Notubec: meer dan kassenbouw

Nobutec is een gevestigde naam op het gebied van kassenbouw-, tuincentra-, solar- en speciaalprojecten. Het bedrijf is een innovatieve partner binnen de tuinbouwarchitectuur en het toepassen van kasachtige details. Zo wordt de jarenlange expertise door Nobutec ook ingezet in andere branches, zoals bij de bouw van tuincentra, bouwkundige ontwerpen in de horeca en bij scholen en dergelijke. DeTuinMarkt sprak met Ron van der Burg, eigenaar van Nobutec, over de uitgebreide mogelijkheden van zijn bedrijf, optimisme en creatieve innovatie. Zo heeft Nobutec bijvoorbeeld de eigen kaswoning van Ron ontworpen en een overkapping voor padelbanen.

Inmiddels is het 22 jaar geleden dat Nobutec startte. Nobutec bestaat uit meerdere bedrijven en is gevestigd in Wateringen. “We zijn gestart met het bouwen van standaard tuinbouwkassen. Daarna zijn we een schermbedrijf begonnen en vervolgens een apart bedrijf voor complete tuincentra projecten.” Inmiddels is Nobutec ook betrokken bij solarprojecten en het bouwen van padelbanen. Ook hebben zij meerdere projecten in het buitenland tot een goed einde gebracht. Meer dan glasbouw Over de hele wereld staan kassen van Nederlands ontwerp. De branche is met zijn duurzame en innovatieve capaciteiten nog steeds koploper in deze wereldmarkt.

De kasfilosofie is niet alleen geschikt voor kwekers, vertelt Ron: “Zo is bijvoorbeeld een tuincentrum ontstaan vanuit tuinbouwkassen en is dit inmiddels doorontwikkeld tot een volwaardig bouwkundig gebouw. Er is echter nog een goede reden om met kasachtige vormen en materialen te werken. Het geeft een prettige, lichte sfeer, er is een fijn klimaat te hanteren en het geeft door zijn vormgeving een ruimtelijk gevoel. Winkels in de binnensteden moeten veel meer met kunstlicht werken en dat is toch anders dan daglicht. Met ‘glas’ bouwen geeft een fijne verbinding met de binnen- en buitenwereld. Nobutec speelt als het ware met licht en vorm.” Tuincentra vormen een groot deel van de klantenkring van Nobutec. Nobutec is onlangs begonnen met de bouw van Intratuin Hulst en Van der Spek in Zevenhuizen. Deze laatste onderneming begon vanuit een boerenbedrijf met fruit uit de eigen boomgaard. Hier heeft Nobutec het ontwerp van het tuincentrum op aangepast. “Ik heb plezier in mijn werk en het mooie is dat we dit enthousiasme ook over kunnen brengen op de klant: die krijgt iets moois en eigens, namelijk een bouwwerk met toegevoegde waarde. En daar zijn wij weer trots op.” Nobutec brengt de elementen van de tuinbouw in de architectuur samen om tot unieke ontwerpen te komen. De laatste assortimentsuitbreiding zijn verscheidene overkappingen voor parkeren en padelbanen. Bij een padelbaan kan zo de sport door weer en wind beoefend blijven worden. “Zo combineren we de bouw- en de tuinbouwwereld met elkaar op een manier die meerwaarde heeft.”

Duurzaamheid
Ook op het gebied van duurzaamheid slaat Nobutec steeds nieuwe wegen in. Het energieverbruik in de bouw is onderwerp van gesprek. Nobutec innoveert op dit punt ook door. Ron: “We hebben voor de tuincentra een nieuwe goot bedacht waarmee de isolatiewaarde flink is gestegen. Tegelijk is er nog een wereld te winnen. De investering mag niet te duur worden, maar iedere slag richting duurzaamheid, en daarmee besparing van energie, is belangrijk. Vanuit deze tuinbouwgedachte gaan wij in het ontwerpen uit van eenvoud en logica.” Nobutec laat zien dat met innovatie op dit gebied ook meer mogelijk is met zonnepanelen. Zo verzorgde dit bedrijf een grote overkapping van een parkeerplaats in de Noordoostpolder met daarop meer dan veertienduizend zonnepanelen, een grote solaroverkapping bij een autowasstraat en, een solaroverkapping op een parkeergarage.

Connectie met de klant
Voor Nobutec is een kas niet alleen verbinding met de buitenwereld, maar zeker ook met de klant. “We willen samen iets moois en persoonlijks neerzetten”, zegt Ron. “En ik verwacht van mijn onderneming dat we iets toevoegen. We bouwen specifiek voor de klant, dus elk project is anders. Wij maken geen meters, maar willen meerwaarde bieden. Voor ons is het een uitdaging om met onze expertise steeds open te blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Ik kijk elke keer weer uit naar nieuwe projecten waar we met de klant trots op mogen zijn.”

Deel dit bericht