheid. Dat betekende nog geen geld, maar wel erkenning.” En zo staat NL Greenlabel sinds 2010 voor een ‘meetbaar duurzame leefomgeving’. “We verbinden urgente opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie, behoud van biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak met elkaar. Zo is het mogelijk om te sturen op een duurzame en natuurinclusieve leefomgeving gedurende het hele ontwikkelingsproces, van ontwerp tot uitvoering en beheer.”

Paspoorten

NL Greenlabel geeft duurzaamheidspaspoorten uit. Daardoor is het mogelijk om dat brede begrip vertalen in tastbare resultaten. Gebieden, terreinen, tuinen, maar ook producten en materialen worden op onafhankelijke wijze beoordeeld. Dat gebeurt op basis van hun waarde voor mens en natuur. In een rapport wordt een vakkundige beoordeling gegeven, waarbij kansen en leemten in kaart worden gebracht., Ook wordt aangegeven waar verbetering mogelijk is. Er zijn duurzaamheidspaspoorten en labels op het gebied van producten en materialen, planten, gebieden, terreinen en tuinen.

Hoekstra: “Duurzaamheid moet in je eigen achtertuin te beginnen. Of in de geveltuin, op het schoolplein en in de wijk. Zo kun je samen voor een beter leven zorgen, bijvoorbeeld door hittestress in wijken tegen te gaan. Het hoeft niet altijd in grote dingen te zitten, het kan ook iets kleins zijn.” Een voorbeeld komt uit de gemeente Leusden. Daar wordt binnenkort begonnen met de bouw van Maanwijk, een woonwijk met 120 huizen. Uitgangspunten zijn een groene, parkachtige inrichting en een landschappelijke inpassing van de woningen. Ook komen er deelauto’s en is het parkeren aan de rand van de wijk. Centrale thema’s zijn klimaatadaptie, saamhorigheid, gezondheid en ecologie.

Ontwikkelaar Heijmans heeft het NL Gebiedslabel genomen als uitgangspunt voor alle gebiedsontwikkelingen “We hebben meegedacht en gewerkt om die integrale duurzaamheid een duidelijke plek te geven. Het resultaat voor Leusden: de eerste en welverdiende A-score”, zegt Hoekstra.

Omarmen

“Mensen worden meer en meer bewust van de klimaat- verandering is en het verlies van biodiversiteit. Ik zie ook dat mensen de aanwezigheid van bossen en parken steeds meer waarderen. Dat komt onder andere door corona, waardoor mensen vaker naar buiten gaan. Je merkt in de bossen dat het daar nu veel drukker is. We omarmen collectief de natuur.”

Bij NL Greenlabel kunnen mensen ook een label aanvragen voor hun eigen tuin. Dat geeft inzicht in de kwaliteit van de tuin. Hoekstra: “Zo weet je precies op welke punten jouw tuin scoort en waar je zaken kunt verbeteren. Het geeft inzicht welke maatregelen genomen kunnen waarmee jouw tuin bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier.” Er zijn niet alleen voordelen voor de natuur. Het kan volgens Hoekstra bovendien een gunstig effect hebben op de waarde van je woning en helpen bij het verkrijgen van een groene hypotheek. “Bovendien betekent een duurzaam tuinontwerp vaak ook dat je minder geld kwijt bent aan onderhoud.”

Via de site van Greenlabel kunnen particulieren een aanvraag doen. Ze worden vervolgens in contact gebracht met een van de vele hoveniers die bij NL Green- label zijn aangesloten. Hoekstra: “Deze professionals zijn specialisten in integrale duurzaamheid. Ze ontwerpen, realiseren en beheren en zijn voor ons een onmisbare schakel.” De hoveniers worden verschillende keren per jaar bijgepraat op speciale bijeenkomsten. “Zo worden ze geïnspireerd om te komen tot innovatieve toepassingen en oplossingen. Zo maken we samen de wereld groener en gezonder.”

Nieuw programma

Dat is ook het uitgangspunt in het nieuwe televisieprogramma dat Hoekstra samen met weervrouw Helga van Leur voor RTL4 gaat maken. “We hebben in elk geval zeven afleveringen en doen daarnaast ook het nodige online. Het begint in maart en loopt door tot het einde van het tv-seizoen. Ik hoop dat het daarna een vervolg krijgt.” In het nieuwe programma, dat Lodewijks Groene Geluk gaat heten, helpt hij particulieren, scholen en gemeenten om groene en duurzame tuinen en terreinen aan te leggen. “Ik wil graag een inspirator zijn, mensen verbinden en bewust maken. Helga weet wel veel van weer en klimaat, maar heeft geen groene vingers. Samen gaan we op onderzoek uit en helpen we om tuinen af te maken of een make-over te geven.”

Producenten kunnen een Greenlabel krijgen door te voldoen aan verschillende voorwaarden. “Net als bij het energielabel, kom je dan uit op A, B of C. Alleen kijken wij anders dan bij het energielabel ook naar wat erachter zit. Het moet geen greenwashen zijn, maar echt iets bijdragen aan de duurzaamheid.” •

De mensen achter NL Greenlabel

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuin- man, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Hij streeft naar een wereld waarbij mens en natuur in balans zijn en waarin mensen gezond en gelukkig kunnen leven, zonder dat dit een nadelig gevolg heeft voor ecosystemen en de natuur om ons heen. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat we afhankelijk zijn van deze natuur en er ook onderdeel van zijn.

Hoekstra verzorgt workshops en lezingen en houdt zich permanent bezig met de promotie van een groene en duurzame leefstijl. Dit doet hij zowel voor de consumenten- als voor de zakelijke markt. Samen met tuin- en landschapsontwerper Nico Wis- sing richtte hij NL Greenlabel op. Dat is een platform dat zich richt op vergroening van de openbare ruimte in alle facetten.

Nico Wissing is oprichter en eigenaar van NL Greenlabel en heeft meer dan 30 jaar ervaring in tuin- en landschapsontwerpen. Hij wordt door velen gezien als ‘groene visionair’. Door zijn eigen kijk op duurzame materialen wordt hij in het binnen- en buitenland geregeld gevraagd voor adviezen, ont-werpen of lezingen.

Een van zijn bekendere ontwerpen is de Vredestuin voor de Gardening World Cup 2010 in Nagasaki. Daarmee won hij de kampioenstitel World’s best designer. Wissing publiceerde verschillende boeken. Een daarvan is Sparen voor een duurzaam leven, die hij samen met Lodewijk Hoekstra schreef.

Deel dit bericht