Oplevering in zicht geavanceerde glasopbouw botanische tuin Flora

Smiemans Projecten werkt hard aan het bijzondere project van 3.000 m2 in de beroemde botanische tuin in Keulen. Het meeste glas is geplaatst in de ultramoderne glazen overkapping van dit vooruitstrevende project. Zo bijzonder dat het kans maakt op de prijs voor de BTTV 2021 van Zinkinfo Benelux.

Bij het ontwerp van architect Königs is zoveel mogelijk glas gebruikt, ruim 4.500 m2 isolatieglas. Door het minimale gebruik van staal laat deze lichtgewicht constructie zoveel mogelijk daglicht door voor de exotische planten in de kas. In deze botanische kas wordt een tropisch klimaat en een woestijnklimaat nagebootst.

De drie bogen vormen samen een U-vorm, de hoogste boog heeft een hoogte van 17 meter. Om deze hoogte optimaal te gebruiken kunnen bezoekers straks door een loopbrug de tropische planten van bovenaf bewonderen. Naast de glazen constructie realiseert Smiemans een oranjerie die verbonden is via een luifel, zodat bezoekers ook bij slecht weer comfortabel naar de andere kas kunnen lopen.

In oktober 2020 gaf Zinkinfo Benelux het startschot voor de ‘Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021’. Dit unieke project doet mee in de categorie ‘Functioneel verzinken’ omdat in het grootste deel van de botanische tuin een tropisch regenwoudklimaat wordt nagebootst en de luchtvochtigheid erg hoog is. Hiervoor moet de staalconstructie goed beschermd zijn tegen corrosie.

Op vrijdag 30 april 2021 kunnen alle genomineerden via een pitch hun project presenteren aan de jury, waarna de winnaar per categorie worden gekozen.

Deel dit bericht