Planten in het voorjaar – Trends voor 2021

De dagen worden langer, de temperaturen hoger, en de krokussen hebben hun kop al opgestoken. Het naderende voorjaar nodigt uit om naar buiten te gaan en in de tuin te werken. Vooral nu we zoveel thuis zijn. Tuiniers die met de tijd meegaan, bereiden hun dorre wintertuin voor op het komende seizoen volgens verschillende trends voor 2021. 

Uit de Tuinmonitor 2020 van WOLF-Garten, een online onderzoek naar het tuiniersgedrag van Nederlanders, kwam naar voren dat 8% van de mensen de tuin grotendeels betegeld heeft en dat driekwart een tuin heeft met overwegend beplanting. Toch zou een derde het liefst nog meer groen in de tuin willen. Verwacht wordt dat zij hun tuin vol zullen zetten met flink wat voorjaarsbloemen en -planten, voor een natuurlijke tuin. 

Vier trends 

In samenwerking met Bloemenbureau Holland, iBulb, INretail en Aafje Nijman heeft Tuinbranche Nederland vier trends van 2021 voor de groenbranche vastgesteld. Genaamd: Balanced Biotope, Human Touch, Crazy Illusions en Recentered Stage. 

Human touch 

De ‘menselijke aanraking’ draait om het prikkelen van de zintuigen en daarnaast een focus op hobby’s – tijd voor jezelf, zonder stress. In de tuin komen warme kleuren terug in rijk bloeiende planten met grillige vormen en tuinplanten met veel rood, bruin en roze in het blad. Mooie voorbeelden zijn de helleborus, Japanse esdoorn en celosia. Het verlangen naar warmte en harmonie kan ook worden vervuld met bloembollen als oranje keizerskronen, in combinatie met zacht getinte tulpjes. 

Balanced biotope 

Deze trend focust zich op de biodiversiteit, waarbij planten in een natuurlijk kleurenpalet hun eigen biotoop vormen. Bloembollen die veel stuifmeel bevatten zijn een feest voor insecten én voor het oog. Denk aan groot- bloemige krokussen, hyacinten, oosterse anemonen of allium. Vroegbloeiende winterakonieten en sneeuwklokjes verwilderen zodanig dat ze vanzelf een biotoop creëren. Binnen het kleurenpalet van deze trend passen tevens planten als de agapanthus en forsythia, of mossen. 

Crazy Illusions 

Surrealistische combinaties krijgen de ruimte binnen deze trend. Het mag contrastrijk, kleurrijk en bont zijn, met bijvoorbeeld geverfde bloemen en gekke objecten. Beplantingen in deze stijl hebben uitgesproken vormen en kleuren, zoals figuratieve patronen van bloembollen in het gazon, of een wilde mix van allerlei bloemsoorten. Zeven bloemen die centraal staan zijn: de gerbera, lelie, pioen, iris, delphinium, tulp en celosia. Voor de buiten- planten zijn het de potgerbera, geranium, palmen en citrusplanten. 

Recentered Stage 

In een tijd waarin alles verandert, ontstaan er nieuwe verhoudingen. Ook in de tuin. Planten en bloemen worden zo geplaatst dat ze van meerdere kanten bekeken kunnen worden. Er worden geometrische vormen, duidelijke lijnen en hoogteverschillen ingezet, en kleur wordt als statement gebruikt door te spelen met color-blocking. Een bak bloemen kan worden onderverdeeld in vakken met een eigen kleur, zodat je een vrolijke bedoening krijgt van blauwe hyacinten, naast bijvoorbeeld gele narcissen en roze dahlia’s. 

Last but not least 

Online tuincentrum Bakker werkt met drie tuintrends voor 2021: Green Balance, Nature Connects en Green Fun. 

Green Balance 

De eerste trend staat in het teken van relaxen in eigen tuin en straalt spiritualiteit en rust uit. Hierbij passen planten en accessoires in zachte kleuren als pasteltinten, lichtroze en donkergroen. Planten die een tuin helemaal zen maken, zijn de Japanse esdoorn met zijn zachte rode en groene kleuren, en bamboe zoals de haagplant fargesia. Ook kruidenplanten passen in het spirituele thema: de gomboom bijvoorbeeld, die kan tegelijkertijd ook een mooi hoogteverschil creëren. 

Nature Connects 

Wij kunnen ons niet alleen met de natuur verbinden, de natuur verbindt ons in deze trend ook met elkaar. In de tropische kleuren, gecombineerd met aardetinten en de planten vanuit de hele wereld, zijn verschillende continenten te herkennen. De gekleurde, gestippelde padden- lelie heeft een tropisch uiterlijk en ruikt ook nog eens erg lekker. Pampasgras zoals de cortaderia selloana geeft elke tuin een verzachtend effect, en de bijna zwarte bladeren van de slangenbaard vormen daarmee een mooi contrast. Tegen die achtergrond kunnen dahlia’s het geheel veel kleur geven. 

Green Fun 

Nieuwe groene innovaties, in de vorm van ‘gekke’ planten en felle kleuren: dat is Green Fun. De planten die in deze trend passen, zijn vrolijk gekleurde dwerglupinen, de wilde knowlians Black met haar space-achtige zwarte bladeren en roze kern, en de lelie Mystery Dream met haar prachtige lichtgroene en kleine rode blos. Ook planten met geometrische vormen, zoals de huislook, mogen niet ontbreken in dit ‘groene plezier’.

Deel dit bericht