Kwekers zien ze vliegen: bingo bij de bollen

In de Bollenstreek staan de velden volop in bloei en het broedseizoen van veel vogels is aanstaande. Tijd voor een nieuw spelletje: bollenvogelbingo. Wie een patrijs, kievit, scholekster, gele kwikstaat of veldleeuwerik ziet, vinkt deze af op een speciale bingokaart. Wie de hele ‘bollen big five’ heeft gespot, heeft bingo! De actie, een initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging van Bloembollencultuur (KAVB), is speciaal ontwikkeld om kinderen spelenderwijs bollenvogels te leren herkennen en tegelijkertijd uit te leggen waarom bollenvelden veilig zijn voor vogels om in te broeden. De speciale bingokaarten zijn op diverse locaties in de Bollenstreek gratis verkrijgbaar.

Broeden in bedden
Het is nauwelijks bekend dat de Bollenstreek een van de rijkste vogelgebieden van Nederland is. De bloeiende percelen zijn aantrekkelijk voor allerlei vogels die op andere plaatsen in Nederland moeite hebben met het vinden van dekking, voedsel en rust. In het voorjaar is een bollenveld rustige plek voor bodembroeders. De gewassen zijn laag, maar toch ook weer hoog genoeg. Daardoor voelen vogels zich extra veilig om in de bedden te broeden. Bovendien zijn er nauwelijks werkzaamheden op het land. Vanaf half juni worden de meeste bollen gerooid en hebben de jonge vogels inmiddels het nest verlaten. Bloembollentelers zorgen goed voor de vogels die leven op hun land, onder ander door nesten te beschermen en te zorgen voor voldoende beschutting en rust. Ook worden akkerranden ingezaaid met speciale zaadmengels. Hierdoor komen de vogels ieder voorjaar graag terug naar de bollenvelden. Dit helpt bij het in stand houden van o.a. de populatie gele kwikstaarten in Nederland.  

Spelregels
Meedoen is een eitje! De spelregels voor de bollenvogelbingo zijn eenvoudig, maar alleen een volle kaart dingt mee naar een prijs. Schrijf bij elke afgevinkte vogel bij welk soort bollenveld je ‘m gespot hebt. Inzenden kan tot en met 20 juni 2022 naar het vermelde postadres of ga naar www.kavb.nl/bollenvogelbingo. Op deze website staat tevens een overzicht van locaties waar je de gratis bingokaarten kunt oppikken. Je kunt ‘m er ook downloaden. Onder alle inzendingen van volle bingokaarten worden exemplaren van Vogelgids voor Kids en posters van bollenvogels verloot.

Wandelen
Vogels spotten doe je bijvoorbeeld tijdens een mooie wandeltocht in de Bollenstreek. Op initiatief van de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond is een wandelroutenetwerk ontwikkeld. Het netwerk bestaat uit ruim 100 km wandelpaden, die leiden langs groene weiden en kleurrijke bollenvelden. De paden zijn grotendeels onverhard om zo het landschap zo min mogelijk aan te passen. Om de akkers, weilanden en bollenvelden toegankelijk te maken voor wandelaars zijn bruggen, trekpontjes en overstapjes over hekken en afrasteringen gemaakt. Wandelkaarten (korte en lange routes) kun je gratis downloaden via www.anlvgeestgrond.nl/wandelnetwerk. Neem vogelboek, bingokaart en verrekijker mee en… hopelijk bingo!

Deel dit bericht