Kracht van voedsel verdient meer aandacht

Stephen Ritz uit New York op IVN Kind & Natuur tweedaagse

Op 30 september en 1 oktober 2021 organiseert IVN Natuureducatie de jaarlijkse Kind & Natuur conferentie. Dit jaar een tweedaags programma met als thema ‘De kracht van voedsel – gezond kweken, eten en leven’. Alles staat tijdens deze tweedaagse in het teken van voedselproductie en gezond eten. Gastspreker is docent, auteur, innovator, stadsboer en internationaal spreker Stephen Ritz, bekend van het prestigieuze voedselproject Green Bronx Machine in New York. Hij won verschillende prijzen en sprak meerdere malen in het Witte Huis.

De kracht van voedsel
“Kinderen die gezond eten en weten waar hun voedsel vandaan komt, maken later gezondere keuzes voor zichzelf en voor de natuur. Bovendien draagt het zelf kweken en oogsten van eten bij aan natuurkennis maar ook aan bijvoorbeeld reken- en taalvaardigheden”, aldus Marc Veekamp, Specialist Kind & Natuur van IVN Natuureducatie. “Onderzoek wijst uit dat hoe eerder we kinderen betrekken bij gezond eten, hoe gezonder en gelukkiger ze worden. Dit onderwerp is nog onderbelicht.” De Kind & Natuur tweedaagse is hét event voor docenten, pedagogisch medewerkers, beleidsmedewerkers, directies, natuurgidsen, educatieve medewerkers en groenontwerpers.

Stephen Ritz
Internationaal spreker Stephen Ritz vertelt het bijzondere verhaal van de Green Bronx Machine project, een voedselproject in New York. Hij laat zien hoe hij met eetbaar groen op school niet alleen de leeromgeving verandert, maar ook de vaardigheden en het gedrag van kinderen in een kwetsbare omgeving positief beïnvloedt.

Gevarieerd programma
Op de eerste dag krijgt gastspreker Stephen Ritz het podium. Verschillende projecten uit het hele land worden belicht die zich onder andere richten op het beperken van voedselverspilling, gezonde kinderopvang, moestuinieren en spelenderwijs leren. Daarnaast kunnen deelnemers workshops volgen en een natuurmarkt bezoeken. Op dag twee bezoeken deelnemers locaties in de regio om zich te laten inspireren over de kracht van voedsel. Tussendoor leren deelnemers de eerste vaardigheden van Visual Change Making, of wel de kracht van visueel verslag doen.

Deel dit bericht