Kasteeltuin Muiderslot, een ware groene schatkamer

Bezoek deze zomer de groene schatkamer van het Muiderslot. De tuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e-eeuw, staan vol ‘levend erfgoed’ bestaande uit vergeten en bedreigde historische bloemen- en plantensoorten die je kunt ruiken, voelen én proeven. En wist je dat de vestingwallen die het Muiderslot omgeven, heel waardevol zijn voor de natuur? Ze worden aan de buitenkant niet beheerd waardoor ringslangen en ijsvogels ongestoord hun gang kunnen gaan. De meidoornstruiken op de wallen bieden voedsel en beschutting voor insecten en vogels. Deze zomer zetten we ons groene buitengebied in het zonnetje en bieden we tal van activiteiten aan. Bezoek de presentatie over tropische planten, het Grote Groenweekend of volg een van de creatieve workshops. En via de nieuwe Cruytkastjes ontdek en ruik je meer over de kruiden in de tuin.

Tropische planten in het Muiderslot, 3 juni tot en met 3 september
In de presentatie ‘Tropische planten in het Muiderslot’ nemen we je mee naar de 17e eeuw. In die tijd woonde schrijver en dichter P.C. Hooft in het kasteel. In de tuinen groeiden er toen al planten uit onder andere Afrika, Amerika en Azië. Maar wat waren dat voor planten? En hoe kwamen die hier terecht? Onze geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met het groen in onze omgeving. Planten en de verhalen over deze planten, bieden ons een inkijkje in het verleden. Nieuwsgierig geworden? Kom langs en ontdek welke verhalen de tropische planten nog meer vertellen. Je kunt deze expositie bezoeken met je entreebewijs voor het Muiderslot.

Midzomeravondpicknick, 21 juni
We vieren het begin van de zomer in de tuinen van het Muiderslot! Vanaf 18 uur staan de poorten van het Muiderslot open voor de Midzomeravond picknick voor de hele buurt! De live muziek wordt verzorgd door jonge muzikanten van Muziekvereniging het Gooi. Neem vrienden of familie en een goed gevulde picknickmand mee en kom genieten van een zomeravond vol gezelligheid en muziek in onze pruimenboomgaard. In onze horeca is koffie, thee, fris en wijn te koop. Het kasteel is gesloten, maar de tuinen en de rest van het terrein zijn voor deze speciale gelegenheid gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 18.00 uur.

Tasting met Judith Cyrus, 24 juni
Judith Cyrus is culinair ontdekker en schrijver van het kookboek Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Tijdens haar tasting die we organiseren in aanloop naar Keti Koti op 1 juli, zal zij vertellen over hoe kruiden en rijke ingrediënten uit de voormalige koloniën hebben bijgedragen aan de huidige culinaire cultuur in Nederland. Hoe kookten ze vroeger in Suriname, wat aten de mensen? Hoe werden de kruiden uit de tuin gebruikt? Hoe zijn sommige populaire Surinaamse gerechten ontstaan ondanks beperkte toegang tot voedsel in de slavernij? En wat hebben de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname toegevoegd aan de Surinaamse eetcultuur. Starttijd 15.00 uur, prijs: 10 euro p.p. exclusief entreekaartje.

Grote Groenweekend, 24 en 25 juni
Op 24 en 25 juni kleurt het kasteel groen! Kom naar de tuin en beleef het Grote Groenweekend. Een heel weekend vol aandacht voor de natuur in en rond het kasteel. Zo kan je speuren naar vogels die in de slotgracht of in de torens van het kasteel leven. Meebouwen aan een groot insectenhotel, een verrekijker lenen om bijzondere dingen in de natuur mee te spotten of je eigen tuinontwerp schilderen. Om 14.00 uur start op beide dagen een tuintour. Houd onze agenda in de gaten voor alle activiteiten in dit weekend.

Tuintour Tropische planten, 1 juli 
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Op deze zaterdag kan je mee met een tour waarbij je meer te weten komt over de herkomst van tropische planten in Nederland en met name over de planten die nu te bewonderen zijn in de kas en de tuinen bij het Muiderslot. Aan de hand van de diverse planten horen we meer over de koloniale tijd en natuurlijk bijzondere weetjes over de planten. Starttijd 11.00 uur, prijs: 5 euro euro p.p. exclusief een entreekaartje.

Creatief in de tuin
Tekenen in de tuin (diverse data in juli en augustus)
In de workshop tekenen in de tuin gaan we samen op onderzoek uit in de kasteeltuin. We zoomen in op alles wat er groeit en bloeit en leggen dat vast op papier. Je kan gewoon gratis aansluiten met een entreekaartje voor het museum.

Ontwerp je eigen kasteeltuin (diverse data in juli en augustus)
Over de aanleg van een kasteeltuin werd vroeger diep nagedacht. Wat hadden ze nodig om te overleven? Groente, fruit en kruidenplanten. Maar er werd ook geflaneerd en gefilosofeerd. Je wordt in deze workshop geprikkeld na te denken over wat jij belangrijk vindt in een tuin. Leef je uit met diverse stempels die klaarliggen en druk je eigen kasteeltuin op papier. Je kan gewoon gratis aansluiten met een entreekaartje voor het museum.

Eco printing (diverse data in juli en augustus)
We nemen je mee door de kasteeltuinen waarin je alles leert over planten waar je verf mee kunt maken en hoe ze dat vroeger deden. Daarnaast ga je zelf aan de slag met bloemen en planten en ga je naar huis met je eigen gemaakte kunstwerk. Prijs 5 euro p.p exclusief een entreekaartje voor het museum.

Tuinsafari voor kids (diverse data in juli en augustus)
Trek oude kleren en laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht over de oude vesting Muiderslot! Met een schepnet, een potje voor insecten en een tekenvel onder je arm ga je op onderzoek uit. De kasteeltuinen van het Muiderslot komen echt tot leven in deze tuinsafari. Ga mee op zoek naar (eetbare) planten, bloemen en allerlei kleine beestjes. Prijs 5 euro p.p. exclusief een entreekaartje.

Deel dit bericht